Šumivá vína
Šumivé víno se vyrábí pomocí prvotního nebo druhotného alkoholového kvašení hroznového moštu nebo vína. Asi nejznámějším šumivým vínem na světě je šampaňské, které se vyrábí klasickou a původní metodou kvašení vína v láhvi. Tento způsob se nazývá Méthode Champenoise. Tato metoda vyžaduje mimo jiné nejméně 9 měsíců následného vyzrávání vína před odstraněním sedimentů. Pokud chceme šumivá vína a sekty nazvat šampaňským musí víno pocházet z Francie a konkrétně z oblasti Champagne. Šampaňské je chráněno obchodní značkou, a to již od roku 1908.
#ShowMore#
Šumivá vína – charakteristikaDruhým typem výroby je kvašení v tanku nazývané charmat, které je výrazně levnější a umožňuje rychleji dosáhnout většího objemu produkce. Nejznámější italské šumivé víno prosecco je vyráběno právě touto metodou. Chceme-li se podívat na šumivá vína z pohledu, jak je jejich charakteristika ovlivněna právě metodou výroby, musíme zmínit především tlak v láhvi. Šampaňské je lahvováno pod výrazně větším tlakem (5-7 bar), než italské prosecco (3,5 bar). Perlení italského šumivého je proto jemnější a bublinky často drobnější. I z tohoto důvodu dnes zkušení someliéři nechávají šampaňské před nalitím do sklenek vydýchat, u výraznějších ročníkových to může být i několik hodin.
Sekty se rozlišují také podle množství cukru, který v sobě obsahují. Většina lidí rozlišuje pouze dva základní druhy šumivé víno brut a demi. Skutečnost je ale daleko rozmanitější, šumivá vína a jejich rozdělení na celkem 7 druhů potom leckoho překvapí.
brut nature – přírodně tvrdé (cukru méně než 3 g/l)
extra brut – zvláště tvrdé (cukr 0–6 g/l)
brut – tvrdé (cukru méně něž 12 g/l)
extra dry – zvláště suché (cukr 12-17 g/l)
dry – suché (cukr 17-32 g/l)
demi-sec – polosuché (cukr 32-50g/l)
doux/sweet – sladké (cukru více než 50 g/l)
Suché šumivé víno je oblíbené ve většině světa, Česká republika je tak trochu výjimkou, u nás je v oblibě především demi sekt. V poslední době se dostává do povědomí milovníků bublinek také růžové šumivé víno, které svou kvalitou často předčí to bílé.