Portská vína
Portská vína jsou jedním ze symbolů Portugalska a jedná se o vína fortifikovaná, neboli dolihovaná. Pocházejí z vinic ze severní části Portugalska, z oblasti Douro, nazvané podle stejnojmenné řeky. Své jméno víno získalo podle města Porto ležícího při ústí této řeky do Atlantského oceánu.
Právě z tohoto města totiž vyplouvali od počátku lodě s tímto výjimečným vínem na palubě, směřující do celého světa. A v Portu ve starodávných sklepích také dodnes zraje to nejlepší portské víno. Přestože se po celém světě vyrábí mnoho vín portského stylu, název Port nebo Porto smí být použit výhradně v souvislosti s víny z výše zmíněné oblasti Portugalska. Pouze výjimečné přírodní a klimatické podmínky vinařského regionu Douro, společně s tradičním specifickým způsobem výroby dávají portským vínům ráz naprosté jedinečnosti a činí tak z tohoto vína jeden z hlavních pilířů portugalského kulturního dědictví. Shrňme tedy jednoduše co je portské víno: je to fortifikované víno pocházející z portugalské oblasti Douro.
#ShowMore#
Třídění portských vín
- Červená portská vína
Základní dělení portského je do dvou kategorií: ruby a tawny. Mezi oběma typy vína není rozdíl v kvalitě, o kvalitní portské víno se jedná v obou případech, ale v jejich charakteru. Záleží tak jen na zákazníkovi, kterému typu portského vína dá přednost. V rámci jednotlivých kategorií však existují kvalitativní rozdíly, většinou závislé na době zrání a kvalitě ročníku vína.
Portské víno ruby je víno, které zraje v dřevěných tancích o obsahu až několika tisíc litrů. Velký objem vína v tancích zabraňuje přístupu vzduchu, a tak téměř nedochází k oxidaci, díky čemuž si vína zachovávají téměř původní tmavě rubínovou barvu, ovocnou chuť a sílu mladého vína. Můžete se setkat s označením Fine Ruby nebo Superior Ruby, což jsou základní druhy portského zrající po dobu tří let, nebo vyšší řadou Reserve Ruby. Vzhledem k tomu, že kvalita tohoto typu vína se v lahvi již nezvyšuje, pije se okamžitě po nalahvování. Vyšší kategorií vín typu Ruby je Late Bottled Vintage a vůbec nejvyšší potom Vintage. Tato vína zrají dále v láhvi a jedná se o ta nejlepší a prestižní vína každého vinařství.
Portské víno tawny je víno, které na rozdíl od ruby zraje výhradně v menších dřevěných sudech o objemu 500 l, v nichž oxidace a větší styk vína se dřevem mění jeho barvu i chuť: získává nahnědlý odstín a chuť připomíná ořechy a sušené ovoce. Také se setkáte s označením Fine Tawny nebo Superior Tawny, což je základní portské víno průměrně vyzrávající po dobu 3 let v dubových sudech. Tawny lze pít okamžitě, jeho kvalita se v láhvi nezvyšuje. Kvalitnější typ je potom Reserva Tawny. Ještě kvalitnější je potom Tawny s indikací věku, která jsou vyrobena ze sběrů z nejlepších let. Na vrcholu pomyslného žebříčku stojí Colheita, což je víno z jednoho ročníku.
- Bílá portská vína
Vyrábí se z bílých odrůd révy vinné, nejčastěji z Malvasia Fina, Viosinho, Donzelinho, Gouveio, Codega a Rabigato. Je zastoupeno dvěma odlišnými typy: mladé bílé portské a staré bílé portské.
Mladé bílé portské zraje v sudu pouze krátkou dobu (2–3 roky) a pije se převážně jako aperitiv. V závislosti na obsahu zbytkového cukru je lze dále dělit na extra suchá, sladká a speciální velmi sladké portské lágrima (portugalsky “slza”, která připomíná sladké viskózní víno stékající po sklence). Někdo mu také říká portské likérové víno.
Staré bílé portské zraje ve dřevěných sudech a je více oxidativní, připomíná tawny. Barva bílých vín prodělává zráním podobné změny barvy jako tawny. Čím déle zrají v dřevěných sudech, tím více přecházejí do zlaté, jantarové barvy. Na konci 15. nebo 20. roku zrání se už barvě tawny velice blíží. Některá vinařství vyrábějí dokonce i růžové portské víno, ale jedná se spíše o raritu než nějaký trend.
A kolik má portské víno procenta alkoholu? Obvykle má o něco více, než běžné tiché víno - průměrné portské víno má asi 19,5-20%.
Portské víno – výroba a historie
Historie portského patří bezesporu k nejpozoruhodnějším vinařským příběhům. Portské víno se na severu Portugalska začalo vyrábět koncem 17. století. V roce 1678 vyhlásila Británie válku Francii a zablokovala francouzské přístavy. V důsledku toho vznikl na ostrovech nedostatek vína, až dosud dováženého převážně z Francie. Britští obchodníci se okamžitě zaměřili na dovoz z Portugalska, které bylo již tradičním obchodním partnerem. Víno, pěstované v horní části řeky Douro, přiváželi Angličané na lodích do Porta a odtud do Británie. Portugalské víno však tehdy ještě nedosahovalo příliš vysoké kvality a cestou po moři se kazilo. Aby obchodníci víno pro převoz lépe stabilizovali, začali přidávat do sudů brandy a první portské bylo na světě.