Americké whiskey – bourbon

10 položek celkem
Bulleit Rye 0,7 l
599 Kč
Kód: 1243020
68AC51B259A0449AA3FE76F552CCDD55
599 Kč
Kód: 1243095
Four Roses Single Barrel 0,7 l
1 049 Kč
Kód: 1243550
Four Roses Small Batch 0,7 l
979 Kč
Kód: 1243500
9004F26A767D42B9B0415079965582DA Kód: 1243030
Rowans Creek Bourbon Whiskey 0,75 l
1 599 Kč
Kód: 1243080
Tincup American Whiskey 0,7 l
1 299 Kč
Kód: 1243010
Woodford Masters Collection American Oak 0,7 l Kód: 1243591
Woodford Masters Collection Chocolate Malted 0,7 l Kód: 1243590
E58A03959D5544A19DB2769BDEE42503
989 Kč
Kód: 1243580

Častá otázka zní: „Co je bourbon“? Jedná se o alkoholický nápoj destilovaný z obilného sladu, který obsahuje minimálně 51 procent kukuřice. Bourbon nesmí mít před počátkem zrání obsah alkoholu vyšší než 80 % a maximálně 60,5 % po jeho ukončení. Před plněním do láhví se ředí vodou. Bourbon musí zrát v nových (z vnitřku opálených) sudech minimálně dva roky a stáčen do láhví o minimální síle 40% alkoholu. Musí být také vyroben na území USA. Bourbony jsou obvykle směsí různých druhů, ale můžeme se setkat i s různými speciálními druhy bourbonů jako je single barrel bourbon. Je to obdobné jako u skotské whisky, ale vždy musíme mít na paměti, že bourbon a whisky není totéž.

#ShowMore#


Odkud bourbon pochází

Mnoho lidí se mylně domnívá, že aby se bourbon mohl nazývati bourbonem, musí pocházet z Kentucky, podobně jako šampaňské z oblasti Champagne nebo koňak z oblasti Cognac. V tomto případě tomu tak není. Podle amerických zákonů je možné vyrábět nápoj označovaný jako bourbon kdekoliv na území Spojených států. Situace je však v současnosti taková, že drtivá většina (zhruba 95 %) bourbonu se vyrábí právě ve státě Kentucky. A možná právě proto je spojení Kentucky Bourbon mylně považováno za normu.

Historie bourbonu

Bylo potvrzeno, že whisky (bourbon) zcela určitě nebyla prvním destilátem vyráběným v Severní Americe, určitě se ale stala tím nejdůležitějším. Mezi lihovinami, které pili osadníci v Nové Anglii, stála whisky daleko za pálenkami z místního ovoce nebo rumem, který se vyráběl zpracováním melasy z cukrové třtiny. Teprve když do Ameriky dorazili ve větším počtu uprchlíci z Velké Británie, stala se destilace obilovin běžnou záležitostí. S postupem osadníků směrem do Pensylvánie a Virginie se tak rozšiřovalo i umění pálení whisky. Čím dále se však posunovali na západ, tím obtížnější bylo pěstování obilovin, jako jsou žito, pšenice nebo ječmen. Začali tedy používat jiný druh obiloviny – kukuřici. Základní rozdíl whisky – bourbon je právě v jiném druhu obiloviny – kukuřici. V roce 1791 britská vláda přijala zákon, který přikazoval registraci veškerých destilačních přístrojů a rozhořčení farmáři se v roce 1794 vzbouřili a odmítali platit za něco, co si sami vypěstovali. Tuto „whiskovou rebelii“ potlačilo až patnáct tisíc vojáků, které vyslal president Washington.

Kentucky

V tomto čase působili mnozí výrobci bourbonu již v Kentucky a jeden z okresů tohoto státu se nazýval právě Bourbon. A ten se proslavil tím, že tady vyráběli místní palírníci tu nejlepší bourbon whiskey. Po celé devatenácté století potom průmyslová výroba bourbonu neustále rostla a postup výroby se stále zdokonaloval. S růstem počtu palíren a produkce se však také zvyšoval odpor různých protialkoholických hnutí. Výroba bourbonu byla postupně zastavována a poslední ranou byl prohibiční zákon v letech 1919-1933. Než došlo k odvolání tohoto zákona, škody dosáhly obrovské výše. V Marylandu, Pensylvánii a Missouri tento kdysi kvetoucí průmysl zcela zanikl, a i v Kentucky lze dnes nalézt desítky polorozpadlých pozůstatků kdysi slavných palíren.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení