Na Kubě bylo v minulosti odhadem přes tisíc palíren. Napomohli tomu v první řadě ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Současný export rumu pochází především z továren zabavených firmě Bacardi v roce 1960. Mezi momentální významné značky kubánských rumů patří bezesporu Havana Club, nebo Santiago .
Kuba je největší ostrovní stát v Karibiku. Je jednou z posledních zemí světa ovládaných totalitním režimem s vládnoucí mocí jediné politické strany. I přes politickou situaci, která donutila většinu výrobců odejít do zahraničí, zůstává Kuba pravým synonymem pro kvalitní rum.

Země přes moře sousedí se Spojenými státy americkými a Mexikem, ostrovními státy karibské oblasti (Bahamy, Haiti a Jamajka) a dalšími již vzdálenějšími středoamerickými či karibskými státy. Americká Florida je od Kuby vzdálena 150 km severním směrem, nedaleko od Kuby leží i mexický Yucatán a na severozápad od země se nachází mohutný Mexický záliv. Ostatní ostrovní státy leží severovýchodním až jižním směrem.
Kubánské rumy po právu patří mezi ty nejlepší na světě. Jejich příjemná chuť a znamenitá vůně se rozplyne ve vašich ústech a zanechá v nich nesmazatelnou stopu originality. Na Kubě se vyrábí anebo má svůj původ mnoho slavných rumů. Mají zde původ např. značky Matusalem a Bacardi. Kuba je rozsáhlé území, a proto se styl rumu nedá přesně kvalifikovat. Říká se, že ve dnech koloniální slávy zde bylo přes 1000 palíren.
Kubánský rum ale trpěl nízkou kvalitou, a proto se španělská vláda rozhodla podpořit pokrok k vyšší kvalitě rumu. Toto využil i Don Facundo Bacardi Masso, který se přistěhoval ze Španělska na Kubu do města Santiago de Cuba v r. 1843. Jeho experimenty s destilačními technikami, filtrování skrz uhlí a kultivování speciálních druhů kvasnic pomohly vyrobit jemnější a hladší rum, který byl následně ještě vylepšován zráním v sudech z amerického dubu. Don Facundo založil společnost Bacardi y Compaňia v roce 1862. Dnes je proslavena po celém světě zejména výrobou lehčích rumů.
Kubu proslavil také slavný milovník rumu Ernest Hemingway. Měl rád rum čistý a také v podobě koktejlů mojito nebo daiquiri. Jeho stálicí bylo také dvojité daiquiri, které se získalo jméno Papa Hemingway. Připravuje se bez cukru s dvojitou porcí rumu.