Jaký je Božkov Republica?

Přibližně před rokem uvedla firma Božkov na trh skutečně něco, co se mohlo nazvat českým rumem. Tedy alespoň od regulativy Evropské Unie, která striktně určila, co může být rum a co ne. Což je jedině dobře. Firma s tímto produktem přišla právě ve chvíli, kdy na českém trhu opravdu chybělo něco dostupnějšího, co by se ale zároveň kvalitou příliš nelišilo od klasických rumů, běžně dostupných v barech a restauracích. Poptávka po rumu navíc stále stoupá. Ukázalo se, že to byl velmi správný krok. Ale jaký Božkov Republica je? Jak chutná a z jakých rumů je vyráběn?

Obrázek článku
 

Božkov Republica je namíchán z osmiletých rumů z karibských zemí. O jaké země se konkrétně jedná, to se bohužel nedozvíme. Otázkou také zůstává, jestli jsou opravdu všechny rumy osmileté. To se ale také nedozvíme. Nicméně rum je i díky většímu dochucení třtinovým cukrem příjemně sladký a jemný v závěru. Zároveň v chuti nenaleznete zajímavé tóny, nic zde nevyčnívá. Je to zkrátka rum vyráběný tak aby chutnal, tedy ve směru rumů jako Diplomático Reserva Exclusiva, Zacapa 23. Nechceme tím říct, že by kvalita byla stejná. Ale tyto rumy mají společné to, že jsou vyráběné tak aby chutnali co nejširšímu spektru zákazníků – tedy sladké, relativně jemné v závěru a především doslazené. Tím neshazujeme jejich kvalitu, zejména Diplomático si jednou za čas sami dáme rádi.

Co Republice nemůžeme za žádnou cenu vytknout je poměr chuti a ceny. Za peníze, za které se dá tento rum pořídit, dostaneme opravdu slušný produkt. Co musíme ještě vyzdvihnout, je design láhve, který se opravdu povedl. Jak tedy shrnout náš dojem? Ano, rum je značně doslazený. Je také přehnaně dobarvený. Údajů o použitých rumech je taky poskromnu. Přesto dostanete pravý, lehce pitelný rum za velmi slušné peníze. Navíc je potřeba si říct, že rum je určen zejména pro mladší spotřebitele. A právě tento rum může být velmi dobrou vstupní branou buď do světa těch opravdu prémiových rumů, nebo alespoň těch nejlepších míchaných nápojů. A pokud nechcete strávit den rozjímáním o tónech a chutích, ale jen tak si dát v hospodě panáka s přáteli, tak by Vás tento rum neměl zklamat.