724 105 758
(prac. dny 9.00–19.00, sobota 9.00–16.00)(Po–Pá 9–19 h, So 9–16 h)
Nákupní košík je prázdný

Portské

Portské víno je jedním ze symbolů Portugalska a jedná se o víno fortifikované, neboli dolihované. Pochází z vinic ze severní části Portugalska, z oblasti zvané podle řeky Douro. Své jméno získalo podle města Porto - města, ležícího při ústí této řeky do Atlantského oceánu.

Více informací

Právě z tohoto města totiž vyplouvali od počátku lodě s tímto výjimečným vínem na palubě, směřující do celého světa. Právě v Portu také dodnes zraje portské víno ve starodávných sklepích. 

Přestože se po celém světě vyrábí mnoho vín portského stylu, název Port nebo Porto smí být použit výhradně v souvislosti s víny z výše zmíněné oblasti Portugalska. Pouze výjimečné přírodní a klimatické podmínky vinařského regionu Douro, společně s tradičním specifickým způsobem výroby dávají portským vínům ráz naprosté jedinečnosti a činí tak z tohoto vína jeden z hlavních pilířů portugalského kulturního dědictví.

Historie a vznik technologie výroby

Historie portského patří bezesporu k nejpozoruhodnějším vinařským příběhům. Portské víno se na severu Portugalska začalo vyrábět koncem 17. století. V roce 1678 vyhlásila Británie válku Francii a zablokovala francouzské přístavy. V důsledku toho vznikl na ostrovech nedostatek vína, až dosud dováženého převážně z Francie. Britští obchodníci se okamžitě zaměřili na dovoz z Portugalska, které bylo již tradičním obchodním partnerem. Víno, pěstované v horní části řeky Douro, přiváželi Angličané na lodích do Porta a odtud do Británie. Portugalské víno však tehdy ještě nedosahovalo příliš vysoké kvality a cestou po moři se kazilo. Aby obchodníci víno pro převoz lépe stabilizovali, začali přidávat do sudů brandy a první portské bylo na světě.

Vinařský region Douro

Vinařský region Douro se dělí na tři části: nejzápadnější Baixo Corgo, kde se vypěstuje největší množství hroznů, střední oblast Cima Corgo a nejvýchodnější Horní Douro. Z Horního Doura, které je nejdále ve vnitrozemí a tedy nejsušší, pocházejí nejkvalitnější hrozny, ale díky náročnosti zdejších podmínek odtud plyne pouze 13% produkce.

 DouroRegion Douro je také oblastí s velmi náročnými podmínkami pro pěstování vína. Réva je zde často vysázena na pustých, mimořádně strmých svazích místy až do výše 650 m.n.m. Díky pohoří Serra de Marão na západní straně, které zachytí většinu dešťů je celá oblast velice suchá, v zimě velmi chladná a v létě s extrémními horky. Tyto pozoruhodné geografické a klimatické podmínky jsou ale právě pro pěstování vína naprosto ideální.

Odrůdy vinné révy

K výrobě portského vína je povoleno používat zhruba 80 odrůd vinné révy. Z toho je pěstována zhruba jedna třetina a pouze 5 odrůd dává vína nejvyšší kvality. Jedná se o Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão, a Touriga Francesa. Touriga Nacional je v dnešní době považována za vůbec nejlepší odrůdu pro výrobu portských vín.

Výroba

Přestože výroba portského prošla od svého vzniku mnoha změnami, stále se nachází víceméně ve stavu, v jakém byla zhruba před 100 lety. Vinaři jsou pevně přesvědčeni, že právě tradiční postupy zvyšují kvalitu jejich vína, a proto zde nenajdeme až na výjimky moderní technologie. Modernizaci však často zabraňují také drsné přírodní podmínky, a tak dosud koncem srpna a začátkem září můžeme vidět tisíce drobných postav pobíhajících po strmých svazích a sbírajících hrozny. Většina sběračů je pravidelně rekrutována z řad obyvatel nejsevernější části Portugalska, z hor, ze kterých si tito lidé na několik týdnů každoročně přichází přivydělat do Doura.

