Rumy

Nejprodávanější

A.H.Riise 1888 Copenhagen Gold Medal 0,7 l
 
1 049 Kč
Bumbu rum 40% 0,7 l
949 Kč –16 %
Bumbu rum 40% 0,7 l
Skladem
Kód: 1287130
Původně: 949 Kč  (–16 %)
799 Kč
Ron Cubay Anejo Suave 0,7 l
Ron Cubay Anejo Suave 0,7 l
Na dotaz
Kód: 1294000
 
440 Kč
Edward Gunpowder England Rum 40% 0,75 l
 
1 690 Kč
Diplomático Mantuano 0,7 l
Diplomático Mantuano 0,7 l
Skladem
Kód: 1275783
 
679 Kč
Admirals Rum Large Barrel 0,7 l
Admirals Rum Large Barrel 0,7 l
Skladem
Kód: 1339000
 
1 170 Kč
Ron Caribe 5 Y.O. Anejo Superior 0,7 l
 
480 Kč
Ron La Progresiva de Vigia Mezcla 13 0,7 l
 
1 290 Kč
Blue Mauritius Gold 0,7 l
Blue Mauritius Gold 0,7 l
Skladem
Kód: 1336100
 
1 189 Kč
Legendario Rum Anejo 9 Y.O. 0,7 l
 
640 Kč
416 položek celkem
A.H.Riise X.O. Reserve Rum 0,7 l
1 290 Kč
Kód: 1271000
Edward Gunpowder England Rum 40% 0,75 l
1 690 Kč
Kód: 1270200
1320470a
990 Kč
Kód: 1320470
Ron Caribe 5 Y.O. Anejo Superior 0,7 l
480 Kč
Kód: 1260020
Gosling´s Family Reserve rum 0,7 l
2 099 Kč
Kód: 1251880
Cihuatán Cinabrio 12 Y.O. 0,7 l
1 180 Kč
Kód: 1300520
Puntacana Club Tesoro 0,7 l
1 190 Kč
Kód: 1264460
Espero Reserva Balboa 0,7 l
690 Kč
Kód: 1337100
Dictador 1977 40 Y.O. Limited Edition Apasionado 0,7 l Kód: 1338116
Malteco 10 Y.O. Anejo Suave 0,7 l
690 Kč
Kód: 1344000
Puntacana Club Espléndido 0,7 l
990 Kč
Kód: 1264450
Espero Reserva Exclusiva 0,7 l
880 Kč
Kód: 1337115
Cihuatán Indiho 8 Y.O. 0,7 l
960 Kč
Kód: 1300500
Ron Esclavo X.O. 0,7 l
1 690 Kč
Kód: 1320480
Rum Eminente Reserva 7 Y.O. 0,7 l
1 190 Kč
Kód: 1291390
Serum Ancon 10 Y.O. 0,7 l
Výprodej
1 320 Kč –22 %
1 030 Kč
Kód: 1340358
Zacapa Centenario Royal 0,7 l Kód: 1251170
Coloma Single Cask 2008 0,7 l
1 999 Kč
Kód: 1338250
1311400a
3 449 Kč
Kód: 1311400
Ron Esclavo Gran Reserva 0,7 l
780 Kč
Kód: 1320468
2x Duppy Share plus 0,2 l zdarma
Akce
2x Duppy Share plus 0,2 l zdarma
Pouze pro přihlášené
1 398 Kč
Kód: 1334602
A.H.Riise 1888 Copenhagen Gold Medal 0,7 l
1 049 Kč
Kód: 1271335
A.H.Riise Black Barrel Spiced Navy Rum 0,7 l Kód: 1270990
A.H.Riise Family Reserve Solera 0,7 l
1 439 Kč
Kód: 1271330
Nahoru
Další produkty

Rum nebo Spirit Drink? Pod kategorií RUMY najdete destiláty z třtinového cukru: tedy RUMY a SPIRIT DRINKS (dále jen spirit).

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Rum musí obsahovat minimálně 37,5 % alkoholu a naopak nesmí obsahovat více než 20 gramů sladidel na litr. Pokud je naopak obsah sladidel na litr více než 20 gramů nebo obsah alkoholu je nižší než 37,5 %, jde dle evropského nařízení o tzv. SPIRIT DRINK. Na trhu se také můžete setkat pouze se zkráceným označením SPIRIT. 

#ShowMore#

V této kategorii najdete obrovské množství značek. V České republice ale na nápojovém lístku najdete především produkty Zacapa nebo Diplomático. Poměrně rozšířená je také značka El Dorado. V posledních letech si renomé na českém trhu vydobyla dánská destilérie s řadou A.H.Riise. Velice široký sortiment na našem trhu má  Oliver & Oliver. U nás najdete velký výběr nejen rumů z různých koutů světa a od známých i méně známých výrobců. Ať už ale vaše chuťové pohárky dávají přednost elixírům nebo spíše ostřejším rumům, u nás pro sebe najdete ten nejlepší třtinový destilát.Většina producentů rumů či spiritů se nachází v oblastech, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, jako je Mauricius, IndieDominikánská republika či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). 

