Portská vína

Nejprodávanější

Cálem Box 6x0,05 l
Cálem Box 6x0,05 l
Skladem
Kód: 1952520
 
399 Kč
Kopke RESERVE Ruby Port 0,75 l
Kopke RESERVE Ruby Port 0,75 l
Skladem
Kód: 1451170
 
580 Kč
Royal Oporto 20 Years aged Tawny 0,75 l
 
1 249 Kč
Adventní kalendář portské 24x0,05 l
Adventní kalendář portské 24x0,05 l
Již se neprodává
Kód: 1451001
 
1 999 Kč
Burmester LBV 2015 0,75 l
Burmester LBV 2015 0,75 l
Skladem
Kód: 1462120
 
630 Kč
Cálem Box 3x0,2 l
Cálem Box 3x0,2 l
Skladem
Kód: 1459015
 
470 Kč
Cálem Velhotes 3 x 0,05 l
Cálem Velhotes 3 x 0,05 l
Skladem
Kód: 1952500
 
290 Kč
Messias 5 x 0.05 l
Messias 5 x 0.05 l
Skladem
Kód: 1952600
 
320 Kč
Portal LBV Port 1,5 l
Portal LBV Port 1,5 l
Již se neprodává
Kód: 1462480
 
2 700 Kč
Burmester Tawny Porto 0,75 l
Burmester Tawny Porto 0,75 l
Skladem
Kód: 1461800
 
350 Kč
33 položek celkem
CF6F2E215C8840DB88C5FA029DCC82A0
840 Kč
Kód: 1459040
Adventní kalendář portské 24x0,05 l Kód: 1451001
Kopke Porto Fine Tawny 0,75 l
360 Kč
Kód: 1451080
Royal Oporto 10 Years aged Tawny 0,75 l
710 Kč
Kód: 1455000
Cálem Box 6x0,05 l
399 Kč
Kód: 1952520
Kopke RESERVE Tawny Port 0,75 l
680 Kč
Kód: 1451160
Quinta das Carvalhas Tawny 0,75 l
490 Kč
Kód: 1458000
Portal LBV Port 0,75 l
Portal LBV Port 0,75 l
Již se neprodává
690 Kč
Kód: 1462520
Cálem Velhotes 3 x 0,05 l
290 Kč
Kód: 1952500
Kopke RESERVE Ruby Port 0,75 l
580 Kč
Kód: 1451170
Burmester 10 Years Old Tawny 0,75 l
749 Kč
Kód: 1462160
Burmester Extra Dry White 0,75 l
380 Kč
Kód: 1462220
Burmester Jockey Club Reserva 0,05 l
60 Kč
Kód: 1952680
Burmester Jockey Club Reserva 0,75 l
550 Kč
Kód: 1462100
Burmester LBV 2015 0,75 l
630 Kč
Kód: 1462120
Burmester Ruby Porto 0,75 l
350 Kč
Kód: 1461860
Burmester Sotto Voce Reserve 0,75 l
470 Kč
Kód: 1461980
Burmester Tawny Porto 0,75 l
350 Kč
Kód: 1461800
Cálem Box 3x0,2 l
470 Kč
Kód: 1459015
Cálem Old Velhotes Ruby 0,75 l
370 Kč
Kód: 1459005
Cálem Old Velhotes Tawny 0,75 l
370 Kč
Kód: 1459000
Cálem Tawny 20 Y.O. 0,75 l
1 550 Kč
Kód: 1459045
Cálem Tawny 30 Y.O. 0,75 l
2 500 Kč
Kód: 1459050
Cálem Tawny 40 Y.O. 0,75 l
3 790 Kč
Kód: 1459055
Nahoru
Další produkty

Portské víno je jedním ze symbolů Portugalska a jedná se o víno fortifikované, neboli dolihované. Pochází z vinic ze severní části Portugalska, z oblasti Douro, nazvané podle stejnojmenné řeky. Své jméno víno získalo podle města Porto ležícího při ústí této řeky do Atlantského oceánu.

