Whisky

Nejprodávanější

1B7DFFBB0FDA4DE29C76BB35146E4093
Bowmore No.1 Malt 0,7 l
Skladem
Kód: 1051220
 
949 Kč
Lagavulin 10 Y.O. Limited edition 0,7 l
 
2 199 Kč
Glenlivet Founder's Reserve 0,7 l
 
879 Kč
Tullamore Dew 14 Y.O. Single Malt 0,7 l
 
1 419 Kč
Talisker Storm 0,7 l
Talisker Storm 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1067320
 
1 149 Kč
Arran Port Cask Finish 0,7 l
Arran Port Cask Finish 0,7 l
Skladem
Kód: 1050305
 
1 290 Kč
Amrut Single Malt 46% 0,7 l
Amrut Single Malt 46% 0,7 l
Skladem
Kód: 1145000
 
990 Kč
Arran 10 Y.O. 0,7 l
Arran 10 Y.O. 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1050300
 
1 079 Kč
607A850587754F8FB5297E2F9C7C8FE7
Laphroaig Four Oak Cask 1 l
Skladem
Kód: 1063520
 
1 499 Kč
lrgob.non1
Laphroaig Quarter Cask 0,7 l
Skladem
Kód: 1063490
 
1 179 Kč
326 položek celkem
Aberlour 12 Y.O. Non Chill-Filtered 0,7 l
1 390 Kč
Kód: 1050130
Tomatin 12 Y.O. 0,7 l
1 060 Kč
Kód: 1067510
Chivas regal 18 Y.O. 0,7 l
1 359 Kč
Kód: 1102300
Glen Turner Heritage Double Cask 0,7 l
640 Kč
Kód: 1058300
Bowmore 12 Y.O. 0,7 l
1 099 Kč
Kód: 1051250
Ballantine's Ballantine´s 30 Y.O. 0,7 l
9 999 Kč
Kód: 1101070
Glen Turner Single Malt 12 Y.O. 0,7 l
990 Kč
Kód: 1058310
Glenfarclas 10 Y.O. 0,7 l
849 Kč
Kód: 1056300
Johnnie Walker Blue label 0,7 l Kód: 1107130
Glenfiddich 12 Y.O. 0,7 l se skleničkami
1 069 Kč
Kód: 1056356
Glenlivet 12 Y.O. 0,7 l
Glenlivet 12 Y.O. 0,7 l
Skladem do 2 dnů
1 099 Kč
Kód: 1056970
Tomatin 18 Y.O. 0,7 l
2 990 Kč
Kód: 1067515
Connemara Peated 0,7 l
699 Kč
Kód: 1126600
Trebitsch Double Barrel Aging Cognac 0,5 l
1 499 Kč
Kód: 1146150
Tullamore Dew 14 Y.O. Single Malt 0,7 l
1 419 Kč
Kód: 1124510
E58A03959D5544A19DB2769BDEE42503
989 Kč
Kód: 1243580
Bunnahabhain 25 Y.O. 0,7 l Kód: 1051720
Aberfeldy 12 Y.O. 0,7 l
1 029 Kč
Kód: 1050000
Aberfeldy 18 Y.O. Red Wine Casks 0,7 l
3 999 Kč
Kód: 1050014
Aberfeldy 28 Y.O. 0,7 l
9 949 Kč
Kód: 1050019
Aberlour 14 Y.O. Double Cask Matured 0,7 l
1 869 Kč
Kód: 1050141
Aberlour 16 Y.O. Double Cask Matured 0,7 l
1 969 Kč
Kód: 1050148
Aberlour 18 Y.O. 0,5 l
2 259 Kč
Kód: 1050170
Aberlour a´bunadh batch no.61 0,7 l Kód: 1050210
Nahoru
Další produkty
Velice častá otázka zní: WHISKY nebo WHISKEY?