Existuje několik druhů rumů. Světlý rum (blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován především samotný či využíván pro vaření. Jeho vlastí jsou Antily (souostroví, které představuje dominantní část Karibiku), kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu.

Původ slova rum není jasný, nicméně existují dvě teorie o vzniku tohoto označení. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbellion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharumofficinarium“.

VÝROBA RUMU

Postup výroby rumu je poměrně složitou záležitostí. Skládá se z několika kroků, bez jejichž správného dodržení se výroba kvalitního rumu neobejde.

I. Zpracování cukrové třtiny

Sklizeň cukrové třtiny začíná tím, že se opálí spodní uschlé listy. Pak přijdou na řadu sklízecí stroje, v obtížně dosažitelných polohách rolníci s mačetami. Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Každá palírna se odlišuje specifickou výrobou od ostatních výrobců. Hlavním rozdílem je použití druhu cukrové třtiny a použití suroviny, ze které bude vyroben výsledný produkt. Většina výrobců používá pro výrobu rumu melasu z cukrové třtiny. Ostatní používají pro výrobu přímo vylisovanou šťávu z cukrové třtiny. Přímo z cukrové šťávy jsou vyráběny rumy ve francouzsky mluvících zemích, jako jsou Martinik nebo Guadalupe. Výrobce guatemalského rumu Zacapa Botran používá zahuštěný sirup, který je vyroben právě ze šťávy cukrové třtiny a výrobce jej označuje jako třtinový med.

II. Fermentace rumu

Fermentace v procesu výroby rumu probíhá tak, že se k základní surovině přidají kvasnice a voda. Vznikne hmota podobná kaši. Každý výrobce upřednostňuje jiný druh kvasinek. Některé kmeny kvasinek jsou velmi rychlé a kvašení může probíhat jen v průběhu několika hodin. Tyto rychlejší kmeny kvasinek jsou využívány pro výrobu jemných rumů. Naopak při využití přírodních kvasinek probíhá kvašení i několik dnů. Přírodní kvasinky jsou používány při výrobě silnějších rumů například na Jamajce.

III. Destilace rumu

Většina výrobců používá k výrobě rumu kontinuální destilaci za použití destilační kolony. Ta způsobuje několikanásobnou destilaci a výsledný produkt je charakterizován zejména jemností. Naopak rum, který je vyroben za pomoci destilačního přístroje alembik, je aromatičtější a chuťově plnější. Tato metoda je také označována jako „pot – still“. Exkluzivní rumy, které jsou destilovány touto metodou, jsou určené především k dlouhodobému zrání s potenciálem špičkových produktů.

IV. Zrání (staření) rumu

Právě vydestilovaný rum je průzračná tekutina s ne úplně jasně rozpoznatelným aroma. Sudy tradičně používané pro zrání rumu jsou vyrobeny z amerického dubu a mají opálený vnitřek. Mladý destilát časem proniká do pórů dřeva a tím z něj získává určité aroma, a naopak určité aroma dýcháním sudu ztrácí. Alkoholové výpary pronikají stěnou sudu a uvolňují se do vzduchu. Tím destilát získává na vyrovnanosti (ztrácí nestabilní části), stává se hutnějším a získává lepší aroma. V průběhu zrání destilát ztrácí alkohol, někdy až 10 % každý rok, a proto je výrobce nucen přidávat do sudů další destiláty stejného druhu. Tento fakt dokládá tzv. „andělská daň“. V Evropě při zrání koňaku dochází k odpaření dvou až čtyř procent destilátu za rok. V jižní části Střední Ameriky a zejména v karibské oblasti zraje rum až třikrát rychleji než například v Evropě. Dobrý rum zraje zejména v dubových sudech a o různém obsahu.

V. Filtrace

Filtrace rumů má dvojí význam. Za prvé se z rumu odstraní nečistoty vzniklé stařením v sudech. Druhý význam je charakterizován především blanco rumy. Pomocí speciálních metod filtrace se nejen ze stařeného rumu získá naprosto čistý produkt, ale také dochází k odstranění výrazných charakteristik aroma a chuti. Dochází k vytvoření jemného produktu, který se užívá především při tvorbě nejrůznějších koktejlů.

VI. Blending a lahvování

Mísení rumů mají na starosti specializovaní „Master Blenders“. Jejich hlavním úkolem je, aby pokaždé namíchali identický produkt stejné chuti i vůně.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení