724 105 758
(prac. dny 9.00–19.00, sobota 9.00–16.00)(Po–Pá 9–19 h, So 9–16 h)
Nákupní košík je prázdný

Rum

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Původ slova rum není jasný, nicméně existují dvě teorie o vzniku tohoto označení. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbellion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharum officinarium“.

Více informací

Většina producentů rumu se nachází v oblastech, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, jako je Austrálie, Indie, ostrov Réunion či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). Jeho vlastí jsou Antily (souostroví, které představuje dominantní část Karibiku), kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu.

Existuje několik druhů rumů. Světlý rum (blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován samostatně jako tzv. sipper či využíván pro vaření.

Postup výroby rumu je poměrně složitou záležitostí. Skládá se z několika kroků, bez jejichž správného dodržení se výrobní proces neobejde.

I. ZPRACOVÁNÍ CUKROVÉ TŘTINY

Sklizeň cukrové třtiny začíná tím, že se opálí spodní uschlé listy. Pak přijdou na řadu sklízecí stroje, v obtížně dosažitelných polohách rolníci s mačetami. Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Každá palírna se odlišuje specifickou výrobou od ostatních výrobců. Hlavním rozdílem je použití druhu cukrové třtiny a použití suroviny, ze které bude vyroben výsledný produkt. Většina výrobců používá pro výrobu rumu melasu z cukrové třtiny. Ostatní používají pro výrobu přímo vylisovanou šťávu z cukrové třtiny. Přímo z cukrové šťávy jsou vyráběny rumy ve francouzsky mluvících zemích, jako jsou Martinik nebo Guadalupe. Výrobce guatemalského rumu Zacapa a Botran používá zahuštěný sirup, který je vyroben právě ze šťávy cukrové třtiny a výrobce jej označuje jako třtinový med.  

II. FERMENTACE RUMU

Fermentace v procesu výroby rumu probíhá tak, že se k základní surovině přidají kvasnice a voda. Vznikne hmota podobná kaši. Každý výrobce upřednostňuje jiný druh kvasinek. Některé kmeny kvasinek jsou velmi rychlé a kvašení může probíhat jen v průběhu několika hodin. Tyto rychlejší kmeny kvasinek jsou využívány pro výrobu jemných rumů. Naopak při využití přírodních kvasinek probíhá kvašení i několik dnů. Přírodní kvasinky jsou používány při výrobě silnějších rumů například na Jamajce.

III. DESTILACE RUMU

Většina výrobců používá k výrobě rumu kontinuální destilaci za použití destilační kolony. Ta způsobuje několikanásobnou destilaci a výsledný produkt je charakterizován zejména jemností. Naopak rum, který je vyroben za pomoci destilačního přístroje alembik, je aromatičtější a chuťově plnější. Tato metoda je také označována jako „pot – still“. Rumy, které jsou destilovány touto metodou, jsou určené především k dlouhodobému zrání s potenciálem špičkových produktů.

IV. ZRÁNÍ/STAŘENÍ RUMU

Právě vydestilovaný rum je průzračná tekutina s ne úplně jasně rozpoznatelným aroma. Sudy tradičně používané pro zrání rumu jsou vyrobeny z amerického dubu a mají opálený vnitřek. Mladý destilát časem proniká do pórů dřeva a tím z něj určité aroma získává a naopak určité aroma ztrácí dýcháním sudu, tedy tím, že alkoholové výpary pronikají stěnou sudu a uvolňují se do vzduchu. Tím destilát získává na vyrovnanosti, protože ztrácí nestabilní části, stává se hutnějším a získává lepší aroma. V průběhu zrání destilát ztrácí alkohol, někdy až 10% každý rok, a proto je výrobce nucen přidávat do sudů další destiláty stejného druhu. Tento fakt dokládá tzv. „andělská daň“. V Evropě při zrání koňaku dochází k odpaření dvou až čtyř procent destilátu za rok. U rumu, který je stařen v dané oblasti dochází k úbytku až deseti procent každým rokem. V jižní části Střední Ameriky a zejména v karibské oblasti zraje rum až třikrát rychleji než například v Evropě.

Rum zraje zejména v dubových sudech o různém obsahu. Aby se docílilo požadovaných charakteristik, používají různé značky odlišných postupů. Rumy nejčastěji zrají v použitých dubových sudech po bourbonu nebo whisky. Použité sudy jsou jednak mnohem méně nákladné než výroba sudu nových. Dalším faktorem je to, že sudy, ve kterých zrál před tím jiný destilát, vytváří další charakteristiky chuti a aroma rumu. Například pro výrobu guatemalského rumu Zacapa se používají sudy, ve kterých před tím zrálo Sherry Pedro Ximenez nebo tokajské víno. Charakter rumu také udává to, zdali byl použit americký či francouzský sud. Francouzské dubové sudy obecně utváří jemnější destiláty. Rum získává tmavší barvu podle toho, jakou dobu v sudech zrál a také podle tloušťky vypalované vrstvy uvnitř sudu. I když většina výrobců popírá použití karamelu, je jasné, že tak činí většina výrobců. Tento fakt je zřejmý v porovnání s rumy, které zrály v jednom sudu (single barrel). Tyto rumy mají o poznání světlejší barvu než ostatní rumy ve stejném věku zrání.

V. FILTRACE

Filtrace rumů má dvojí význam. Za prvé se z rumu odstraní nečistoty vzniklé stařením v sudech. Druhý význam je charakterizován především blanco rumy. Pomocí speciálních metod filtrace se nejen ze stařeného rumu získá naprosto čistý produkt, ale také dochází k odstranění výrazných charakteristik aroma a chuti. Dochází k vytvoření jemného produktu, který se užívá především při tvorbě nejrůznějších koktejlů.

VI. BLENDING A LAHVOVÁNÍ

Míšení rumů mají na starosti specializovaní „Master Blenders“. Hlavním úkolem těchto pracovníků je, aby pokaždé namíchali stejný produkt. Tito pracovníci se snaží také vytvářet nové jedinečné produkty. Master Blenders nesmějí jíst výrazná jídla, kouřit, pít jakýkoliv alkohol atd. Za svoji práci jsou však výborně ohodnoceni, jelikož na nich stojí veškerá úspěšnost a kvalita produktu. Například společnost Bacardi zaměstnává celkem sedm Master Blenders. Zajímavostí je, že pokud mají nějakou společnou schůzi, nesmějí jet stejnými dopravními prostředky, aby v případě neštěstí nedošlo ke katastrofální ztrátě pro společnost.

V Česku se tradičně vyrábí alkoholický nápoj, který byl označovaný jako „tuzemský rum“, vyrábí se však uměle, dochucením zředěného lihu (nejčastěji vyráběného kolonovou destilací z cukrové řepy) rumovou esencí. Toto označení však nevyhovuje předpisům EU (kde se názvem rum smí označovat jen třtinový rum), takže se tento produkt od vstupu Česka do EU musí prodávat pod jinými názvy, např. pod označením Tuzemák.

Méně informací

Filtr podle parametrů

Stáří

Dostupnost a akce

Objem

Cena (Kč)

Seřadit dle: ceny| názvu| kódu
Zobrazit po zobrazit vše

Zacapa Centenario 23 Y.O. 1 l

MIMOŘÁDNÁ NABÍDKA. Nyní ušetříte 100,- Kč

Zacapa Centenario 23 Y.O. 1 l

Zacapa Centenario 23 Y.O. 1 l

Množství: 1 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 190

Zacapa Centenario 23 Y.O. Edición Negra 1 l

Zacapa Centenario 23 Y.O. Edición Negra 1 l

Množství: 1 l (43 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 2 160

Zacapa Reserva Limitada 2014 0,7 l

Zacapa Reserva Limitada 2014 0,7 l

Množství: 0,7 l (45 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 2 290

Zacapa Reserva Limitada 2015 0,7 l

Zacapa Reserva Limitada 2015 0,7 l

Množství: 0,7 l (45 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 2 470

Zacapa Centenario X.O. 0,7 l

Nyní ušetříte 200 Kč !!!

Zacapa Centenario X.O. 0,7 l

Zacapa Centenario X.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 2 090

Zacapa Centenario X.O. Old Edition 0,7 l

Zacapa Centenario X.O. Old Edition 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 4 900

Zacapa Centenario Royal 0,7 l

Zacapa Centenario Royal 0,7 l

Množství: 0,7 l (45 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 8 880

Rum starter pack 1

Rum starter pack 1

Množství: balíček rumů

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 3 390

Rum starter pack 2

Rum starter pack 2

Množství: balíček rumů

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 3 170

Rum Oliver Pack

Rum Oliver Pack

Množství: balíček rumů

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 2 500

Bermudez Aniversario Rum 12 Y.O. 0,7 l

Skvělý rum za výbornou cenu. Nyní ušetříte 80,- Kč.

Bermudez Aniversario Rum 12 Y.O. 0,7 l

Bermudez Aniversario Rum 12 Y.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 590

Vizcaya Cask 12 0,7 l

Vizcaya Cask 12 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 730