Tequily

Nejprodávanější

El Jimador Reposado 1 l
El Jimador Reposado 1 l
Skladem
Kód: 1355720
 
690 Kč
Tequila 1800 Reserva Blanco 0,7 l
 
750 Kč
Tequila 1800 Reserva Reposado 0,7 l
 
799 Kč
El Jimador Blanco 1 l
El Jimador Blanco 1 l
Skladem
Kód: 1355700
 
690 Kč
Olmeca Reposado 1 l
Olmeca Reposado 1 l
Skladem
Kód: 1355020
 
640 Kč
Olmeca Blanco 1 l
Olmeca Blanco 1 l
Skladem
Kód: 1355000
 
749 Kč
Corralejo Anejo 0,7 l
Corralejo Anejo 0,7 l
Skladem
Kód: 1354320
 
1 230 Kč
Corralejo Reposado 0,7 l
Corralejo Reposado 0,7 l
Skladem
Kód: 1354310
 
950 Kč
Corralejo Blanco 0,7 l
Corralejo Blanco 0,7 l
Skladem
Kód: 1354300
 
920 Kč
KAH tequila reposado 0,7 l
KAH tequila reposado 0,7 l
Skladem
Kód: 1352955
 
1 269 Kč
31 položek celkem
Rooster Rojo Tequila Blanco 0,7 l Kód: 1352200
Rooster Rojo Tequila Reposado 0,7 l
890 Kč
Kód: 1352220
Rooster Rojo Tequila Anejo 0,7 l Kód: 1352240
Volcan De Mi Tierra Blanco 0,7 l
Novinka
1 029 Kč
Kód: 1351700
Volcan De Mi Tierra Reposado 0,7 l
1 290 Kč
Kód: 1351710
BD1D720D1CC84A7BBBE1FE755CB7FF78
860 Kč
Kód: 1354565
Corralejo Anejo 0,7 l
1 230 Kč
Kód: 1354320
Corralejo Blanco 0,7 l
920 Kč
Kód: 1354300
Corralejo Reposado 0,7 l
950 Kč
Kód: 1354310
El Jimador Anejo 0,7 l
1 029 Kč
Kód: 1355730
El Jimador Blanco 1 l
690 Kč
Kód: 1355700
El Jimador Reposado 1 l
690 Kč
Kód: 1355720
Herradura Anejo 0,7 l
1 190 Kč
Kód: 1355440
Herradura Blanco 0,7 l
920 Kč
Kód: 1355400
Herradura Reposado 0,7 l Kód: 1355420
Herradura Seleccion Suprema 0,7 l Kód: 1355460
KAH tequila anejo 0,7 l Kód: 1352960
KAH tequila blanco 0,7 l
1 099 Kč
Kód: 1352950
KAH tequila reposado 0,7 l
1 269 Kč
Kód: 1352955
La Cava de Don Augustin Anejo 0,7 l
1 070 Kč
Kód: 1354560
La Cava de Don Augustin Blanco 0,7 l
890 Kč
Kód: 1354500
La Cava de Don Augustin Reposado 0,7 l Kód: 1354530
La Cofradia Blanco 0,7 l
929 Kč
Kód: 1355800
La Hora Azul Blue Hour Blanco 0,7 l Kód: 1351500
Nahoru
Další produkty

Tequila je pevně spjata se zemí svého původu – Mexikem. Své jméno získala podle jednoho z měst, ve kterém je vyráběna. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým nápojem a přinesla tak slávu tomuto malému mexickému městu s 15.000 obyvateli.

#ShowMore#

Na každé láhvi pravé tequily musí být nápis NOM (Normas Official Mexicana) a čtyřmístné číslo, které uvádí místo, kde byla tequila vyrobena. Podle mexických zákonů musí tequila obsahovat nejméně 51 % modré agáve. Jedná se o tzv. míchané tequily, které jsou doplněny cukrovou třtinou. 100% tequily jsou vyrobeny pouze z agáve a výrobce musí dostat povolení od federálního kontrolního úřadu v Mexiku. Jedná se o nejkvalitnější a nejdražší tequily.

