Jamajské rumy
Jamajský rum je už dlouhá léta zažitý pojem. Jamajka bez rumu je jako polévka bez soli, zkrátka věc zcela nemyslitelná. Pojmy Jamajka a rum k sobě zkrátka patří. Samotná historie jamajského rumu začíná roku 1655, kdy se na ostrově vylodili angličtí námořníci, vyhnali Španěly a prohlásili ostrov za majetek britské koruny. Angličanům často pomáhali piráti, kteří přepadávali španělské lodi, a přitom si nestřídmě prolévali hrdla třtinovou pálenkou zvanou Kill Devil. A právě v těchto dobách vlastně přišel na svět první jamajský rum.
#ShowMore#
Palírny na Jamajce
Během několika staletí působilo na Jamajce více než 150 palíren, v současné době jich zbývá pouhých šest. Jednou z nejznámějších je palírna Appleton Estate, která svůj první rum představila již v roce 1749. V současnosti má velmi široké portfolio, ve kterém nechybí ani rumy staré až 30 let. Dalšími velmi známými jamajskými rumy jsou značky Coruba, Hampden, Michlers nebo dnes velmi populární Captain Morgan.
Jamajský rum a jeho výroba
Častá otázka zní: jak a z čeho se vyrábí jamajský rum. Například palírna Appleton Estate pěstuje více než deset druhů cukrové třtiny a k fermentaci melasy používá vlastní kvasinky. Destiluje se jednak pomocí kotlíkové destilace, ale především se využívají destilační kolony, kde se získává destilát až s 96 % alkoholu. Destilát se poté míchá a následně zraje v sudech z amerického dubu.
Více se o jamajských rumech můžete dozvědět na našem blogu.