Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Whisky Royal Salute Forces of Nature

Pro společnost Chivas Brothers bylo číslo 53 vždy důležité. V roce 1953 totiž jako poctu královně Alžbětě II. v den její korunovace uvedli na trh skvostnou láhev Royal Salute. A nyní se výrobci míchané skotské opět obracejí ke své oblíbené číslici, aby představili novou kolekci The Art of Wonder. Prvním vydáním nové řady je 53letá whisky Royal Salute Forces of Nature by Kate MccGwire, jejíž cena je 90 000 dolarů, tedy více než dva miliony korun.

Whisky jako umělecké dílo

Nová kolekce Royal Salute The Art of Wonder bude vytvořena ve spolupráci s různými umělci, počínaje britskou sochařkou Kate MccGwire, která je známá především svou prací s peřím. K této whisky vytvořila skutečně jedinečné dílo. Destilát, který mistrně namíchal Master Blender Royal Salute Sandy Hyslop, je ohromující a velmi vzácná 53 let stará směs. Bylo jí naplněno pouze 21 karaf, ručně foukaných řemeslnými skláři z proslulé sklárny Dartington Crystal. Každá karafa je vyzdobena složitými obrazci zobrazujícími peří a pozlacena 24karátovým plátkovým zlatem. Inspirací jí byly nádherné křivky okouzlujících soch Kate MccGwire. Kromě toho je každá karafa doplněna jedním z 21 uměleckých děl nazvaných Paragon, které Kate MccGwire vytvořila exkluzivně pro značku Chivas regal. Pro jejich ozdobu použila zvláště vybraná bažantí pera. Karafa i Paragon jsou společně uloženy v ručně vyrobené dřevěné skříňce a doplněny krásnou uměleckou knihou s podrobnostmi o spolupráci mezi společností Royal Salute a sochařkou.

Kate MccGwire

Kate MccGwire ke spolupráci s Royal Salute řekla: Pro toto dílo jsem se inspirovala nepředvídatelnými a neustále se měnícími "přírodními silami", které ovlivňují formy a energii, jež ztělesňují mé sochy. Tři díla, která jsem vytvořila exkluzivně pro společnost Royal Salute, oslavují svět whisky a používají královská bažantí pírka, která jsou tak krásně figurální se zářivým jantarem v hnědé barvě, že mi připomínají dobře vyzrálou směs whisky. Po návštěvě palírny Strathisla mě inspirovaly také měděné kotle míchané whisky Royal Salute a tento materiál jsem poté použila pro dva z vytvořených kusů, Protean a Plethora."

Mistrovské dílo Sandy Hyslopa

"Pro první láhev z kolekce Art of Wonder jsem chtěl vytvořit výjimečný výraz, který by odrážel touhu společnosti Royal Salute posouvat naši řemeslnou práci daleko za hranice našich očekávání," řekl Sandy Hyslop, master blender společnosti Royal Salute. "Abychom toho dosáhli, vytvořili jsme společně s mým týmem odborníků opulentní 53letou směs, jednu z nejstarších směsí, kterou jsme kdy namíchali. Je to vzrušující okamžik a bylo mi ctí míchat tak vzácné a drahocenné whisky na vrcholu toho, čeho je možné dosáhnout s jemnými zásobami vysokého stáří, které vytvořili moji předchůdci."

Vůně je nesmírně bohatá a ovocná, vede až k tónům lesních plodů a kandovaných vlašských ořechů. Chuť je plná, s dotekem sladce opečeného dubu a s dlouhým, bohatým a mírně suchým závěrem.

Investiční příležitost

"Vzhledem k tomu, že v segmentu prémiového alkoholu je důležitá sběratelská hodnota a investice, jsem si jistá, že toto jedinečné spojení mistrovské whisky a uměleckého díla nadchne všechny milovníky prémiových destilátů po celém světě," uvedla Liya Zhang, viceprezidentka marketingu společnosti Pernod Ricard Global Travel Retail. Všech 21 karaf této první edice je již bohužel rozebráno, ale na podzim tohoto roku se očekává uvedení edice druhé.