Rumové regiony - Barbados

Barbados je ostrovní království a zároveň nejvýchodnější ostrov na východní hranici Karibiku. Leží ve východní části Malých Antil, známé jako Návětrné ostrovy. Ostrov ale především proslavily barbadoské rumy. Nachází se zde nejstarší známá palírna rumu, která byla založena již v roce 1663.

Klima ostrova je tropické, pasáty udržují relativně mírné teploty nad ostrovem a přinášejí sezónní deště. Přirozený pokryv tvoří tropický deštný les a mangrovníkové porosty, ty však byly ve velké většině území vymýceny a z velké části nahrazeny plantážemi cukrové třtiny a pastvinami. Právě cukrová třtina a s ní svázaný průmysl byly dříve pro ostrov hlavním zdrojem živobytí, dnes se k ní přidal i cestovní ruch a bankovnictví.

Tento ostrov je považován za kolébku rumu, jelikož odtud pocházejí první zmínky o tomto destilátu. V 18. století byly považovány rumy z Barbadosu spolu s rumy z Jamajky za nejkvalitnější v oblasti. Je zajímavostí, že po americké revoluci si George Washington přál výslovně sud rumu z Barbadosu ke své inauguraci v roce 1789. To je dodnes pěknou vizitkou pro tuto rumovou oblast.

Barbados je jedna z mála zemí, kde označení stáří na láhvi musí odpovídat skutečnosti. Pokud je rum blendován z rumů různých ročníků, musí být vždy označen ten nejnižší. Obecně se na Barbadosu vyrábějí lehké rumy a to jak formou destilace za pomoci destilační kolony, tak použitím destilačního přístroje alembik, většinou ze šťávy cukrové třtiny. Požívají se tak zde obě destilační metody: kolonová destilace a kotlíková destilace (pot still). Na ostrově jsou v současnosti tři důležité palírny, z nichž zejména rum Mount Gay a rum Plantation dosahují světového věhlasu.