Tequily

Nejprodávanější

La Cofradia Blanco 0,7 l
La Cofradia Blanco 0,7 l
Skladem
Kód: 1355800
 
929 Kč
El Jimador Anejo 0,7 l
El Jimador Anejo 0,7 l
Na dotaz
Kód: 1355730
 
1 029 Kč
78FE630BC1524E36B4CE8FAB0965D082
Cazcabel Tequila Coffee 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1354575
 
660 Kč
BD1D720D1CC84A7BBBE1FE755CB7FF78
Cazcabel Tequila Reposado 0,7 l
Skladem
Kód: 1354565
 
860 Kč
Rooster Rojo Tequila Anejo 0,7 l
Rooster Rojo Tequila Anejo 0,7 l
Na dotaz
Kód: 1352240
 
990 Kč
Rooster Rojo Tequila Reposado 0,7 l
 
890 Kč
Rooster Rojo Tequila Blanco 0,7 l
 
790 Kč
La Hora Azul Blue Hour Blanco 0,7 l
 
1 499 Kč
Corralejo Anejo 0,7 l
Corralejo Anejo 0,7 l
Skladem
Kód: 1354320
 
1 120 Kč
Corralejo Reposado 0,7 l
Corralejo Reposado 0,7 l
Skladem
Kód: 1354310
 
950 Kč
32 položek celkem
Rooster Rojo Tequila Blanco 0,7 l
790 Kč
Kód: 1352200
Rooster Rojo Tequila Reposado 0,7 l
890 Kč
Kód: 1352220
Rooster Rojo Tequila Anejo 0,7 l Kód: 1352240
78FE630BC1524E36B4CE8FAB0965D082
660 Kč
Kód: 1354575
BD1D720D1CC84A7BBBE1FE755CB7FF78
860 Kč
Kód: 1354565
Corralejo Anejo 0,7 l
1 120 Kč
Kód: 1354320
Corralejo Blanco 0,7 l
790 Kč
Kód: 1354300
Corralejo Reposado 0,7 l
950 Kč
Kód: 1354310
Don Julio Anejo 0,7 l
1 390 Kč
Kód: 1352986
Don Julio Blanco 0,7 l
1 030 Kč
Kód: 1352980
Don Julio Reposado 0,7 l Kód: 1352983
El Jimador Anejo 0,7 l
1 029 Kč
Kód: 1355730
El Jimador Blanco 1 l
690 Kč
Kód: 1355700
El Jimador Reposado 1 l
690 Kč
Kód: 1355720
Herradura Anejo 0,7 l
1 190 Kč
Kód: 1355440
Herradura Blanco 0,7 l Kód: 1355400
Herradura Reposado 0,7 l Kód: 1355420
Herradura Seleccion Suprema 0,7 l Kód: 1355460
KAH tequila anejo 0,7 l
1 299 Kč
Kód: 1352960
KAH tequila blanco 0,7 l
1 099 Kč
Kód: 1352950
KAH tequila reposado 0,7 l Kód: 1352955
La Cava de Don Augustin Anejo 0,7 l
1 070 Kč
Kód: 1354560
La Cava de Don Augustin Blanco 0,7 l
890 Kč
Kód: 1354500
La Cava de Don Augustin Reposado 0,7 l
930 Kč
Kód: 1354530
Nahoru
Další produkty

Tequila je pevně spjata se zemí svého původu – Mexikem. Své jméno získala podle jednoho z měst, ve kterém je vyráběna. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým nápojem a přinesla tak slávu tomuto malému mexickému městu s 15.000 obyvateli.

#ShowMore#

Na každé láhvi pravé tequily musí být nápis NOM (Normas Official Mexicana) a čtyřmístné číslo, které uvádí místo, kde byla tequila vyrobena. Podle mexických zákonů musí tequila obsahovat nejméně 51 % modré agáve. Jedná se o tzv. míchané tequily, které jsou doplněny cukrovou třtinou. 100% tequily jsou vyrobeny pouze z agáve a výrobce musí dostat povolení od federálního kontrolního úřadu v Mexiku. Jedná se o nejkvalitnější a nejdražší tequily.

