724 105 758
(prac. dny 9.00–19.00, sobota 9.00–16.00)(Po–Pá 9–19 h, So 9–16 h)
Nákupní košík je prázdný

Signovaná Metaxa Angels‘ Treasure

16. 11. 2016

2.11.2016 zavítal do Prahy Master Blender společnosti Metaxa Costas Raptis, aby představil nový přírůstek do portfolia – Metaxa Angel´s Treasure. Příjemné setkání proběhlo ve vyhlášeném baru Black Angels a mimo ochutnávku nové Angel´s Treasure se nabízely také míchané drinky na základě Metaxa 12*.

Dostali jsme možnost se této výjimečné události zúčastnit a dozvědět se mnoho jedinečných informací o výrobě tohoto mimořádného destilátu. Využili jsme příležitosti návštěvy pana Raptise a nechali si od něj několik láhví podepsat. Jedna z nich zůstane v naší sbírce, ostatní signované láhve nabízíme k volnému prodeji.

Metaxa Angels Treasure je velmi jemný nápoj stvořený Metaxa Masterem Constantinosem Raptisem, který se vyznačuje mimořádnou koncentrací a intenzivním aroma, tak klasickým pro Metaxu. Tajemství skryté po desetiletí hluboko ve sklepích Metaxa je vzácným darem pro všechny milovníky prémiových destilátů.

Za Metaxou Angels‘ Treasure a její unikátní chutí stojí tajemství sklepů House of Metaxa v Attice. Přírodní podmínky jsou v nich trochu jiné než v ostatních sklepích, kde se uchovávají destiláty. Obvykle pečlivě ošetřované špičkové destiláty po celém světě trpělivě čekají v sudech, stárnou a zrají ovlivněné okolním prostředím. Během této doby voda i alkohol díky odpařování unikají póry v sudech. V obvykle vlhkých podmínkách se přirozeně odpařuje více alkoholu než vody, takže stárnutím podíl alkoholu v nápoji klesá. Tomu, co ze sudu vyprchá,  se říká Angels‘ Share. 

Ve sklepích Metaxa House v Attice je ale všechno jinak. V Attice je nízká vlhkost a po celý rok mírné a stabilní teploty. Andělé si proto vezmou větší podíl vody a nám zanechají koncentrovanější směs s intenzivním aroma. Nápoj, který zůstane má tak výrazně vyšší obsah alkoholu než před stočením do sudu. Metaxa Angels‘ Treasure zraje v těchto sklepích po dlouhá desetiletí.

Pár slov o Metaxe

Historie tradičního řeckého alkoholického nápoje Metaxa sahá až do roku 1888, kdy Spyros Metaxas přivedl na svět vůbec první láhev této jedinečné řecké brandy. Netrvalo dlouho a Metaxa si začala budovat své skvělé jméno také mimo své domovské území. Jedinečnost nápoje Metaxa podtrhuje také fakt, že tento alkoholický nápoj tvoří mezi ostatními zrajícími destiláty zcela zvláštní kategorii.

První část produkce Metaxy začíná dvojitou destilací několika různých vín (hlavně ze sušených hroznů odrůd Savatiano, Sultana a Rhoditis). Výsledný destilát je uložen ve sklepích, v relativně malých (300-350 L), zbrusu nových dubových sudech, obvykle francouzských. Tím se zpomaluje přenos chuti mezi sudem a alkoholem v něm obsaženým, výsledkem je jemnější a rafinovanější chuť konečného výrobku. Některé z destilátů jsou přesunuty pro další zrání do velkých sudů. Ty se pak používají k hlavní části směsi. Doba zrání může být od tří (tři hvězdičky) do 30 let (Grand Reserve).

Ve druhé části procesu, který se děje současně s první, zrají bílá vína v použitých sudech od Metaxy. To víno získá hlubokou karamelovou barvu s velmi bohatou vůní, charakteristických pro vína moschatto. Patří mezi ně vůně sušeného ovoce, levandule, bílých růží a náznaky různých koření. Výsledná chuť je bohatá a sladká.

Třetí část procesu je nejvíce střeženým tajemstvím společnosti a jen málo lidí zná přesný postup a přesný recept. Směs je připravena z různých koření, růžových lístků a dalších rostlinných látek určených k aromatizaci. Konečný produkt má velmi komplexní a aromatické znaky, skládající se z vůní růží, pepře, bobkového listu, skořice a muškátového oříšku. Takto připravené směsi je umožněno rozvíjet své chuti po dobu nejméně šesti měsíců. Pak je po ochlazení na -6 °C přefiltrována.

Tyto tři směsi jsou smíchány v konečné fázi procesu, tak aby byla co nejvěrněji udržena kvalita, chuť, barva a vůně brandy.