Není rum jako rum

Není rum jako rum. Ve výrobě rumů může být použito rozdílných technologií, mohou se lišit minimální délkou zrání, zpracováním surovin pro výrobu, ale také legislativou. Svět rumů bohužel nemá zdaleka tak jednotná pravidla, jako je tomu například u whisky nebo koňaku. Proto nelze rum tak snadno kategorizovat. Pro porovnání můžeme využít právě zmíněnou whisky. Tento destilát má jasně daná pravidla, která jsou dodržována po celém světě. Ale v případě rumů má každá země svá nařízení či zákony, které definují, co je rum. Je třeba říci, že se tyto definice velmi liší a často jsou ve vzájemném protikladu. Jedná se o údaje o minimálním stáří, procentech alkoholu, použité surovině či poslední dobou hojně diskutované doslazování.

 
Obrázek článku
 

Nebudeme se věnovat procesu výroby, ale právě různým rozdílům. Tím prvním jsou dvě základní kategorie rumů, které se liší jak chuťově, tak technologií výroby. První jsou agricole rumy, označované jako zemědělské rumy. Vyrábí se přímo ze šťávy vylisované z cukrové třtiny za použití kotlíkové destilace. Nejznámější zástupce nalezneme na Martiniku. Druhou kategorií jsou tradiční rumy, někdy označované jako průmyslové. Jsou vyráběny z melasy rychlejší kontinuální destilací. Jedná se o většinu značek, které nalezneme v barech a restauracích. Z těch nejznámějších jsou to Diplomático, ZacapaBarcelo a mnoho dalších.

Pokud mají všechny rumy něco společného, tak je to cukrová třtina. Od roku 2008 platí, že označení rum nese pouze destilát, který je vyroben z 100% cukrové třtiny. Tradiční rumy jsou vyráběny z odrůd, které jsou primárně určeny k výrobě cukru, ale v různých oblastech je naopak pěstována cukrová třtina pouze za účelem výroby agricole rumu.

Rozdíly můžeme sledovat i v délce zrání, nebo minimálním obsahu alkoholu. Například v Mexiku musí rum zrát minimálně 8 měsíců, ve Venezuele jsou to dva roky. Podle nařízení EU musí mít rum minimálně 37,5% alkoholu, v Kolumbii je to 50%. Do toho různé označování rumů jako světlý, extra světlý. Gold, Oro nebo Dark. Ani tato označení nejsou jednotná a v každé zemi se používají různá. Zorientovat se ve světě rumů je proto velmi těžké. Zvlášť když existuje přibližně 6000 značek. A třeba se jednou dočkáme sjednocení pravidel a nařízení, jako je tomu například u whisky.