Zelená vína z Portugalska

Vinhos Verdes, doslova „zelená vína“, dostala své jméno podle zářivě zelené krajiny severozápadního Portugalska. Hlavní předností této důležité vinařské oblasti je kombinace velmi příznivého mikroklimatu, typické půdy – žulový podklad, písek a humus, a především používaní tradičních starých odrůd vinné révy.

Vinařský region

Rozloha vinic této oblasti tvoří zhruba desetinu celkové plochy portugalských pevninských vinic. Největšími oblastmi jsou Viana de Castelo, Porto a Braga. Oproti zvyklostem jinde v Portugalsku není réva vedena nízko při zemi, ale naopak poměrně hodně vysoko, aby se předešlo hnilobě. Keře se pnou po mřížích z latí, různých pergolách, dokonce se můžeme setkat i s betonovými konstrukcemi. Hrozny se potom sbírají zespodu, často z valníku za traktorem.

Obrázek článku
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jemné perlení

Vinhos Verdi chutnají nejlépe, dokud jsou mladá a zachovávají si svou svěží chuť a perlení. Typické jemné perlení získávají přirozenou cestou díky rychlému stočení do láhví ihned po druhém kvašení. Často mají i nižší obsah alkoholu. Vyrábějí se bílá i červená, od sušších až po mírně sladká. Vinho Verde je víno velmi přátelské ke kombinaci s různými pokrmy. Výborně se hodí ke korýšům, mořským plodům, rybám nebo studeným masům, přičemž optimální teplota pro servírování je 8-10°.