Ardbeg Dark Cove

Ardbeg Dark Cove je poctou černým nocím, při kterých místní pašovali ilegálně vypálenou whisky. Odhaduje se totiž, že ještě v roce 1780 bylo v celém Skotsku osm legálních a více než 400 nelegálních palíren a whisky se tak musela skrývat. Důvod byl prostý - daně. Dark Cove zaujme už na první pohled barvou. Jde o tu nejtmavší whisky, kterou Ardbeg kdy poslal do světa. Vůně i chuť hodně překvapí. Pokud Ardbeg znáte, hned na první přivonění poznáte, že jde o něco trochu jiného. Tradičně kořeněnou vůni tentokrát doprovází stopy po hořké čokoládě, karamelu, kávě a dubu. Někde v pozadí jsou i stopy po ohni, květinách a ovoci. Stejně zajímavá je i chuť. Rozinky, pikantní dvojice zázvor a černý pepř, výrazná limetka i závan dřeva. Konec je krásně dlouhý s příchutí karamelu, kávy a tradičního dehtu.

Nepochybně nejlepší palírna na této planetě. Pokud si jazyk může dopřát dokonalosti, najde ji právě zde.“, jsou slova autora Bible Whisky Jima Murraye. Pro její neuvěřitelnou komplexitu Jim Murray ve své Whisky Bibli 2009 označil tuto whisky jako Světovou whisky roku.

Palírna Ardbeg

Ardbeg, dnes odborníky a milovníky uznávaná a velice ceněná palírna z ostrova Islay, měla velice těžký start. I když první základy byly položeny v roce 1794, pro nedostatek financí byla stavba přerušena. Až v roce 1815 se našly peníze pro obnovu výstavby. Tento rok se také uvádí na etiketách jako rok založení.  

Palírna v průběhu existence několikrát změnila majitele a několikrát byla přerušena výroba. V únoru roku 1997 palírnu kupuje společnost Glenmorangie Plc., která zahajuje 26. června 1997 destilaci. V roce 2004 je 52% společnosti Glenmorangie Plc. prodáno společnosti Louis Vuitton Moët Hennessy.

Mezi pravidelnou a stálou produkci palírny se řadí například jejich základní Ardbeg 10Y.O. nebo v sudové síle stáčené Uigedail a Corryvreckan. Především poslední dvě sbírají nejrůznější prestižní ocenění po celém světě.

Nesmírný zájem u milovníků rašelinových whisky budí také různá limitovaná produkce. Mezi nejnovějšími počiny, které se objevily i na trhu v ČR jsou například Ardbeg Alligator, Ardbeg Blasda nebo Ardbeg Supernova. Bohužel veškerá limitovaná produkce se vždy velice rychle po uvedení na trh vyprodá. Důvod je prostý. Zašlá sláva palírny Ardbeg opět rychle ožívá, což je důkaz její nesporné kvality. Nejlépe si tento skvost vychutnáte jako digestiv po dobrém jídle.