Slovník pojmů
A B C D E F G H J K L M N O P Q R S Š T V W X Z
ABV
Zkratka pro objem alkoholu ve víně, tedy "Alcohol By Volume" (ABV).
Adega
Adega je výraz používaný v Portugalsku pro vinný sklep či vinařství.
Aged Tawny Port
Aged Tawny Port = zralé žlutohnědé portské. Díky dlouhému zrání v sudu potrské víno ztratí svou původní barvu a získá jemný jantarový odstín. Chuť a vůně zralého Tawny "vytvořena" vzdušným kyslíkem, který vniká přes dřevěné póry do sudů.
Agricole Rhum
Agricole rhum (agricole rum) – je pojem označující zemědělské rumy vyráběné z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Rozšířené jsou zejména v bývalých francouzských koloniích, nejvíce poté na ostrově Martinik. Oproti klasickým rumům…
Alembic
Alembic (alembik) je starodávné relativně jednoduché destilační zařízení, které pochází z Arábie. Bylo obvykle zhotovené z mědi nebo ze skla. Původně se kromě destilace alkoholických nápojů používalo také v alchymii. Destilační…
Alentejano VR
Alentejano VR je označení portugalského vína z oblasti Alentejo. Klasifikace Alentejano VR umožňuje vinařům z této vinařské oblasti Portugalska poměrně široký výběr při míchání výsledného vína z regionálních odrůd.…
Alentejo
Alentejo je název největšího vinařského regionu v Portugalsku, který pokrývá asi třetinu jihu země. Celá oblast je obklopena pláněmi a kopci. Atlantické klima poskytuje horká léta a chladné zimy. Vína potom nejsou příliš plná a zachovávají si…
Alergeny
Kompletní informace o alergenech, které se vyskytují u produktů v jednotlivých kategoriích: Kategorie WHISKY, RUM, COGNAC A BRANDY: mohou obsahovat stopy skořápkových plodů DESTILÁTY a LIKÉRY: Destiláty: mohou obsahovat stopy…
Alexandre Gabriel
Alexandre Gabriel se narodil v jižním Burgundsku, do rodiny s dlouhou tradicí výroby cognacu. Vystudoval ekonomiku, ale vášeň pro kvalitní alkohol ho nikdy neopustila. Když objevil v regionu Grande Champagne Chateau Maison Ferrand,…
Alicante Bouschet
Odrůda révy vinné původem z Francie, vzniklá křížením odrůd Petit Bouschet a Grenache. Jedná se o červenou odrůdu s vysokou plodností, díky čemuž byla často vysazována na evropské vinice zdevastované v devatenáctém století mšičkou révokazem.…
Allen Smith
Allen Smith byl master blender Barbadoské destilerie Mount Gay. Oficiálně plnil tuto úlohu od roku 2010, ale již v roce 1991 nastoupil do firmy jako quality assistent a pravá ruka tehdejšího master blendera J. Edwardse. Zásadně…
Alsace
Alsace je vinařský region na východě Francie poblíž hranic s Německem.
Amarone
Amarone je slavné italské červené víno vyráběné tradičně v regionu Veneto. Pro jeho výrobu se používají částečně vysušené hrozny z odrůd Corvina, Molinara a Rondinella. Hrozny se suší na speciálních slaměných rohožích v budovách…
Amontillado - druh sherry
Amontillado je jedním z několika druhů sherry, je to fortifikované víno původem z jižního Španělska, zrající v dubových sudech systémem solera i po mnoho let. Jedná se o plnější až robustní víno s obsahem alkoholu většinou k dvaceti…
Andělský podíl
Andělský podíl – výraz pro podíl tekutiny odpařené ze sudu během zrání. Množství závisí na teplotě, vlhkosti a použitém sudu. Ve Skotské whisky, Irské whisky a whisky z USA (bourbon) se obvykle pohybuje kolem 1–5 % objemu…
Añejo
Añejo – nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily, mezcaly či sotoly jsou označovány jako Añejo a Extra Añejo. Zrají v sudových soudních po dobu až tří let. Typická je tmavě zlatá barva a výrazná komplexní chuť. Toto označení…
Anniversary
Anniversary – znamená v překladu z anglického jazyka výročí. Označení anniversary můžeme nalézt u rumů a whisky, popřípadě i u brandy.
Antao Vaz
Antão Vaz - původní portugalská odrůda, „white star“ regionu Alentejo. Díky silnější slupce odolává vysokým teplotám během léta. Bílá vína z této odrůdy mají živé aroma, náznak zralého tropického ovoce a mandarinkové kůry.
AOC
AOC=Appellation d´Origine Controlée je výraz pro kontrolované označení původu ve Francii.
Apelace
Apelace je označení původu hroznů pro výrobu vína. Soubor klimatických, geografických, geologických a odrůdových podmínek se označuje v přeneseném významu jako "terroir".
Appassimento
Tradiční způsob „předzpracování“ vinných hroznů, typický převážně pro Italský region Veneto. Dokonale vyzrálé hrozny jsou ihned po sklizni rozprostřeny v malých vrstvách na speciální bambusové, nebo slaměné rohože, ve vzdušných…
Aqua Vitae
Aqua vitae (aqua vita) - je název, který se ve středověku používal pro destilát. Znamená živá voda nebo voda života. V Itálii tak například nazývali vinnou pálenku, tedy brandy.
Aragonez
Aragonez je modrá odrůda vinné révy vypěstované v Portugalsku. Ve španělsku je tato odrůda označována jako Tempranillo.
Arinto
Arinto (Pedernã) je bílá odrůda révy vinné, využívaná k výrobě bílých vín. Pěstuje se především v Portugalsku, kde je vysázena na více než 3 000 hektarech vinic, zejména v regionech Alentejo. Předností této odrůdy je schopnost…
Ascicutto
Ascicutto - označení pro velmi suchá vína v italský vinařských oblastech. Asciutto znamená "vyprahlý".