Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Nejprodávanější destiláty na světě

V každém baru po celém světě,a nakonec i v tuzemsku, najdete staré dobré globální značky: Jameson, Jack Daniel´s, Russian Standard, Ballantine´s, Johnnie Walker, cognac Hennessy, či rum Havana. Každý je zná a většina z nás je i ochutnala. Jsou to ale i ty na světě nejprodávanější?

Nejsou. Nejprodávanější destiláty jsou úplně jiné. Londýnská společnost International Wine& Spirits Research (IWSR) sestavuje jejich žebříček každý rok. Podíváme se, jak dopadla TOP 10 v roce 2017.

     
 
 
 
 
Obrázek článku
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10. místo             GoodDaySoju

Soju (sodžu) je jihokorejský nápoj, jehož základem je rýže nebo ječmen a má okolo 19-20% alkoholu. GoodDaySoju je trochu slabší, obsahuje 16,9% alkoholu. Majitelem je společnost Muhak a vypilo se ho 18,5 milionu litrů

9. místo               Imperial Blue

Do první desítky se dostala indická whiskyspolečnosti PernodRicard, prodalo se jí 18,8. milionu litrů. Na turbulentním indickém trhu její prodej stále stoupá a zdá se, že má ještě velký potenciál.

8. místo               Hong Tong

Thajský spirit z Bangkoku, na bázi whiskey, jehož jméno se dá přeložit jako „Zlatý Fénix“. Výrobce je společnost ThaiBeverage a prodeje se pohybovali okolo 21,2 milionu litrů.

7. místo               Chum Churum

Další jihokorejské sodžu. Vyrábí ho společnost Lotte a prodeje v roce 2017 dosáhli 25,55 milionu litrů.

6. místo               Smirnoff

Konečně nějaké nám Evropanům známé jméno. Jediná globální značka, která se dokázala vklínit mezi lokální značky, je vodka společnosti Diageo. Prodeje dosáhly výše 25,6 milionu litrů.

5. místo               McDowell´s whisky

Další značka z portfolia společnosti Diageo. Této indické whisky se prodalo 26,34 milionů litrů.

4. místo               Emperador

Brandy Emperador od stejnojmenné společnosti je nejprodávanější brandy na světě. Se svými 28,8miliony litry obsadilo čtvrtou příčku.

3. místo               Officer´sChoice

A máme tu opět indickou whisky, tentokrát od společnosti ABD. Prodeje se pohybovaly okolo 31,5 milionu litrů.

2. místo               RuangKhao

Tento pro nás neznámý spirit je obrovsky populární zvláště ve Vietnamu, Myanmaru a Filipínách. Výrobcem je největší thajský producent alkoholu – společnost ThayBeverage. Roční prodej byl v roce 2017 31,75 milionu litrů.

1. místo               Jinro

Loňský prodej 75,9 milionu litrů řadí tento produkt právem na absolutní vrchol pyramidy. Jedná se o jihokorejské soju, tentokráte od společnosti Hite-Jinro. Sodžu má tak v prémiové desítce trojnásobné zastoupení.

 

A jak dopadly naši oblíbenci?

Nejlépe se umístil Johnnie Walker. Obsadil pěkné dvanácté místo s více než 17 miliony prodaných litrů. Jack Daniel´s drží patnáctou příčku s patnácti miliony litry, Ballantine´s skončila na 41. místě (6,5 mil. Litrů) a Jameson 49. (5,8 milionu litrů). Žádný další se do první padesátky neprobojoval.

Nemusíme ale nijak truchlit, že asijská smršť spiritů je daleko před našimi oblíbenci. Každý zkušený milovník destilátů přece ví, že nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě. Na zdraví.