Výrobce

Cena

Země

Stáří

Objem

Brandy

O vzniku brandy koluje spousta legend. Původní název brandewijn (holandsky pálené víno) neboli brandy označoval destilát z vinné révy. Podle jedné historky přišel na proces výroby brandy v šestnáctém století kapitán holandské lodi.


Aby ušetřil prostor na palubě, zahřál náklad vína a nechal vypařit vodu. Na konci cesty, když chtěl vodu zpátky doplnit, zjistil, že náklad je ještě lehčí. Jeho přátelé destilované víno okusili a velmi jim zachutnalo.


Zobrazit více informací Zobrazit méně informací

Brandy znají po celém světě a tento vinný destilát je vyráběn v mnoha zemích. Po destilování je tekutina přemístěna do dřevěných sudů, kde stárne a získává všechny nuance své chuti a barvy. Naopak ztrácí část alkoholu, což lihovině dovoluje, aby zrála.


Italové mají o tom, jak brandy zraje ve dřevěném sudu, svoji vlastní legendu. Podle ní kdysi skladoval jeden alchymista svoji aqua vitae v cedrových sudech. Jednoho dne vtrhli do města vojáci. Tento muž se pokusil zachránit mladé brandy a sudy zakopal. Než však mohl ušlechtilý nápoj znovu vyjmout, zemřel. Po letech někdo již takřka z poloviny vyschlé sudy vykopal. K velkému překvapení se mohl potěšit z brandy překrásné jantarové barvy a znamenité chuti.


Velkou tradici má brandy také ve Španělsku. Brandy de Jerez je jednou z nejstarších pálenek v Evropě. Při jednoduché destilaci se používá pouze střední část a ze 6–7 litrů vína se vyrobí jeden litr surového brandy. Následně dozrává v dubových sudech, již použitých pro výrobu sherry. Stejně jako u sherry je používán systém Soleras. Finální kvalita potom závisí na délce zrání.


Francouzi mají své nejznámější a nejproslulejší brandy - koňak. Kromě známých výrobců koňaku z oblasti Cognac však existuje i v jiných oblastech mnoho dalších výrobců (armagnac), z jejichž sklepů vycházejí špičkové výrobky.

Zobrazit méně informací

Brandy  Počet produktů: 15