V zásadě je to jednoduché. Až do první dekády minulého století to bylo jedno. Po první světové válce se postupně ustálilo psát whisky ve Skotsku, Kanadě, Japonsku a zbytku světa, zatímco v Irsku a ve Spojených státech se prosadila až na ojedinělé výjimky whiskey.

Nejznámější whisky je samozřejmě ta skotská. Skotská whisky, nebo také jen „skotská“, je whisky, která je destilována výhradně ve Skotsku, a to za jasně určených podmínek a zákonů týkajících se výroby tohoto druhu alkoholického nápoje. Jedná se o světoznámý druh kvalitní whisky, který se vyváží do celého světa a je odborníky uznávaná jako jedna z nejlepších druhů. Dlouhá historie výroby spolu se skotskou kulturou, kam whisky neodmyslitelně patří, zajišťuje dlouhodobý kvalitativní standard. V současnosti jsou nejznámější dvě verze skotské whisky-čistá sladová (single malt whisky) a míchaná (blended whisky).

 

#ShowMore#

Nejznámější whiskey je samozřejmě ta irská. Je to tradiční irský destilát vyráběný kotlíkovým destilačním přístrojem. Od skotské se liší v tom, že v irských sladovnách se nepoužívá rašelinový oheň. To znamená, že v irských whiskey chybí kouřový tón. Původně byla irská whiskey vyráběna pouze destilováním sladu. Před 150 lety se však kvůli vysokým daním začal do sladu přimíchávat surový ječmen. Výsledkem tohoto míchání sladu vznikl specifický způsob nazývaný pot-still whiskey, jenž je značen i na etiketách. Dalším rozdílem mezi irskou a skotskou whisky je, že irská whiskey je třikrát destilovaná.

Single malt whisky

Single malt whisky je whisky pocházející pouze z jedné palírny a nemíchá se s whisky z ostatních palíren. Vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, který se ředí vodou, pomocí kvasnic se zakvasí a nakonec se destiluje v destilačním kotli (tzv. periodicky pracující destilační přístroj). Na láhvi poté musí být uvedeno single malt.

Hlavní oblasti Skotska z nich pochází whisky

Skotsko je tradičně rozdělováno do 6 regionů vyrábějících whisky. Přestože je každá whisky unikátní, druhy z dané oblasti mají společnou charakteristiku, která je odlišuje od whisky ostatních výrobních oblastí. Tyto rozdíly jsou výsledkem několika různých faktorů, jako např. použití odlišných surovin, klimatické podmínky a speciální výrobní techniky.

Highlands

Severní část Skotska. Zde vyráběná whisky bývá hodnocena jako plně aromatická, chuťově vyvážená se sladovým a rašelinovým nádechem. Oblast Pertshire oplývá palírnami, jejichž produkty mají chuťově bohatý, medový charakter a často se zamlouvají i krásnější polovině lidstva. Typické pro oblast Highlands jsou takové značky jako Glenmorangie, Dalmore, Talisker nebo Oban.

Speyside

Oblast řek Findhorn, Lossie, Spey s přítoky Avon, Livet a Fiddich a Deveren leží ve východní části Vysočiny. Whisky zde vyráběná je z nejproslulejších, její chuť je pevná, čistá, jemná, delikátně vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé v této oblasti vyráběné whisky mají naopak ostrou, až trávovou příchuť. V této oblasti je přes 50 palíren, které produkují cca 50% skotské whisky. Mezi nejznámější patří Aberfeldy, Aberlour, Balvenie, Cardhu, Glenfiddich, Glenlivet či Macallan.

Islands

Tato oblast se skládá z ostrovů Mull, Jura, Arran, Skye a Shetlandského a Orkneyského souostroví. Ostrov Islay byl odjakživa chápán jako samostatný region, přestože leží v těsném sousedství ostrova Jura. Někdy se diskutuje o zařazení Orkney ostrovů, zda by z hlediska whisky neměly být připojeny k výrobnímu regionu Skotské vysočiny. Whisky z ostrovů by se mohla popsat jako mírnější verze whisky z Islay, a často je ceněna těmi, kdo jsou milovníky tohoto nápoje už delší dobu. Na ostrovech se vyrábí mnoho známých značek – Highlands Park, Arran, Isle of Jura nebo Scapa.

Lowlands

Jižní část Skotska, na severu ohraničená symbolickou spojnicí mezi městy Dundee - Glasgow - Greenock. Tento region se řadí k nejprůmyslovějším a zároveň nejhustěji osídleným částem Skotska. Třebaže většina zdejší produkce se stále používá do míchaných whisky, na trhu se objevují i jako jednosladové. Whisky z této oblasti mají nejlehčí charakter. Bývají hodnocené jako jemné, lehké, suché s nádechem sladu. V této oblasti Skotska je soustředěna především výroba obilné whisky, z palíren sladové whisky jsou to například Auchentoshan a Glenkinchie.

Islay

Malý ostrůvek západně od kontinentálního Skotska je domovem mnoha známých sladových whisky – Ardbeg, Bowmore, Bruichladich, Lagavulin nebo Laphroaig. I když existuje několik jemných variant, whisky z Islay je obyčejně silně kouřová, rašelinovitá, slaná a vyniká pikantní a dehtovou příchutí. V minulosti měl tento ostrov až 23 palíren pracujících současně, ale dnes jejich počet klesl na osm.

Campbeltown

Kdysi byl odborníky považován za kolébku skotské whisky. Tato oblast se před mnoha lety pyšnila největším počtem palíren, avšak vinou nadvýroby, výroby podřadné whisky a nečistých obchodních praktik byla spojována s průměrnou a bezohlednou produkcí. Dnes se v tomto regionu produkuje pouze minimum whisky – například Glen Scotia nebo Springbank.

Míchaná - Blended whisky

Míchaná neboli blended whisky je vyráběna velmi podobně jako jednosladová whisky (single malt). Rozdíl je však ten, že proces výroby tohoto typu whisky je zakončen smícháním několika druhů whisky z několika palíren. Vedle různých jednosladových jsou do míchané whisky přidávány také obilné tzv. grain whisky, na jejichž výrobu se používá i jiných obilnin než ječmene. Uvádí se, že většina blended whisky vznikne mícháním 15 až 50 různých whisky a na celkovém prodeji whisky se podílí z více než 90%.

Historie míchané whisky začíná v 19. století, kdy čistá sladová whisky byla považována za příliš drsnou a také nepříliš vyvážené kvality. Obchodníci kupující whisky z palíren a prodávající ji pod svým nebo vymyšleným jménem proto začali experimentovat s jejich mícháním, aby docílili pro zákazníky přitažlivější chuti.

V 19. století a první polovině 20. století dobyly svět míchané whisky značek jako Johnnie Walker, Chivas Regal, Ballantine’s, zatímco nemíchané (single malt) whisky byly k dostání pouze na lokálním trhu. Změna přišla až v 60.-70. letech 20. století, kdy palírna Glenfiddich začala vyvážet své produkty nejprve do Anglie a pak i do zahraničí a představila tak čistou sladovou whisky světu. Její příklad brzy následovaly i další palírny a dnes není problém najít v kvalitních obchodech s destiláty několik desítek různých značek sladových whisky. Přestože jim znalci dávají dnes přednost kvůli bohatšímu spektru chutí, míchaná whisky stále ovládá globální trh.

Míchaná whisky je obvykle vyráběna z 15-50 druhů sladových a několika málo obilných whisky různého stáří. Většinou nebývá označena věkem, pokud je věk uveden, je určen nejmladší whisky ve směsi. Většina míchaných whisky obsahuje 65-85 % objemu obilné whisky a pouze 15-35 % sladové whisky. Výjimkou jsou sladové míchané whisky (vatted whisky, pure malt whisky), které jak jejich název napovídá, tvoří 100 % sladových whisky.