Rozdělení tequily

  1. Blanco (Plato, White) - obvykle nezraje v sudech (maximálně 60 dnů). Má drsnější chuť.
  2. Joven Abocado (Oro, Gold) - tequila podobná Blanco, ale karamelizovaná (s přídavkem karamelu).
  3. Reposado - obvykle zraje mezi 2 měsíci až jedním rokem. Není tak drsná jako Blanco, ale nemá tak jemnou chuť jako anejo.
  4. Anejo - má nejjemnější chuť. Zraje v dubových sudech (ne větších než 350 litrů) jeden až tři roky (ve výjimečných případech až pět). Mezi znalci je asi nejoblíbenější.

Výroba tequily

Tequila se vyrábí z fermentované a destilované šťávy získávané z „piňas" z modré agáve. Druhů agáve je přes 300, ale pravá tequila se vyrábí jenom z Weberovy modré agáve. Ta je chudá na chlorofyl a výsledný produkt je proto méně hořký. Jednotlivé rostliny ve tvaru velkých koulí opatřených tuhými listy kvetou až po několika letech, do té doby se množí vegetativně-odnožováním. Po odkvětu hynou. Matečné rostliny plodí ve školkách ročně až 1000 odnoží. Ty jsou přenášeny na pole, kde rostou 8 až 12 let. Po dosažení zralosti (Agave Sazon) nastává období sklizně. Dělníci (jimadoři) mačetou osekávají listy a obnažují tzv. srdce rostliny, které má bílou dužinu díky vysokému obsahu škrobů. Pro svoji podobnost s ananasem se nazývají „piňas“, které na vrcholu zralosti váží až 80 kg.

Piňas se rozseknou a jsou zpracovávány párou v obrovských, desetitunových tlakových varných nádobách. Získaná šťáva stéká do velkých ocelových kotlů k fermentaci, což trvá 48-72 hodin. Po dvojitém destilačním procesu, který zabere dva i více týdnů, se objeví tequila. Po destilaci je tequila bezbarvá. Tato bezbarvá "stříbrná tequila" je potom ředěna destilovanou vodou. Pokud se chce získat kvalitnější tequila, musí projít procesem stárnutí v dřevěných sudech po dobu minimálně šesti měsíců. Premium Tequila stárne v dubových „whiskových“ sudech nejdéle. Chuť a jemnost výsledné tequily ovlivňuje právě technika použitá při tomto vyzrávání.

Přestože ve státě Jalisco je více než padesát továren vyrábějících tequilu, tři čtvrtiny produkce pochází z deseti velkých společností, usídlených většinou ve městě Tequila. Firma Sauza má ve městě Tequila malé muzeum, kde lze najít historii města i nápoje. Za starých časů se sklizené piňas vařily přímo na poli ve velkých, kameny naplněných kotlích. Potom byly odnášeny oslíky do primitivních destilerií, kde byly drceny v kamenných, mulami poháněných mlýnech. První tequila byla exportována roku 1873, kdy byly tři barely poslány do Nového Mexika.

V této době již fungovalo ve městě Tequila patnáct malých lihovarů, které vyráběly tento tradiční nápoj. Roku 1893 získala tequila ocenění na světovém veletrhu v Chicagu a roku 1910 na veletrhu v San Antoniu. Od této chvíle stoupá produkce a export tequily každým rokem. Dnes je tequila vyvážena do více než 80 zemí na celém světě.

Jak si tequilu vychutnat 

Odkud pochází tequilový rituál, kdy se mezi palec a ukazováček nasype sůl? Údajně ho vymysleli Američané, ale rozhodně nepochází z Mexika. I když dnes se v turistických regionech Mexika také běžně praktikuje. A jak se tedy tequila správně pije? Většina Mexičanů popíjí tequilu nechlazenou, po malých doušcích z koňakových sklenek. A pokud přidávají k tequile sůl, tak ji sypou přímo do nápoje, který pak zakápnou šťávou z limetky či naředí grepovým džusem. A hlavně tequilu hojně zapíjejí vodou.

Jestliže tedy budete pít "100% agave tequila", ať už blanco, reposado nebo anejo, je nejlepší pít ji naprosto čistou. Její chuť tak vynikne nejlépe.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení