Proč dekantujeme víno

11. 3. 2020
Proč dekantujeme víno

Dekantace neboli přelití vína z láhve do karafy se primárně týká červených vín. V zásadě má dva důvody. Především u červených vín dochází k usazování tmavých drobných částeček, tzv depotu, na dně láhve. Jde buď o zcela přirozenou součást nefiltrovaného vína nebo částečky vznikají při stárnutí, tedy zrání vína v láhvi, kdy dochází ke srážení tříslovin s červenými přírodními barvivy. Tento depot je zcela neškodný, ve sklence ale vypadá přece jenom poněkud neesteticky.

Otevření vína

Druhým důvodem dekantování vína je jeho takzvané otevření, ke kterému dochází při tomto výraznému zvětšení plochy vína při kontaktu se vzduchem. Víno se takto daleko lépe rozvine a harmonizuje. Obecně takto dekantujeme kvalitnější a komplexnější vína. Dekantace prospěje především robustnějším odrůdám s výraznějšími taniny, jako je Cabernet Sauvignon, Malbec nebo Syrah. Vína, která zrála v nových, dosud nepoužitých dubových sudech, si o přelití do karafy přímo říkají. Taková vína se nemusíme bát nechat v široké karafě rozdýchat klidně i hodinu. Dekantovat lehká a ovocná vína se naopak příliš nedoporučuje, delší odpočívání v karafě by jejich chuti nemuselo prospět. Pokud je ale přece jenom chcete servírovat z karafy, učiňte tak ihned po přelití.

Bílá a šumivá vína

Vína bílá a šumivá se dekantují pouze velmi výjimečně. Do užší karafy můžeme ale například přelít mladší vína odrůdy Chardonnay, která zrála alespoň nějaký čas v novém dubovém sudu. Takovým vínům 20-30 minut pobytu v karafě určitě jenom prospěje.