Japonské whisky
Japonská whisky se v poslední době těší ve světě velké oblibě a pevně se uchytila ve věhlasné společnosti skotské a irské whisky. Rozhodně se nejedná o náhlý boom, který opadne, za vše hovoří její úspěchy. Japonská whisky Yamazaki Sherry Cask 2013 od společnosti Suntory získala v uznávané Jim Murray's Whisky Bibli ocenění nejlepší whisky roku a v kategorii míchaných whisky zvítězila konkurenční japonská whisky Taketsuru 17 Y.O. od společnosti Nikka. Tato prestižní ocenění měla ovšem za následek prudký nárůst zájmu o japonskou whisky, což způsobilo její následný nedostatek a došlo k silnému plošnému zvýšení cen.
#ShowMore#
První palírna
Počátek výroby japonské whisky se datuje na počátek 20. století, konkrétně do roku 1923, kdy Šindžiró Torri založil v údolí Yamazaki první palírnu. Tato destilerie se stala základem současné společnosti Suntory. Důležitou postavou byl mistr palírník Masataka Takecura, který byl velkým obdivovatelem skotské whisky. A právě skotská whisky v mnohém inspirovala nejenom první generace japonských Master Blenderů, kteří převzali většinu způsobů výroby. Zpočátku byla navíc japonská výroba whisky závislá na dovozu surovin potřebných k výrobě, což nyní již neplatí a Japonsko je zcela soběstačné. V současnosti se dva největší výrobci – Nikka a Suntory – řadí mezi největší na světě.
Single malt
Inspirace skotskou whisky je v Japonsku silně znát dodnes. V obou zemích byla původně mnohem oblíbenější míchaná whisky, ale postupně převládla poptávka po single malt whisky, tedy jednodruhové. Japonská whisky je v chuti velmi rozmanitá, najdeme zde whisky jemné a ovocné, ale i whisky silně nakouřené a plné. Jedna věc však bude japonskou a skotskou whisky spojovat stále, nehledě na tisíce kilometrů, které dělí země samotné: skvělý zážitek při jejím vychutnávání.