Hrozny jsou z vinic snášeny na farmy do údolí a zde dále zpracovávány. Lisování probíhá velice tradičním způsobem – šlapáním. Skupina mužů se chytne kolem ramen a v řadě se zvolna pohybují dopředu a zpět. Velmi pomalu souběžně zvedají nohy a velmi šetrně tak oddělují mošt od slupek a třapin. Hlavním důvodem pro zachování této tradice je ale opět snaha o udržení vysoké kvality. Šlapání je však velmi náročné na lidskou práci, a firmy proto stále častěji volí náhradní řešení pomocí mechanických strojů.

Vylisovaný mošt se nechá kvasit až do obsahu alkoholu okolo 7%, poté je kvašení zastaveno přidáním vinného neutrálního destilátu z vína vysoké kvality o obsahu alkoholu 77%. Přes zimu je již hotové víno uskladněno přímo na farmách a teprve počátkem jara putuje do sklepů na pobřeží. Dříve bývaly sudy s vínem přepravovány speciálními loděmi, tzv.Barcos Rabelos. Dnes však tuto tradiční plavbu plně nahradila kamionová doprava.

Naprostá většina vinných sklepů je umístěna v městečku Vila Nova de Gaia, které leží přímo naproti Portu - na levém břehu řeky Douro. Díky přímořskému podnebí a poloze na severním svahu jsou zde velice stabilní teplotní podmínky, ideální pro letité vyzrávání vína. Ve sklepích jsou srovnány stovky dubových sudů, v nichž víno zraje minimálně další 2 roky, než je lahvováno.

Třídění portských vín

Červená portská

Základní dělení portského je do dvou kategorií: Ruby a Tawny. Mezi Ruby a Tawny není rozdíl v kvalitě, ale v jejich charakteru, a tak záleží jen na zákazníkovi, kterému typu portského dá přednost. V rámci jednotlivých kategorií však existují kvalitativní rozdíly, většinou závislé na době zrání, kvalitě ročníku vína

Ruby

Ruby jsou vína, která zrají v dřevěných tancích o obsahu až několika tisíc litrů. Velký objem vína v tancích zabraňuje přístupu vzduchu a tak téměř nedochází k oxidaci, díky čemuž si vína zachovávají téměř původní tmavě rubínovou barvu, ovocnou chuť a sílu mladého vína.

Ruby – také se můžete setkat s označením Fine Ruby nebo Superior Ruby. Tento základní druh portského se vyrábí smísením různých druhů červených odrůd z různých ročníků. Vyzrává ve velkých dřevěných kádích po dobu zhruba 3 let. Díky minimálnímu styku vína se dřevem a nízké oxidaci si víno udržuje svoji tmavě rubínovou barvu a svěží, ovocný charakter. Vzhledem k tomu, že kvalita tohoto vína se v lahvi již nezvyšuje, pije se okamžitě po nalahvování. 

Vintage Character – je to kvalitnější, plnější víno kategorie Ruby. Můžete se setkat také s názvem Reserve Ruby. Zraje déle ve velkých kádích, zhruba po dobu 7 let. Dále nevyzrává v lahvi, mělo by se proto pít co nejdříve po nalahvování.

Late Bottled Vintage – je víno kategorie Ruby. Je to později lahvované ročníkové, které (na rozdíl od colheity) zraje ještě dále v lahvi a očekává svou konzumní zralost. Může být lahvováno pouze mezi 4 a 6 rokem po sklizni. Tato prodloužená doba lahvování umožňuje výrobci vybrat, zda víno naplní co nejdříve nebo počká, až proběhne mírná oxidace v sudech. Jedná se o velmi tmavé rudé víno a na toto víno jsou také vybírány kvalitnější hrozny. Protože se jedná o víno z jednoho ročníku, musí být ročník uveden na přední etiketě.