Rozdělení tequily

  1. Blanco (Plato, White) - obvykle nezraje v sudech (maximálně 60 dnů). Má drsnější chuť.
  2. Joven Abocado (Oro, Gold) - tequila podobná Blanco, ale karamelizovaná (s přídavkem karamelu).
  3. Reposado - obvykle zraje mezi 2 měsíci až jedním rokem. Není tak drsná jako Blanco, ale nemá tak jemnou chuť jako anejo.
  4. Anejo - má nejjemnější chuť. Zraje v dubových sudech (ne větších než 350 litrů) jeden až tři roky (ve výjimečných případech až pět). Mezi znalci je asi nejoblíbenější.

Výroba tequily

Tequila se vyrábí z fermentované a destilované šťávy získávané z „piňas" z modré agáve. Druhů agáve je přes 300, ale pravá tequila se vyrábí jenom z Weberovy modré agáve. Ta je chudá na chlorofyl a výsledný produkt je proto méně hořký. Jednotlivé rostliny ve tvaru velkých koulí opatřených tuhými listy kvetou až po několika letech, do té doby se množí vegetativně-odnožováním. Po odkvětu hynou. Matečné rostliny plodí ve školkách ročně až 1000 odnoží. Ty jsou přenášeny na pole, kde rostou 8 až 12 let. Po dosažení zralosti (Agave Sazon) nastává období sklizně. Dělníci (jimadoři) mačetou osekávají listy a obnažují tzv. srdce rostliny, které má bílou dužinu díky vysokému obsahu škrobů. Pro svoji podobnost s ananasem se nazývají „piňas“, které na vrcholu zralosti váží až 80 kg.

Piňas se rozseknou a jsou zpracovávány párou v obrovských, desetitunových tlakových varných nádobách. Získaná šťáva stéká do velkých ocelových kotlů k fermentaci, což trvá 48-72 hodin. Po dvojitém destilačním procesu, který zabere dva i více týdnů, se objeví tequila. Po destilaci je tequila bezbarvá. Tato bezbarvá "stříbrná tequila" je potom ředěna destilovanou vodou. Pokud se chce získat kvalitnější tequila, musí projít procesem stárnutí v dřevěných sudech po dobu minimálně šesti měsíců. Premium Tequila stárne v dubových „whiskových“ sudech nejdéle. Chuť a jemnost výsledné tequily ovlivňuje právě technika použitá při tomto vyzrávání.

Přestože ve státě Jalisco je více než padesát továren vyrábějících tequilu, tři čtvrtiny produkce pochází z deseti velkých společností, usídlených většinou ve městě Tequila. Firma Sauza má ve městě Tequila malé muzeum, kde lze najít historii města i nápoje. Za starých časů se sklizené piňas vařily přímo na poli ve velkých, kameny naplněných kotlích. Potom byly odnášeny oslíky do primitivních destilerií, kde byly drceny v kamenných, mulami poháněných mlýnech. První tequila byla exportována roku 1873, kdy byly tři barely poslány do Nového Mexika.

V této době již fungovalo ve městě Tequila patnáct malých lihovarů, které vyráběly tento tradiční nápoj. Roku 1893 získala tequila ocenění na světovém veletrhu v Chicagu a roku 1910 na veletrhu v San Antoniu. Od této chvíle stoupá produkce a export tequily každým rokem. Dnes je tequila vyvážena do více než 80 zemí na celém světě.

Jak si tequilu vychutnat 

Odkud pochází tequilový rituál, kdy se mezi palec a ukazováček nasype sůl? Údajně ho vymysleli Američané, ale rozhodně nepochází z Mexika. I když dnes se v turistických regionech Mexika také běžně praktikuje. A jak se tedy tequila správně pije? Většina Mexičanů popíjí tequilu nechlazenou, po malých doušcích z koňakových sklenek. A pokud přidávají k tequile sůl, tak ji sypou přímo do nápoje, který pak zakápnou šťávou z limetky či naředí grepovým džusem. A hlavně tequilu hojně zapíjejí vodou.

Jestliže tedy budete pít "100% agave tequila", ať už blanco, reposado nebo anejo, je nejlepší pít ji naprosto čistou. Její chuť tak vynikne nejlépe.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení