Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Dekantace vína - proč a jak se provádí?

Dekantace neboli přelití vína z láhve do karafy se primárně týká červených vín. V zásadě má dva důvody. Především u červených vín dochází k usazování tmavých drobných částeček, tzv depotu, na dně láhve. Jde buď o zcela přirozenou součást nefiltrovaného vína nebo částečky vznikají při stárnutí, tedy zrání vína v láhvi, kdy dochází ke srážení tříslovin s červenými přírodními barvivy. Tento depot je zcela neškodný, ve sklence ale vypadá přece jenom poněkud neesteticky.

Otevření vína

Druhým důvodem dekantování vína je jeho takzvané otevření, ke kterému dochází při tomto výraznému zvětšení plochy vína při kontaktu se vzduchem. Víno se takto daleko lépe rozvine a harmonizuje. Obecně takto dekantujeme kvalitnější a komplexnější vína. Dekantace červeného vína prospěje především robustnějším odrůdám s výraznějšími taniny, jako je Cabernet Sauvignon, Malbec nebo Syrah. Vína, která zrála v nových, dosud nepoužitých dubových sudech, si o přelití do dekantační karafy přímo říkají. Taková vína se nemusíme bát nechat v široké dekantační karafě rozdýchat klidně i hodinu. Dekantovat lehká a ovocná vína se naopak příliš nedoporučuje, delší odpočívání v dekantační karafě by jejich chuti nemuselo prospět. Pokud je ale přece jenom chcete servírovat z karafy, učiňte tak ihned po přelití.

Dekantování bílých a šumivých vín

Vína bílá a šumivá se dekantují pouze velmi výjimečně. Do užší karafy můžeme ale například přelít mladší vína odrůdy Chardonnay, která zrála alespoň nějaký čas v novém dubovém sudu. Takovým vínům 20-30 minut pobytu v karafě určitě jenom prospěje.

Jak postupovat při dekantaci vína?

Láhev, kterou máte v plánu dekantovat, si postavte klidně 24 hodin předem na stůl, aby se sediment usadil na dně. K lahvi vína si nachystejte ještě dekantační karafu, svíčku a sklenici. V den dekantace červeného vína postupujte následovně:

  1. Nachystejte si zapálenou svíčku ke karafě.
  2. Nalévejte víno po stěně nádoby, pomalu do dekantační karafy. Při tom mějte hrdlo lahve nad svíčkou, abyste mohli kontrolovat, že vám do dekantéru neteče i sedlina.
  3. Jakmile máte víno přelité do dekantační nádoby, vezměte ji do rukou a vínem v ní zatočte. Víno se tak otevře a jeho vůně i chutě se zharmonizují.
  4. Víno necháme ale dále čekat 30 až 60 minut v dekantační nádobě, aby se ještě více provzdušnilo.
  5. Nalijte do sklenice a vychutnávejte. 

Postup dekantace se může lišit v bodě číslo 4, kdy ovocnější a jednodušší vína není nutné nechávat čekat tak dlouho.