724 105 758
(prac. dny 9.00–19.00, sobota 9.00–16.00)(Po–Pá 9–19 h, So 9–16 h)
Nákupní košík je prázdný

Whisky

Velice častá otázka zní: whisky nebo whiskey?

V zásadě je to jednoduché. Až do první dekády minulého století to bylo jedno. Po první světové válce se postupně ustálilo psát whisky ve Skotsku, Kanadě, Japonsku a zbytku světa, zatímco v Irsku a ve Spojených státech se prosadila až na ojedinělé výjimky whiskey.

Více informací

Skotská whisky, nebo také jen „skotská“, je whisky, která je destilována výhradně ve Skotsku, a to za jasně určených podmínek a zákonů týkajících se výroby tohoto druhu alkoholického nápoje.

Skotská je světoznámý druh whisky, který se vyváží do celého světa a je odborníky uznávaná jako jedna z nejlepších druhů. Dlouhá historie výroby spolu se skotskou kulturou, kam whisky neodmyslitelně patří, zajišťuje dlouhodobý kvalitativní standard. V současnosti jsou nejznámější dvě verze skotské whisky - čistá sladová (single malt) a míchaná (blended).

Definice

Aby mohla být whisky nazývána skotskou, musí podle britského zákona o Skotské whisky splňovat následující podmínky:

  • Musí být vypálena ve skotské palírně z vody a sladového ječmene, fermentována na základě enzymového systému, s možností přidání dalších druhů obilného zrna.
  • Po základní destilaci musí tekutina obsahovat méně než 94,8 % alkoholu, aby se zachovala příchuť způsobená fermentací.
  • Musí uzrávat po dobu nejméně tří let a jednoho dne na území Skotska v dubových sudech.
  • Nesmí obsahovat jiné přísady, než je voda a karamelové barvivo.
  • Do lahví se smí stáčet pouze whisky s obsahem alkoholu nejméně 40 %.

HISTORIE

Pálení whisky má ve Skotsku dlouhou tradici a o prvopočátcích výroby není mnoho dochovaných informací. První dostupné údaje o várce jsou z konce 15. století, přesněji z roku 1494, kdy je v královských účetních knihách uveden prodej ječmene klášteru za účelem výroby aqua vitae. Míní se, že vaření dorazilo do Skotska z Irska někdy v 6. století. Přesný rok však není znám, ale ví se, že spolu s pálením se vybíraly i poměrně vysoké daně z této činnosti. Kvůli daním se také rozšiřovala výroba whisky načerno a proti tomuto „trendu“ zasahovali speciální výběrčí daní a hledači „černých“ palíren. S výběrem daní se započalo v 17. století. Daně byly také hlavním důvodem, proč se palírny vyskytovaly hlavně na odlehlých místech.

Slovo „whisky“ je odvozeno z gaelštiny, z výrazu „uisge beatha“ (lat. aqua vitae), což v překladu znamená „voda života“, nebo také „živá voda“. Existuje dvojí způsob psaní názvu tohoto destilátu, přičemž obecně platí, že výraz whiskey se používá pro produkty vyrobené v Irsku a ve Spojených státech amerických. Ve Skotsku, Kanadě a většině ostatních zemí se píše whisky.

VÝROBA

Suroviny:

Voda 

Nejdůležitější součástí procesu vaření a výroby skotské whisky je voda. Voda by měla být skotská, přímo z vřesoviště. Měla by protékat březovými kořeny a rašelinou. Jenom taková voda dává při pálení a filtrování whisky tu předepsanou barvu, vůni a chuť. Pro palírnu je voda prvořadou záležitostí a není nijak neobvyklé, že palírny vykoupí všechny pozemky v okolí vlastního vodního zdroje. Tím se snaží zabránit jakékoli kontaminaci půdy, respektive vody.

Obiloviny

Ječmen: První skotská byla vyrobena z ječmene, jakožto nejodolnější obilniny. Pro výrobu whisky je důležité u ječmene kontrolovat, zda není napaden plísní a kolik obsahuje dusíku v zrnech, jelikož čím vyšší je obsah dusíku, tím méně uhlohydrátů se v průběhu sladování promění v cukry. Cukry jsou důležité pro vývoj kvasinek a vznik alkoholu.

Oves: Výroba whisky z ovsa je již dávno minulostí. Výrobci whisky z této obiloviny museli být neustále ve střehu, neboť jeho lepkavý charakter s sebou přinášel nebezpečí, že se kotle ucpou a explodují.

Základní procesy

Skotská sladová whisky se vyrábí zásadně z ječmene. Od 60. let 20. století se používala odrůda
 golden promise, která vytváří ořechovou, tělnatou příchuť a která je odborníky vnímána jako nejkvalitnější, a tudíž nejvhodnější pro výrobu whisky. Nicméně jako odrůda je velmi málo výnosná, což vedlo k tomu, že ve většině palíren ji nahradily výnosnější odrůdy ječmene. Ten se namočí ve vodě a poté se rozprostře na podlaze sladovny a nechá se naklíčit. Ječmen se pravidelně obrací, aby se předešlo zapaření. Po šesti až sedmi dnech klíčení se ječmen, kterému se nyní říká zelený slad, usuší v peci, aby se zabránilo dalšímu klíčení. Teplota pece se udržuje na 70 °C, neboť při větší teplotě by se enzymy zničily. Ve Skotsku se k vytápění pece často používá rašeliny, která pak dodává whisky charakteristickou kouřovou chuť.

Vysušený slad se pomele na hrubou mouku (grist) a smíchá se v ocelové kádi s horkou vodou (67 °C – 68 °C). Kvalita čisté skotské vody je nesmírně důležitá, neboť výsledná chuť whisky je ovlivněna i tímto faktorem. Charakter vody totiž ovlivňuje nejen hornina, v níž pramení, ale i krajina, kterou protéká, než se dostane do palírny (protéká-li například horninou bohatou na minerály, výsledná chuť whisky je poté ostřejší; protéká-li lučinami, vřesovišti, kapradinou či rákosím, výsledná chuť může mít bylinnou, trávovou či květinovou příchuť). Směs sladu a vody se bez přestání míchá, čímž se umožní přeměna škrobu v cukr. Produktem tohoto procesu je cukernatá kapalina (wort). Po odčerpání první várky se přidá voda vyšší teploty a proces se opakuje. Zbytky mouky usazené na dně kádě (draff) se následně zpracovávají na krmivo pro dobytek. Tato „odpadová“ výroba přináší firmám druhotné zisky.

Fermentace

whisky

Cukernatá kapalina (wort) se nechá ochladit na 20 °C, přečerpá se do velikých dřevěných kádí (washbacks), kde probíhá fermentace, a přidají se fermety – kvasinky (zjednodušeně – kvasinky jsou organismy, které se živí cukrem a produkují alkohol). Vedlejším produktem je malé množství sloučenin (zvaných congeneres), které dávají whisky ojedinělou chuť.

Během kvašení se též uvolňuje oxid uhličitý, což má za následek, že obsah kádě velmi výrazně pění. Případnému přetečení zabraňují otáčivé štíty, které rozrušují vznikající pěnu. Zhruba po dvou dnech je kvašení u konce a polotovar (wash) nyní obsahuje 6–8 % alkoholu.

Pro destilaci skotské sladové whisky se používá tzv. periodicky pracující destilační přístroj. Během destilace se kotle zahřejí těsně pod bod varu vody. Alkohol a jiné sloučeniny se začnou vypařovat a stékat hrdlem destilačního kotle buď do kondenzátoru, nebo do měděné spirály ponořené do tekoucí studené vody. Při tomto procesu se páry srazí zpět do tekutého stavu.

Wash se destiluje dvakrát (u některých skotských palíren však i třikrát), nejprve ve větším kotli, kde se oddělí alkohol od vody, kvasinek a jiných odpadů. Vzniklému destilátu se nyní říká lehké víno, kde se obsah alkoholu pohybuje okolo 20 %. Tímto je výsledná tekutina připravena ke druhé destilaci. Během této fáze se nejprve vypaří těkavější alkoholy (foreshots), které stejně jako závěrečné, olejnaté alkoholy, musí být odčerpány zpět do kádě s lehkými víny další várky, kde jsou promíchány a připraveny k nové destilaci. Pouze ten nejčistší destilát (heart of the run) se shromáždí v bezpečně uzamčené nádrži. Tato část destilátu má okolo 68–70 % alkoholu.

Všechen destilát musí projít bezpečně uzamčenou nádrží. Klíče od této nádrže má pouze jmenovaný zaměstnanec celní správy či výběrčí daní. Lihovarník se musí při rozhodnutí, kdy začít stáčet nejkvalitnější část destilátu do sudu, spoléhat pouze na svou léta střádanou zkušenost. Po této destilaci se někdy nehotová whisky mísí s vodou. Voda a její vlastnosti jsou také nesmírně důležité pro konečnou chuť.

Druhy:

Single malt – vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, který se ředí vodou, pomocí kvasnic se zakvasí a nakonec se destiluje v destilačním kotli (tzv. periodicky pracující destilační přístroj). Pochází z jediné palírny a nemíchá se s whisky z ostatních palíren.

Blended Malt – je whisky smíchaná minimálně ze dvou, častěji však z více druhů single malt whisky z rozličných destilerií.

Single Grain – vyrábí se převážně z nesladovaného obilí, tedy z ječmene, žita, pšenice nebo kukuřice, a je destilována ve sloupcovitém patentním destilačním aparátu, jenž umožňuje méně náročný, a tím i levnější destilační proces.

Blended grain – whisky míchaná minimálně ze dvou, častěji však z více druhů grain whisky z rozličných palíren.

Blended Scotch – whisky míchaná ze single malt whisky a grain whisky, obsahuje obvykle 15–40 různých malt whisky a 2–3 grain whisky.

Méně informací

Filtr podle parametrů

Stáří

Dostupnost a akce

Objem

Cena (Kč)

Seřadit dle: ceny| názvu| kódu
Zobrazit po zobrazit vše
Aberfeldy 12 Y.O. 0,7 l

Aberfeldy 12 Y.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 990

Aberfeldy 12 Y.O. 1 l

Aberfeldy 12 Y.O. 1 l

Množství: 1 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 290

Aberfeldy 16 Y.O. 0,7 l

Aberfeldy 16 Y.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 790

Aberfeldy 28 Y.O. 0,7 l

Aberfeldy 28 Y.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 7 990

Aberlour 10 Y.O. 1 l

Aberlour 10 Y.O. 1 l

Množství: 1 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 160

Aberlour 12 Y.O. 1 l

Aberlour 12 Y.O. 1 l

Množství: 1 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 250

Aberlour 15 Y.O. 0,7 l

Aberlour 15 Y.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (43 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 390

Aberlour 16 Y.O. Double Cask Matured 0,7 l

Aberlour 16 Y.O. Double Cask Matured 0,7 l

Množství: 0,7 l (43 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 1 670

Aberlour 18 Y.O. 0,7 l

Aberlour 18 Y.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (43 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 2 150

AnCnoc 12 Y.O. 0,7 l

AnCnoc 12 Y.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 990

Ardmore Legacy 0,7 l

Ardmore Legacy 0,7 l

Množství: 0,7 l (40 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 720

Arran 10 Y.O. 0,7 l

Arran 10 Y.O. 0,7 l

Množství: 0,7 l (46 %)

Stav zásob: Skladem

Cena s DPH: 990