Slovník pojmů

A B C D E F G H J K L M N O P Q R S Š T V W X Z

Absinth - hořký požitek

Absinth je hořká lihovina obsahující pelyněk pravý (Artemisia absinthium L.), mátový balzám, yzop, fenykl, anýz, pelyňkový olej a silný alkohol. Má typickou zelenožlutou barvu a voní po lékořici. Absinth má kvůli obsahu thujonu údajné…

Agricole

Agricole – pojem označující zemědělské rumy vyráběné z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Rozšířené jsou zejména v bývalých francouzských koloniích, nejvíce poté na ostrově Martinik. Oproti klasickým rumům vyráběných z melasy cukrově…

Alembic

Alembic (alembik) je starodávné relativně jednoduché destilační zařízení, které pochází z Arábie. Bylo obvykle zhotovené z mědi nebo ze skla. Původně se kromě destilace alkoholických nápojů používalo také v alchymii. Destilační…

Alentejano VR

Alentejano VR je označení portugalského vína z oblasti Alentejo. Klasifikace Alentejano VR umožňuje vinařům z této vinařské oblasti Portugalska poměrně široký výběr při míchání výsledného vína z regionálních odrůd.…

Alentejo

Alentejo je název největšího vinařského regionu v Portugalsku, který pokrývá asi třetinu jihu země. Celá oblast je obklopena pláněmi a kopci. Atlantické klima poskytuje horká léta a chladné zimy. Vína potom nejsou příliš plná a zachovávají si…

Alergeny

Kompletní informace o alergenech, které se vyskytují u produktů v jednotlivých kategoriích:   Kategorie WHISKY, RUM, COGNAC A BRANDY: mohou obsahovat stopy skořápkových plodů DESTILÁTY a LIKÉRY: Destiláty: mohou obsahovat stopy…

Alexandre Gabriel

Alexandre Gabriel se narodil v jižním Burgundsku, do rodiny s dlouhou tradicí výroby cognacu. Vystudoval ekonomiku, ale vášeň pro kvalitní alkohol ho nikdy neopustila. Když objevil v regionu Grande Champagne Chateau Maison Ferrand,…

Alicante Bouschet

Odrůda révy vinné původem z Francie, vzniklá křížením odrůd Petit Bouschet a Grenache. Jedná se o červenou odrůdu s vysokou plodností, díky čemuž byla často vysazována na evropské vinice zdevastované v devatenáctém století mšičkou révokazem.…

Allen Smith

Allen Smith byl master blender Barbadoské destilerie Mount Gay. Oficiálně plnil tuto úlohu od roku 2010, ale již v roce 1991 nastoupil do firmy jako quality assistent a pravá ruka tehdejšího master blendera J. Edwardse. Zásadně…

Amarone

Amarone je slavné italské červené víno vyráběné tradičně v regionu Veneto. Pro jeho výrobu se používají částečně vysušené hrozny z odrůd Corvina, Molinara a Rondinella. Hrozny se suší na speciálních slaměných rohožích v budovách…

Amontillado - druh sherry

Amontillado je jedním z několika druhů sherry, je to fortifikované víno původem z jižního Španělska, zrající v dubových sudech systémem solera i po mnoho let. Jedná se o plnější až robustní víno s obsahem alkoholu většinou…

Andělský podíl

Andělský podíl – výraz pro podíl tekutiny odpařené ze sudu během zrání. Množství závisí na teplotě, vlhkosti a použitém sudu. Ve Skotské whisky, Irské whisky a whisky z USA (bourbon) se obvykle pohybuje kolem 1–5 % objemu…

Añejo

Añejo – nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily, mezcaly či sotoly jsou označovány jako Añejo a Extra Añejo. Zrají v sudových soudních po dobu až tří let. Typická je tmavě zlatá barva a výrazná komplexní chuť. Toto označení…

Anniversary

Anniversary – znamená v překladu z anglického jazyka výročí. Označení anniversary můžeme nalézt u rumů a whisky, popřípadě i u brandy.

Appassimento

Tradiční způsob „předzpracování“ vinných hroznů, typický převážně pro Italský region Veneto. Dokonale vyzrálé hrozny jsou ihned po sklizni rozprostřeny v malých vrstvách na speciální bambusové, nebo slaměné rohože, ve vzdušných…

Aqua Vitae

Aqua vitae (aqua vita)  -  je název, který se ve středověku používal pro destilát. Znamená živá voda nebo voda života. V Itálii tak například nazývali vinnou pálenku, tedy brandy. 

Arinto

Arinto nebo též Pedernã je starobylá odrůda révy vinné, využívaná k výrobě bílých vín. Pěstuje se především v Portugalsku, kde je vysázena na více než třech tisících hektarech vinic, zejména v regionech Alentejo, VinhoVerde,…

AURELIUS

Aurelius je odrůda vinné révy, která vznikla křížením dvou odrůd: Ryzlink rýnský a Neuburské. 

Autentické víno

Tento termín, ačkoliv zatím není vázán na jakoukoliv legislativní vyhlášku či oficiální certifikaci, označuje obvykle vína vyrobená tradičními postupy, z odrůd historicky spjatých s danou lokalitou a vypěstovaných bez použití zemědělské…

BACO NOIR

Tato odrůda dostala název dostala po svém šlechtiteli, kterým je François Baco z Francie. Vína jsou plná s výraznou vůní černého rybízu, borůvek. Bobule jsou tmavomodré barvy s jemnější, ale pevnou slupkou, s dužinou sladkou a šťavnatou, s…

Bajan rum

Bajan rum, neboli barbadoský rum, je jedním z nejklasičtějších stylů tohoto destilátu. Rum se na Barbadosu vyrábí již stovky let z melasy, nejčastěji kombinací kolonové a kotlíkové destilace. Na rozdíl od většiny…

Barik

Barik neboli Barrique je dubový sud, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu. Víno získá ze dřeva sudu aromatické látky.   

Barrique

Barrigue neboli Barik je dubový sud, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu. Víno získá ze dřeva sudu aromatické látky.   

Batch

Batch – v překladu várka. Termín používaný nejčastěji u whisky, kdy se označuje přímo konkrétní dávka (např. Arran Machrie Moor ) či spojení small batch neboli malá dávka. Označení nalezneme nejen u whisky, ale například i…

Batch Kettle

Batch Kettle je destilační zařízení, kde dochází k několikanásobné destilaci po jednotlivých várkách. Základem procesu je to, že odpařená kapalina se z kotle vždy přidává do várky následující. Tento způsob výroby byl poměrně pomalý a byl…

Nahoru

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení