Země: Skotsko | Oblast: Highlands |
Stáří: 21 let | Objem: 0,7 l |
Druh whisky: Single Malt | % alkoholu: 40 |
Aberfeldy 21 Y.O. má příjemnou vůni vřesového medu, následovanou ovocnou měkkostí, náznaky vanilky a spáleného dřeva. Chuť je příjemně plná, s dotyky sevillských pomerančů, přetrvává na jazyku jako dobrý likér. Dokončení je dlouhé, kořeněné, suché.
Jedná se o limitované lahvování, každá láhev má své unikátní číslo.
Palírna Aberfeldy byla založena baronem Tommy Dewarem v roce 1896 ve stejnojmenném městečku na řece Tay. Samotná palírna je obklopena parky, které jsou plné rezavých veverek. Jejich obrázek je i na etiketě a manažer palírny má ve své pracovní náplni se o ně starat.
Vyrobená malt whisky byla v sudech nakládána na železnici a přepravována do Glasgow ke stáčení a k použití při výrobě blended whisky. Jedna z původních lokomotiv byla zrekonstruována a zdobí areál palírny. Původní stavby byly v roce 1973 rozšířeny o novou destilační budovu. Byla postavena jako dlouhá stavba, kam z jedné strany proudí sladový ječmen a z druhé strany se koulejí sudy ven se zrajícím destilátem, který se léty zrání mění v lahodnou whisky.
Palírna byla uzavřena v době obou světových válek. V roce 1986 přešla do vlastnictví United Distillers. V roce 1992 získává licenci k výrobě whisky společnost John Dewar & Sons Ltd., tato společnost pak získává v roce 1998 palírnu do svého vlastnictví. Od téhož roku je dceřinou společností Bacardi Limited, která ji zakoupila za 1,15 miliardy ?.
Palírna má od roku 1972 čtyři destilační přístroje v nové budově, stejného tvaru jako ty staré. Vodu bere palírna z Pitilie Burn. Roční produkce dosahuje 2,4 milionu litrů zrajícího alkoholu.