Rumové regiony - Kuba

Kubánský rum je jeden z nejlepších rumů na světě. Na Kubě bylo v minulosti odhadem přes tisíc palíren. Napomohly tomu v první řadě ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Současný export rumu pochází především z továren zabavených společnosti Bacardi v roce 1960. Mezi další významné značky kubánských rumů patří bezesporu rum Havana Club, nebo rum Santiago de Cuba .

Kuba je největší ostrovní stát v Karibiku. Je jednou z posledních zemí světa ovládaných totalitním režimem s vládnoucí mocí jediné politické strany. I přes politickou situaci, která donutila většinu výrobců odejít do zahraničí, zůstává Kuba pravým synonymem pro kvalitní rum. Země přes moře sousedí se Spojenými státy americkými a Mexikem, ostrovními státy karibské oblasti (Bahamy, Haiti a Jamajka) a dalšími již vzdálenějšími středoamerickými či karibskými státy. Americká Florida je od Kuby vzdálena 150 km severním směrem, nedaleko od Kuby leží i mexický Yucatán a na severozápad od země se nachází mohutný Mexický záliv. Ostatní ostrovní státy leží severovýchodním až jižním směrem. V této oblasti si užije každý milovník rumů, ať už mu chutnají dominikánské rumy nebo trochu plnější jamajské rumy.

Kubánské rumy - prověřená kvalita

Kubánské rumy po právu patří mezi ty nejlepší rumy na světě. Jejich příjemná chuť a znamenitá vůně se rozplyne ve vašich ústech a zanechá v nich nesmazatelnou stopu originality. Na Kubě se vyrábí anebo má svůj původ mnoho slavných rumů. Svůj původ tady má například rum Matusalem a rum Bacardi. Kuba je rozsáhlé území, a proto se styl rumu nedá přesně kvalifikovat. Kubánský rum v minulosti často trpěl nízkou kvalitou, a proto se španělská vláda rozhodla podpořit pokrok k vyšší kvalitě rumu. Toto využil i Don Facundo Bacardi Masso, který se přistěhoval ze Španělska na Kubu do města Santiago de Cuba v r. 1843. Jeho experimenty s destilačními technikami, filtrování skrz uhlí a kultivování speciálních druhů kvasnic pomohly vyrobit jemnější a hladší rum, který byl následně ještě vylepšován zráním v sudech z amerického dubu. Don Facundo v roce 1862 založil společnost Bacardi y Compaňia, která se později proslavila po celém světě, a to zejména výrobou lehčích rumů. 

Ernest Hemingway

Kubu proslavil také slavný milovník rumu Ernest Hemingway. Měl rád rum čistý a také v podobě koktejlů mojito nebo daiquiri. Jeho stálicí bylo také dvojité daiquiri, které se získalo jméno Papa Hemingway. Připravuje se bez cukru s dvojitou porcí rumu. Kubánské rumy jsou skvělé a rumové koktejly z nich potěší každého milovníka rumů.