Vintage – velmi kvalitní, sytě červené ročníkové portské, které musí být uznáno komisí oficiálních degustátorů. Aby mohlo být uznáno jako vintage, musí být lahvováno mezi druhým a třetím rokem po výrobě. Pro výrobu vintage jsou vybírána vína s velmi tmavou barvou, velmi tělnatá, s intenzívním aroma a tříslovinami, které jsou potřebné pro dlouholoté zrání v lahvi. Ležením v lahvi rozvíjí víno své nádherné aroma a stává se hladkým, elegantním, vyváženým a komplexním. Po několikaletém ležení v lahvi by mělo připomínat pražené aroma (čokoládu, kakao, kávu), koření (skořici, pepř) a někdy také zralé ovoce. Každý vinař smí vyhlásit Vintage maximálně třikrát za 10 let. Jedná se o velice náročný a odpovědný proces, ve kterém musí vinař ohodnotit, zda úroda daného roku skutečně dosáhla nadstandardní kvality či nikoliv. Víno typu vintage je prestižní výrobek každého sklepa a nepředstavuje ani 5% celkového objemu výroby

Tawny 

Vína, která na rozdíl od Ruby zrají výhradně v menších dřevěných sudech o objemu 500 l  v nichž oxidace a větší styk vína se dřevem mění jeho barvu i chuť: získává nahnědlý odstín, chuť připomíná ořechy a sušené ovoce.

Tawny - také se setkáte s označením Fine Tawny nebo Superior Tawny. Fine Tawny je základní portské průměrně vyzrávající po dobu 3 let v dubových sudech. Tawny lze pít okamžitě, jeho kvalita se v láhvi nezvyšuje. 

Reserva – je kvalitnější Tawny. Vyzrává minimálně po dobu 5 let v dubových sudech. Chuť tohoto delikátního vína je ovlivněna nejen přístupem vyduchu a stykem se dřevem, ale také pečlivým mísením jednotlivých odrůd. Je to víno stále s náznakem ovocnosti, díky svému relativnímu mládí, přesto však již převládá lahodná chuť ořechů a suchých plodů. Toto víno dále nevyzrává v láhvi, mělo by se proto pít co nejdříve po nalahvování.

Tawny s indikací věku – datovaná Tawny jsou vína vyrobená ze sběrů z nejlepších let. Věk vyznačený na lahvi indikuje průměrný věk použitých sběrů. Jsou to vína 10, 20, 30 a 40 a více let stará. Barevně přecházejí z tmavě nahnědlého 10tiletého až do velmi světlého zlatavého odstínu 40tiletého portského. Chuť se stářím stále zjemňuje a výrazněji vystupují ořechové a dřevěné tóny. Toto je dáno procesem dlouhodobého zrání tohoto vína v malých dubových sudech: čím déle víno vyzrává, tím více mění svoji barvu, chuť i vůni. Protože toto víno zraje na sudu a dále již se v lahvi nezlepšuje, je vhodné je vypít okamžitě po nalahvování.

Colheita – je nejkvalitnější Tawny. Na rozdíl od předchozích vín typu Tawny je Colheita víno jednoročníkové, ročník proto musí být tedy uveden na etiketě. Vyzrává po dobu minimálně 7 let v dubových sudech. Zráním přechází barva postupně do zlaté a během pozvolné oxidace získá aroma, které obsahuje tóny sušeného ovoce, pražení, dřeva a koření. Tato vína - stejně jako Vintage v kategorii Ruby - dokáží ohromit svým vysokým věkem a lahodnou chutí. Na rozdíl od Vintage neexistují pravidla deklarace, je proto snažší najít Colheitu od jakéhokoliv požadovaného ročníku. V Portugalsku je velice oblíbené dávat Colheitu s datem roku narození jako dárek k narozeninám. Colheita se výborně hodí na závěr večeře, ke kávě a/nebo k doutníku. Měla by se vypít nejlépe do jednoho roku od nalahvování.

Bílá portská

Vyrábí se z bílých odrůd révy vinné, nejčastěji z Malvasia Fina, Viosinho, Donzelinho, Gouveio, Codega a Rabigato. Je zastoupeno dvěma odlišnými typy: mladé bílé portské a staré bílé portské.

Mladé bílé portské zraje v sudu pouze krátkou dobu (2 – 3 roky) a pije se převážně jako aperitiv. V závislosti na obsahu zbytkového cukru je lze dále rozdělit na extra suchá, sladká a speciální velmi sladké portské lágrima (portugalsky “slza”, která připomíná sladké viskózní víno stékající po sklence).

Staré bílé portské zraje ve dřevěných sudech a je více oxidativní, připomíná tawny. Barva bílých vín prodělává zráním podobné změny barvy jako tawny. Čím déle zrají v dřevěných sudech, tím více přecházejí do zlaté, jantarové barvy. Na konci 15. nebo 20. roku zrání se už barvě tawny velice blíží.

Portské a stolování

Není přesně dáno kdy, kde a jak pít portské. Povoleno je vše. Pít jej samotné, před nebo po jídle nebo jako doprovod různých pokrmů.

Bilé portské stále zůstává vynikajícím aperitivním vínem. Podává se převážně chlazené k některým chuťovkám – s uzeným lososem, studeným masem, kozím sýrem.

Červená portská jsou výborným doplňkem k sušenému ovoci, slanině, zvěřině. Vintage je výborné konzumovat se sýry.

Ruby je vzhledem ke své ovocné vůni víceúčelové víno. Může být podáváno se sýry, ovocem (jahody, borůvky) nebo také koláčem.

Tawny je portské, které je vhodné pít po jídle se sladkými deserty. Dvacetileté tawny prvotřídní kvality nebo colheitu není třeba ničím doplňovat a podává se na konci stolování.

 

Méně informací

Filtr podle parametrů

Stáří

Dostupnost a akce

Cena (Kč)

Seřadit dle: ceny| názvu| kódu
Zobrazit po zobrazit vše
Kopke Porto Fine Tawny 0,75 l

Kopke Porto Fine Tawny 0,75 l

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 360

Kopke Porto Fine Ruby 0,75 l

Kopke Porto Fine Ruby 0,75 l

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 360

Kopke Porto Rosé 0,5 l

Kopke Porto Rosé 0,5 l

Množství: 0,5 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 460

Kopke RESERVE Tawny Port 0,75 l

Kopke RESERVE Tawny Port 0,75 l

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 680

Kopke RESERVE Ruby Port 0,75 l

Kopke RESERVE Ruby Port 0,75 l

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 580

Kopke Porto Colheita 1989 0,75 l

Kopke Porto Colheita 1989 0,75 l

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 290

Quinta do Noval Black 0,75 l

Quinta do Noval Black 0,75 l

Množství: 0,75 l (19.7 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 490

Andresen White Porto 40 Y.O. 0,5 l

Andresen White Porto 40 Y.O. 0,5 l

Množství: 0,5 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 3 100

Royal Oporto 10 Years aged Tawny 0,75 l

Royal Oporto 10 Years aged Tawny 0,75 l

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 720

Royal Oporto 10 Years aged Tawny 0,75 l + 2 sklenky

Royal Oporto 10 Years aged Tawny 0,75 l + 2 sklenky

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 850

Royal Oporto 20 Years aged Tawny 0,75 l

Royal Oporto 20 Years aged Tawny 0,75 l

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 250

Royal Oporto 20 Years aged Tawny 0,75 l + 2 sklenky

Royal Oporto 20 Years aged Tawny 0,75 l + 2 sklenky

Množství: 0,75 l (20 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 390