Právě z tohoto města totiž vyplouvali od počátku lodě s tímto výjimečným vínem na palubě, směřující do celého světa. Právě v Portu také dodnes zraje portské víno ve starodávných sklepích. Přestože se po celém světě vyrábí mnoho vín portského stylu, název Port nebo Porto smí být použit výhradně v souvislosti s víny z výše zmíněné oblasti Portugalska. Pouze výjimečné přírodní a klimatické podmínky vinařského regionu Douro, společně s tradičním specifickým způsobem výroby dávají portským vínům ráz naprosté jedinečnosti a činí tak z tohoto vína jeden z hlavních pilířů portugalského kulturního dědictví.

#ShowMore#

Třídění portských vín

  • Červená portská vína

Základní dělení portského je do dvou kategorií: ruby a tawny. Mezi oběma typy vína není rozdíl v kvalitě, ale v jejich charakteru. Záleží tak jen na zákazníkovi, kterému typu portského vína dá přednost. V rámci jednotlivých kategorií však existují kvalitativní rozdíly, většinou závislé na době zrání a kvalitě ročníku vína.

Ruby jsou vína, která zrají v dřevěných tancích o obsahu až několika tisíc litrů. Velký objem vína v tancích zabraňuje přístupu vzduchu, a tak téměř nedochází k oxidaci, díky čemuž si vína zachovávají téměř původní tmavě rubínovou barvu, ovocnou chuť a sílu mladého vína. Můžete se setkat s označením Fine Ruby nebo Superior Ruby, což jsou základní druhy portského zrající po dobu tří let, nebo vyšší řadou Reserve Ruby. Vzhledem k tomu, že kvalita tohoto typu vína se v lahvi již nezvyšuje, pije se okamžitě po nalahvování. Vyšší kategorií vín typu Ruby je Late Bottled Vintage a vůbec nejvyšší potom Vintage. Tato vína zrají dále v láhvi a jedná se o ta nejlepší a prestižní vína každého vinařství.

Tawny jsou vína, která na rozdíl od Ruby zrají výhradně v menších dřevěných sudech o objemu 500 l, v nichž oxidace a větší styk vína se dřevem mění jeho barvu i chuť: získává nahnědlý odstín a chuť připomíná ořechy a sušené ovoce. Také se setkáte s označením Fine Tawny nebo Superior Tawny, což je základní portské víno průměrně vyzrávající po dobu 3 let v dubových sudech. Tawny lze pít okamžitě, jeho kvalita se v láhvi nezvyšuje. Kvalitnější typ je potom Reserva Tawny. Ještě kvalitnější je potom Tawny s indikací věku, která jsou vyrobena ze sběrů z nejlepších let. Na vrcholu pomyslného žebříčku stojí Colheita, což je víno z jednoho ročníku.

  • Bílá portská vína

Vyrábí se z bílých odrůd révy vinné, nejčastěji z Malvasia Fina, Viosinho, Donzelinho, Gouveio, Codega a Rabigato. Je zastoupeno dvěma odlišnými typy: mladé bílé portské a staré bílé portské.

Mladé bílé portské zraje v sudu pouze krátkou dobu (2–3 roky) a pije se převážně jako aperitiv. V závislosti na obsahu zbytkového cukru je lze dále dělit na extra suchá, sladká a speciální velmi sladké portské lágrima (portugalsky “slza”, která připomíná sladké viskózní víno stékající po sklence).

Staré bílé portské zraje ve dřevěných sudech a je více oxidativní, připomíná tawny. Barva bílých vín prodělává zráním podobné změny barvy jako tawny. Čím déle zrají v dřevěných sudech, tím více přecházejí do zlaté, jantarové barvy. Na konci 15. nebo 20. roku zrání se už barvě tawny velice blíží.

Historie portského vína

Historie portského patří bezesporu k nejpozoruhodnějším vinařským příběhům. Portské víno se na severu Portugalska začalo vyrábět koncem 17. století. V roce 1678 vyhlásila Británie válku Francii a zablokovala francouzské přístavy. V důsledku toho vznikl na ostrovech nedostatek vína, až dosud dováženého převážně z Francie. Britští obchodníci se okamžitě zaměřili na dovoz z Portugalska, které bylo již tradičním obchodním partnerem. Víno, pěstované v horní části řeky Douro, přiváželi Angličané na lodích do Porta a odtud do Británie. Portugalské víno však tehdy ještě nedosahovalo příliš vysoké kvality a cestou po moři se kazilo. Aby obchodníci víno pro převoz lépe stabilizovali, začali přidávat do sudů brandy a první portské bylo na světě.