Slovník pojmů

A B C D E F G J K L M N O P Q R S T V W X Z

Agricole

Agricole – pojem označující zemědělské rumy vyráběné z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Rozšířené jsou zejména v bývalých francouzských koloniích, nejvíce poté na ostrově Martinik. Oproti klasickým rumům vyráběných z melasy cukrově…

Alentejano VR

Alentejano VR je označení portugalského vína z oblasti Alentejo. Klasifikace Alentejano VR umožňuje vinařům z této vinařské oblasti Portugalska poměrně široký výběr při míchání výsledného vína z regionálních odrůd.…

Alentejo

Alentejo je název největšího vinařského regionu v Portugalsku, který pokrývá asi třetinu jihu země. Celá oblast je obklopena pláněmi a kopci. Atlantické klima poskytuje horká léta a chladné zimy. Vína potom nejsou příliš plná a zachovávají…

Alergeny

Kompletní informace o alergenech, které se vyskytují u produktů v jednotlivých kategoriích:   Kategorie WHISKY, RUM, COGNAC A BRANDY: mohou obsahovat stopy skořápkových plodů DESTILÁTY a LIKÉRY: Destiláty: mohou obsahovat stopy…

Alexandre Gabriel

Alexandre Gabriel se narodil v jižním Burgundsku, do rodiny s dlouhou tradicí výroby cognacu. Vystudoval ekonomiku, ale vášeň pro kvalitní alkohol ho nikdy neopustila. Když objevil v regionu Grande Champagne Chateau Maison Ferrand,…

Alicante Bouschet

Odrůda révy vinné původem z Francie, vzniklá křížením odrůd Petit Bouschet a Grenache. Jedná se o červenou odrůdu s vysokou plodností, díky čemuž byla často vysazována na evropské vinice zdevastované v devatenáctém století mšičkou…

Allen Smith

Allen Smith byl master blender Barbadoské destilerie Mount Gay. Oficiálně plnil tuto úlohu od roku 2010, ale již v roce 1991 nastoupil do firmy jako quality assistent a pravá ruka tehdejšího master blendera J. Edwardse. Zásadně se…

Amarone

Amarone je slavné italské červené víno vyráběné tradičně v regionu Veneto. Pro jeho výrobu se používají částečně vysušené hrozny z odrůd Corvina, Molinara a Rondinella. Hrozny se suší na speciálních slaměných rohožích v budovách…

Amontillado - druh sherry

Amontillado je jedním z několika druhů sherry, je to fortifikované víno původem z jižního Španělska, zrající v dubových sudech systémem solera i po mnoho let. Jedná se o plnější až robustní víno s obsahem alkoholu většinou…

Andělský podíl

Andělský podíl – výraz pro podíl tekutiny odpařené ze sudu během zrání. Množství závisí na teplotě, vlhkosti a použitém sudu. Ve Skotsku (whisky), Irsku (whiskey) a USA (bourbon) se obvykle pohybuje kolem 1–5 %…

Añejo

Añejo – nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily, mezcaly či sotoly jsou označovány jako Añejo a Extra Añejo. Zrají v sudových soudních po dobu až tří let. Typická je tmavě zlatá barva a výrazná komplexní chuť. Toto…

Anniversary

Anniversary – znamená v překladu z anglického jazyka výročí. Označení anniversary můžeme nalézt u rumů a whisky, popřípadě i u brandy.

Appassimento

Tradiční způsob „předzpracování“ vinných hroznů, typický převážně pro Italský region Veneto. Dokonale vyzrálé hrozny jsou ihned po sklizni rozprostřeny v malých vrstvách na speciální bambusové, nebo slaměné rohože, ve vzdušných…

Arinto

Arinto nebo též Pedernã je starobylá odrůda révy vinné, využívaná k výrobě bílých vín. Pěstuje se především v Portugalsku, kde je vysázena na více než třech tisících hektarech vinic, zejména v regionech Alentejo, VinhoVerde, ale i…

Autentické víno

Tento termín, ačkoliv zatím není vázán na jakoukoliv legislativní vyhlášku či oficiální certifikaci, označuje obvykle vína vyrobená tradičními postupy, z odrůd historicky spjatých s danou lokalitou a vypěstovaných bez použití zemědělské…

Bajan rum

Bajan rum, neboli barbadoský rum, je jedním z nejklasičtějších stylů tohoto destilátu. Rum se na Barbadosu vyrábí již stovky let z melasy, nejčastěji kombinací kolonové a kotlíkové destilace. Na rozdíl od většiny…

Barrique

Barrique – francouzské označení pro dubový sud, používaný pro zrání whisky, koňaku, vína apod. Objem sudu se může lišit podle místa původu (například v Bordeaux je objem 225 l, v Burgundsku 228 l). 

Batch

Batch – v překladu várka. Termín používaný nejčastěji u whisky, kdy se označuje přímo konkrétní dávka (např. Arran Machrie Moor ) či spojení small batch neboli malá dávka. Označení nalezneme nejen u whisky, ale například i…

Bitter

Bitter – hořké lihoviny, vinné likéry či aperitivy. Bittery jsou založeny na aromatických látkách z kořenů, bylin, semen, dřeva, kůry či koření.

Black Barrel

S označením black barrel se setkáváme převážně u rumů, ale mnohdy třeba i u whisky nebo bourbonu. Označují se tak destiláty které zrály v silně vypalovaných (toastovaných) dubových sudech, které výslednému nápoji…

Blanco

Blanco - neboli stříbrná tequila, či mezcal. Označení pro nejmladší destilát, který zrál maximálně po dobu čtyř týdnů. Díky krátké době zrání si zachovává ostrou chuť a výrazné tóny agáve.

Blended

Blended – je vyráběna velmi podobně jako jednosladová whisky. Rozdíl je však ten, že proces výroby této whisky je zakončen mícháním několika druhů whisky z několika palíren. Vedle různých jednosladových jsou do míchané whisky…

Bois Ordinaires

Bois Ordinaires – vnější oblast pokrývající okraje ostatních crus. Zahrnuje i ostrovy Orléon a Ré. Vinná réva pro výrobu koňaku tu ale zabírá přibližně 1 500 ha. Kvalita je poměrně nízká. Eaux-de-vie mají podobné vlastnosti jako u Bons…

Bons Bois

Bons Bois – jedna z původně zalesněných oblastí, která byla kolem roku 1650 kultivována na vinice. Slovo "Bois " znamená v překladu les.Patří do jedné z 6 oblastí koňaku. Celkem je zde osázeno přibližně 9 500 ha vinic…

Borderies

Borderies – nejmenší ze šesti oblastí. Je zde osazeno přibližně 4 000 ha vinic s odrůdami určenými pro výrobu koňaku. Koňaky z této oblasti jsou typické pro svou hladkou chuť a fialkové tóny.

Nahoru