Slovník pojmů
A B C D E F G H J K L M N O P Q R S Š T V W X Z
Absinth - hořký požitek
Absinth je hořká lihovina obsahující pelyněk pravý (Artemisia absinthium L.), mátový balzám, yzop, fenykl, anýz, pelyňkový olej a silný alkohol. Má typickou zelenožlutou barvu a voní po lékořici. Absinth má kvůli obsahu thujonu údajné…
Agricole
Agricole – pojem označující zemědělské rumy vyráběné z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Rozšířené jsou zejména v bývalých francouzských koloniích, nejvíce poté na ostrově Martinik. Oproti klasickým rumům vyráběných z melasy cukrově…
Alembic
Alembic (alembik) je starodávné relativně jednoduché destilační zařízení, které pochází z Arábie. Bylo obvykle zhotovené z mědi nebo ze skla. Původně se kromě destilace alkoholických nápojů používalo také v alchymii. Destilační…
Alentejano VR
Alentejano VR je označení portugalského vína z oblasti Alentejo. Klasifikace Alentejano VR umožňuje vinařům z této vinařské oblasti Portugalska poměrně široký výběr při míchání výsledného vína z regionálních odrůd.…
Alentejo
Alentejo je název největšího vinařského regionu v Portugalsku, který pokrývá asi třetinu jihu země. Celá oblast je obklopena pláněmi a kopci. Atlantické klima poskytuje horká léta a chladné zimy. Vína potom nejsou příliš plná a zachovávají si…
Alergeny
Kompletní informace o alergenech, které se vyskytují u produktů v jednotlivých kategoriích: Kategorie WHISKY, RUM, COGNAC A BRANDY: mohou obsahovat stopy skořápkových plodů DESTILÁTY a LIKÉRY: Destiláty: mohou obsahovat stopy…
Alexandre Gabriel
Alexandre Gabriel se narodil v jižním Burgundsku, do rodiny s dlouhou tradicí výroby cognacu. Vystudoval ekonomiku, ale vášeň pro kvalitní alkohol ho nikdy neopustila. Když objevil v regionu Grande Champagne Chateau Maison Ferrand,…
Alicante Bouschet
Odrůda révy vinné původem z Francie, vzniklá křížením odrůd Petit Bouschet a Grenache. Jedná se o červenou odrůdu s vysokou plodností, díky čemuž byla často vysazována na evropské vinice zdevastované v devatenáctém století mšičkou révokazem.…
Allen Smith
Allen Smith byl master blender Barbadoské destilerie Mount Gay. Oficiálně plnil tuto úlohu od roku 2010, ale již v roce 1991 nastoupil do firmy jako quality assistent a pravá ruka tehdejšího master blendera J. Edwardse. Zásadně…
Amarone
Amarone je slavné italské červené víno vyráběné tradičně v regionu Veneto. Pro jeho výrobu se používají částečně vysušené hrozny z odrůd Corvina, Molinara a Rondinella. Hrozny se suší na speciálních slaměných rohožích v budovách…
Amontillado - druh sherry
Amontillado je jedním z několika druhů sherry, je to fortifikované víno původem z jižního Španělska, zrající v dubových sudech systémem solera i po mnoho let. Jedná se o plnější až robustní víno s obsahem alkoholu většinou k dvaceti…
Andělský podíl
Andělský podíl – výraz pro podíl tekutiny odpařené ze sudu během zrání. Množství závisí na teplotě, vlhkosti a použitém sudu. Ve Skotské whisky, Irské whisky a whisky z USA (bourbon) se obvykle pohybuje kolem 1–5 % objemu…
Añejo
Añejo – nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily, mezcaly či sotoly jsou označovány jako Añejo a Extra Añejo. Zrají v sudových soudních po dobu až tří let. Typická je tmavě zlatá barva a výrazná komplexní chuť. Toto označení…
Anniversary
Anniversary – znamená v překladu z anglického jazyka výročí. Označení anniversary můžeme nalézt u rumů a whisky, popřípadě i u brandy.
Appassimento
Tradiční způsob „předzpracování“ vinných hroznů, typický převážně pro Italský region Veneto. Dokonale vyzrálé hrozny jsou ihned po sklizni rozprostřeny v malých vrstvách na speciální bambusové, nebo slaměné rohože, ve vzdušných…
Aqua Vitae
Aqua vitae (aqua vita) - je název, který se ve středověku používal pro destilát. Znamená živá voda nebo voda života. V Itálii tak například nazývali vinnou pálenku, tedy brandy.
Arinto
Arinto nebo též Pedernã je starobylá odrůda révy vinné, využívaná k výrobě bílých vín. Pěstuje se především v Portugalsku, kde je vysázena na více než třech tisících hektarech vinic, zejména v regionech Alentejo, VinhoVerde,…
AURELIUS
Aurelius je odrůda vinné révy, která vznikla křížením dvou odrůd: Ryzlink rýnský a Neuburské.
Autentické víno
Tento termín, ačkoliv zatím není vázán na jakoukoliv legislativní vyhlášku či oficiální certifikaci, označuje obvykle vína vyrobená tradičními postupy, z odrůd historicky spjatých s danou lokalitou a vypěstovaných bez použití zemědělské…
BACO NOIR
Tato odrůda dostala název dostala po svém šlechtiteli, kterým je François Baco z Francie. Vína jsou plná s výraznou vůní černého rybízu, borůvek. Bobule jsou tmavomodré barvy s jemnější, ale pevnou slupkou, s dužinou sladkou a šťavnatou, s…
Bajan rum
Bajan rum, neboli barbadoský rum, je jedním z nejklasičtějších stylů tohoto destilátu. Rum se na Barbadosu vyrábí již stovky let z melasy, nejčastěji kombinací kolonové a kotlíkové destilace. Na rozdíl od většiny…
Banyuls
Banyuls je francouzské označení pro fortifikované neboli dezertní víno vyrobené z hroznů révy pěstované na terasách rozkládajících se na svazích Pyrenejí v hrabství Roussillon ve Francii. Je to oblast hraničící na jihu s vinařskou oblastí…
Barik
Barik neboli Barrique je dubový sud, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu. Víno získá ze dřeva sudu aromatické látky.
Barrique
Barrigue neboli Barik je dubový sud, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu. Víno získá ze dřeva sudu aromatické látky.
Batch
Batch – v překladu várka. Termín používaný nejčastěji u whisky, kdy se označuje přímo konkrétní dávka (např. Arran Machrie Moor ) či spojení small batch neboli malá dávka. Označení nalezneme nejen u whisky, ale například i…