724 105 758
(prac. dny 9.00–19.00, sobota 9.00–16.00)(Po–Pá 9–19 h, So 9–16 h)
Nákupní košík je prázdný

Jameson The Deconstructed Series

9. 5. 2017

The Deconstructed Series je nová řada irské whisky Jameson zaměřující se na tři klíčové charakteristiky - Pot-Still Whiskey, Grain Whiskey a Cask Contribution. Můžete tak ochutnat a především porovnat jednotlivé části této edice. Doporučujeme jak fanouškům této značky, tak i sběratelům.

Jameson Bold je část The Deconstructed Series, zaměřující se na tři klíčové charakteristiky - Pot-Still Whiskey, Grain Whiskey a Cask Contribution. Jameson Bold je nejvíce ovlivněná Pot-Still (kotlíkovou) destilací. Výsledkem je intenzivní a robusní whiskey plné chuti, se silným vlivem koření.

Jameson Lively je část The Deconstructed Series, zaměřující se na tři klíčové charakteristiky - Pot-Still Whiskey, Grain Whiskey a Cask Contribution. Jameson Lively je nejvíce ovlivněná Grain (obilnou) whisky. Výsledkem je whiskey elegantní a květinové chuti doplněné o lehkou citrusovou lehkost.

Jameson Round je část The Deconstructed Series, zaměřující se na tři klíčové charakteristiky - Pot-Still Whiskey, Grain Whiskey a Cask Contribution. Jameson Round je nejvíce ovlivněná typem sudu (Cask contrubution). Tedy toho, jak vybrané sudy dokáží ovlivnit výslednou chuť. V této whiskey můžeme cítit dokonalou souhru různých chutí, od sladké vanilky až po těžší dubové tóny. Ve středně dlouhém závěru můžeme cítit především plnější tóny.

Pár slov o palírně Jameson

Palírna whiskey byla založená Johnem Jamesonem v roce 1780. O 40 let později se stala druhým největším výrobcem whiskey v Irsku. Začátkem 20. století zasadily palírně (stejně jako celému irskému whiskařskému průmyslu) ránu dvě události - vyhlášení prohibice v USA a osamostatnění Irska, které omezilo vývoz do zemí britského impéria. Jameson byl jednou ze čtyř palíren, které tuto krizi přežily a r. 1966 se spojily za vzniku Irish Distillers Group. V roce 1975 se výroba whiskey přesunula z původní Jamesonovy palírny v Dublinu do nové palírny Midleton v Corku na jihu Irska. Od roku 1989 IDG patří společnosti Pernod-Ricard.

Krásného jasného úterního rána 5. října 1740 se začala psát první kapitola příběhu legendární Jameson Irish whiskey. Jak víme, že bylo ráno krásné a jasné? Jaké jiné mohlo být, když se ten den John Jameson narodil? Spousta lidí předpokládá, že John byl Ir. Není divu, když s jeho jménem je spojena nejirštější z irských whiskey. Ve skutečnosti byl Skot a také se ve Skotsku narodil. S ohledem na renomé jeho whiskey mu to ale Irové už dávno odpustili a berou ho za svého.

Sine Metu (Beze strachu), rodinné motto Jamesonů, je připomínkou jejich chrabrosti v boji s piráty v 16. století. Toto motto bylo možná inspirací Johnova přestěhování do Dublinu. Rozjet se v sedmdesátých letech osmnáctého století do Dublinu vyrábět whiskey bylo upřímně řečeno stejné jako vypravit se v roce 1940 do Hollywoodu s plánem otevřít filmové studio. Irsko si drží pověst země, kde se whiskey zrodila a ta dublinská měla vždycky reputaci té nejlepší na ostrově. A do toho přijde John Jameson, skotský outsider, aby uchopil tuto tradici do svých rukou a propůjčil jí jednou provždy svoje jméno.

Brzy poté, co z jeho dublinské Bow Street Distillery zamířila do světa jeho whiskey, začal si budovat pověst a značce její image. Od začátku trval pouze na těch nejlepších ingrediencích. Základem jsou prvotřídní irské suroviny – voda, slad a ječmen, který se dodnes suší v uzavřených pecích, aby se ve finální chuti neobjevila ani stopa kouře.  John Jameson také osobně vybíral sudy k zrání a neváhal riskovat a připlatit za kvalitu.

Na konci osmnáctého století bylo zvykem destilovat whiskey nadvakrát. John ale chtěl víc. Přidal své speciální schopnosti a vsadil na trojitou destilaci. Objevil, že právě to je jedním z tajemství, jež činí whiskey dvakrát tak jemnou.