Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Ročníkový cognac a armagnac

Skvělým dárkem ke kulatým narozeninám se může stát některý z ročníkových destilátů. Na výrobu ročníků se specializují ve francouzské oblasti Armagnac, kde se výrobou zabývá mnoho výrobců. V našem sortimentu můžete nalézt nepřeberné množství ročníků od společnosti Delord, kvalitní ročníkové destiláty za příjemnou cenu nabízí také společnost Chabot. Výrobci známějšího francouzského destilátu – koňaku – se na ročníky příliš nezaměřují, finální výrobky jsou v drtivé většině směsi různého stáří. Přesto se tu najde výjimka, společnost André Petit produkuje mimo svoji hlavní produkci také ročníkové koňaky.

 
 
 
 
 
Obrázek článku
 
 
 
 
 
 
 

Armagnac Delord

Výroba v rodinné destilerii Delord začala v roce 1893 a v současnosti je rodinný podnik zcela nezávislý. Patří mu vinohrady, palírna s pěti destilačními přístroji i sklepy, jejichž kvalita a tradice si zachovávají pověst po celé generace. Palírna leží ve vesnici Lannepax. Zde probíhá příprava sebraných plodů a destilace vybraných hroznů úrody. Destilace probíhá zpravidla od začátku prosince do konce ledna. Dva speciální měděné destilační přístroje alambic armagnacais produkují nepřetržitě okolo 1600 litrů 60% alkoholu během 24 hodin, druhá destilace je poté provedena kontinuálním způsobem. Po destilaci a několikanásobné filtraci je prakticky bezbarvý destilát stočen do dubových sudů a převezen do sklepů, kde dlouhodobě zraje. Po stočení do typických saténových lahví jsou ručně nalepeny etikety a kvalita produktu potvrzena tradiční rodinnou voskovou pečetí. Etikety vybraných ročníků jsou osobně podepsány majitelem firmy. Letos se tradičně čeká největší zájem o „kulaté“ ročníky, tedy destiláty vypálené v roce 1971 a 1981, které jsou skvělými dárky pro padesátileté, resp. čtyřicetileté jubilanty.