Slovník pojmů

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

ABV

Co znamená ABV? ABV je zkratka pro Alcohol By Volume (objemový alkohol). ABV, neboli objemový alkohol, je měřítkem obsahu alkoholu. Množství etanolu (alkoholu) se udává v procentech celkového objemu nápoje. Čím vyšší je procento, tím…

Adega

Adega je výraz používaný v Portugalsku pro vinný sklep či vinařství.

Aged Tawny Port

Aged Tawny Port = zralé žlutohnědé portské. Díky dlouhému zrání v sudu potrské víno ztratí svou původní barvu a získá jemný jantarový odstín. Chuť a vůně zralého Tawny "vytvořena" vzdušným kyslíkem, který vniká přes dřevěné póry do sudů.

Agricole Rhum

Agricole rhum (agricole rum) – je pojem označující zemědělské rumy vyráběné z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Rozšířené jsou zejména v bývalých francouzských koloniích, nejvíce poté na ostrově Martinik. Oproti klasickým rumům…

Alembic

Alembic (alembik) je starodávné relativně jednoduché destilační zařízení, které pochází z Arábie. Bylo obvykle zhotovené z mědi nebo ze skla. Původně se kromě destilace alkoholických nápojů používalo také v alchymii. Destilační…

Alentejano VR

Alentejano VR je označení portugalského vína z oblasti Alentejo. Klasifikace Alentejano VR umožňuje vinařům z této vinařské oblasti Portugalska poměrně široký výběr při míchání výsledného vína z regionálních odrůd.…

Alentejo

Alentejo je název největšího vinařského regionu v Portugalsku, který pokrývá asi třetinu jihu země. Celá oblast je obklopena pláněmi a kopci. Atlantické klima poskytuje horká léta a chladné zimy. Vína potom nejsou příliš plná a zachovávají si…

Alergeny

Kompletní informace o alergenech, které se vyskytují u produktů v jednotlivých kategoriích:   Kategorie WHISKY, RUM, COGNAC A BRANDY: mohou obsahovat stopy skořápkových plodů DESTILÁTY a LIKÉRY: Destiláty: mohou obsahovat stopy…

Alexandre Gabriel

Alexandre Gabriel se narodil v jižním Burgundsku do rodiny, kde se již několik generací destiloval a vyráběl cognac. Vystudoval ekonomiku, ale vášeň pro kvalitní alkohol ho nikdy neopustila. Když objevil v regionu Grande…

Alicante Bouschet

Odrůda révy vinné původem z Francie, vzniklá křížením odrůd Petit Bouschet a Grenache. Jedná se o červenou odrůdu s vysokou plodností, díky čemuž byla často vysazována na evropské vinice zdevastované v devatenáctém století mšičkou révokazem.…

Allen Smith

Allen Smith byl master blender Barbadoské destilerie Mount Gay. Oficiálně plnil tuto úlohu od roku 2010, ale již v roce 1991 nastoupil do firmy jako quality assistent a pravá ruka tehdejšího master blendera J. Edwardse. Zásadně…

Alsace

Alsace je vinařský region na východě Francie poblíž hranic s Německem.

Amarone

Amarone je slavné italské červené víno vyráběné tradičně v regionu Veneto. Pro jeho výrobu se používají částečně vysušené hrozny z odrůd Corvina, Molinara a Rondinella. Hrozny se suší na speciálních slaměných rohožích v budovách…

Amontillado - druh sherry

Amontillado je jedním z několika druhů sherry, je to fortifikované víno původem z jižního Španělska, zrající v dubových sudech systémem solera i po mnoho let. Jedná se o plnější až robustní víno s obsahem alkoholu většinou k dvaceti…

Andělský podíl

Andělský podíl – výraz pro podíl tekutiny odpařené ze sudu během zrání. Množství závisí na teplotě, vlhkosti a použitém sudu. Ve Skotské whisky, Irské whisky a whisky z USA (bourbon) se obvykle pohybuje kolem 1–5 % objemu…

Añejo

Añejo – nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily, mezcaly či sotoly jsou označovány jako Añejo a Extra Añejo. Zrají v sudových soudních po dobu až tří let. Typická je tmavě zlatá barva a výrazná komplexní chuť. Toto označení…

Anniversary

Anniversary – znamená v překladu z anglického jazyka výročí. Označení anniversary můžeme nalézt u rumů a whisky, popřípadě i u brandy.

Antao Vaz

Antão Vaz - původní portugalská odrůda, „white star“ regionu Alentejo. Díky silnější slupce odolává vysokým teplotám během léta. Bílá vína z této odrůdy mají živé aroma, náznak zralého tropického ovoce a mandarinkové kůry.

AOC

AOC=Appellation d´Origine Controlée je výraz pro kontrolované označení původu ve Francii. 

Apelace

Apelace je označení původu hroznů pro výrobu vína. Soubor klimatických, geografických, geologických a odrůdových podmínek se označuje v přeneseném významu jako "terroir".

Aperol Spritz

Aperol Spritz je velmi oblíbený letní koktejl, který má své kořeny v Itálii. Tento osvěžující nápoj se skládá z Aperolu, prosecca (italské šumivé víno ) a sodové vody, často ozdobený plátkem pomeranče. Aperol Spritz se stal symbolem letního…

Appassimento

Tradiční způsob „předzpracování“ vinných hroznů, typický převážně pro Italský region Veneto. Dokonale vyzrálé hrozny jsou ihned po sklizni rozprostřeny v malých vrstvách na speciální bambusové, nebo slaměné rohože, ve vzdušných…

Aqua Vitae

Aqua vitae (aqua vita)  -  je název, který se ve středověku používal pro destilát. Znamená živá voda nebo voda života. V Itálii tak například nazývali vinnou pálenku, tedy brandy. 

Aragonez

Aragonez je modrá odrůda vinné révy vypěstované v Portugalsku. Ve španělsku je tato odrůda označována jako Tempranillo.

Arinto

Arinto (Pedernã) je bílá odrůda révy vinné, využívaná k výrobě bílých vín. Pěstuje se především v Portugalsku, kde je vysázena na více než 3 000 hektarech vinic, zejména v regionech Alentejo. Předností této odrůdy je schopnost…

Nahoru