Dezertní vína

Dezertní vína, známá také jako desertní vína, představují jedinečnou a lahodnou kategorii vín, která si získala srdce milovníků vína po celém světě. Tato sladká nápojová symfonie přináší nejen rozkoš pro chuťové buňky, ale také nabízí pestrý svět chutí a vůní. Sladká vína mají kořeny hluboko v historii starověkých civilizací, kdy byla jejich sladkost považována za požehnání bohů. V dnešní době se vyrábějí po celém světě, od slunných vinic Středomoří až po zelené údolí Kalifornie. Co činí dezertní vína tak výjimečnými, je jejich sladkost, která pochází ze zpracování hroznů s vyšším obsahem cukru. To může být dosaženo buď přirozenou cestou, kdy jsou hrozny ponechány na keři, aby se cukry koncentrovaly, nebo uměle zastaveným kvašením, čímž se získává sladká chuť.

   #ShowMore#

Dezertní víno - rozdělení

Dezertní vína se dělí do několika kategorií podle regionu a způsobu výroby. Slavné portské víno z Portugalska je známé svou intenzivní sladkostí a bohatým ovocným profilem. Ve Španělsku zase dominuje sherry, což je víno vyráběné pomocí sistema solera, jenž vytváří komplexní chuťový profil od suchého vína až po sladké víno. Klasikou mezi dezertními víny je slámové víno nebo ledové víno. Další známé dezertní víno je například francouzské Sauternes, španělská fortifikovaná Málaga, portugalské víno Madeira nebo francouzské Pineau.

Pineau des Charentes

Francouzské Pineau, známý také jako Pineau des Charentes, je tradiční a regionální aperitiv pocházející z oblasti Charente v západní Francii. Tento nápoj spolu unikátně kombinuje koňak a vinný mošt. Vůně Pineau je sladká a ovocná, jeho chuťové charakteristiky mohou zahrnovat nuance hrušek, meruněk, citrusového ovoce a dokonce i oříšků. Díky kombinaci čerstvého hroznového moštu a staršího koňaku má Pineau vyváženou sladkost a alkoholovou sílu.

Pineau- výroba

Výroba Pineau des Charentes začíná tím, že čerstvý hroznový mošt je smíchán s koňakem. Tato směs se následně nechává zrát v dubových sudech po dobu několika měsíců až několika let. Během tohoto zrání Pineau začne vyvíjet své charakteristické chutě a aromata. Doba zrání má významný vliv na konečný profil nápoje, kde kratší doba zrání vede k mladšímu a svěžímu charakteru, zatímco delší doba zrání přináší komplexnější a hlubší chutě. 

Pineau - historie

Historie Pineau des Charentes sahá až do 16. století. Podle legendy byl tento nápoj objeven zcela náhodou, když sklepmistr omylem přelil vinný mošt do sudu s koňakem, což na svět přivedlo nový a lahodný aperitiv. Pineau je vynikající příklad tradičního regionálního nápoje, který spojuje zručnost výroby vína s koňakem. Pineau je oblíbený aperitiv nejen v regionu Charente, ale je známý i po celé Francii a ve světě. Existuje několik různých variant Pineau - bílé, červené a růžové, s různým poměrem vinného moštu a koňaku. Pineau se nejčastěji konzumuje chlazené jako aperitiv nebo se používá k dochucení různých kulinářských pokrmů.

 

Dezertní víno - lahodný doplněk

Jedinečná sladkost dezertních vín je ideální pro harmonické párování s dezerty a sýry. Kombinace sladkosti vína a textura dezertu se navzájem skvěle doplňují a vytvářejí tak nezapomenutelné kulinářské zážitky. Sladká vína zdůrazňují chuťové nuance křehkých těst, krémů, oříšků či sušeného ovoce. Párování se sýry, jako jsou modré sýry či tvrdé sýry, umožňuje vzniknout zajímavým kontrastům mezi sladkostí vína a pikantní chutí sýra.

V závěru lze konstatovat, že dezertní vína jsou jedinečným zážitkem pro všechny smysly. Jejich sladkost, aroma a komplexita je předurčují k oslavám a speciálním příležitostem. Vždy nabízí širokou škálu chutí, které rozhodně stojí za jejich objevování.

Nejprodávanější

6 položek celkem
Vidal Ice Wine Reif Estate Winery Kód: 2687400
Pacheca Moscatel do Douro Reserva 0,75 l
490 Kč
Kód: 1450700
Pineau des Charentes Dupuy Blanc
490 Kč
Kód: 1408790
Pineau des Charentes Bache Very Old Kód: 1408960
Pineau des Charentes Dupuy Rouge
520 Kč
Kód: 1408795