Rumy

Nejprodávanější

A.H.Riise 1888 Copenhagen Gold Medal 0,7 l
1 120 Kč –6 %
Původně: 1 120 Kč  (–6 %)
1 049 Kč
Dictador 2 Masters Laballe 41 Y.O. 1976 0,7 l
Dictador 2 Masters Laballe 41 Y.O. 1976 0,7 l
Již se neprodává
Kód: 1338162
 
16 660 Kč
Oliver's Maximo X.O. 0,7 l
Oliver's Maximo X.O. 0,7 l
Skladem
Kód: 1320580
 
1 699 Kč
The Real McCoy 10 Y.O. L.E. 46% 0,7 l
 
1 999 Kč
Plantation Australia 2007 L.E. 0,7 l
 
2 199 Kč
Plantation Trinidad 2009 L.E. 0,7 l
 
2 199 Kč
Dictador 100 Months Orange 40% 0,7 l
 
740 Kč
Espero Ultimo 0,7 l
Espero Ultimo 0,7 l
Skladem
Kód: 1337170
 
1 490 Kč
B2F5905B11474206AE711906A06D1F09
 
3 099 Kč
A8EB5C32D93240DAAD7A306AA1DCBF1D
A.H.Riise X.O. Thin Blue 0,7 l
Skladem
Kód: 1271318
 
1 349 Kč
395 položek celkem
A.H.Riise X.O. Reserve Rum 0,7 l
1 290 Kč
Kód: 1271000
Ron Esclavo 12 Y.O. 0,7 l
990 Kč
Kód: 1320470
Cihuatán Cinabrio 12 Y.O. 0,7 l
1 180 Kč
Kód: 1300520
Puntacana Club Tesoro 0,7 l
1 150 Kč
Kód: 1264460
Espero Reserva Balboa 0,7 l
690 Kč
Kód: 1337100
Kirk and Sweeney 18 Y.O. 0,7 l
1 299 Kč
Kód: 1323204
Malteco 10 Y.O. Anejo Suave 0,7 l
690 Kč
Kód: 1344000
Puntacana Club Espléndido 0,7 l
990 Kč
Kód: 1264450
Espero Reserva Exclusiva 0,7 l
880 Kč
Kód: 1337115
Cihuatán Indiho 8 Y.O. 0,7 l
960 Kč
Kód: 1300500
Tierra Madre Guatemala Rum 0,7 l
799 Kč
Kód: 1335908
Ron Esclavo X.O. 0,7 l
1 690 Kč
Kód: 1320480
Rum Eminente Reserva 7 Y.O. 0,7 l
Novinka
1 249 Kč
Kód: 1291390
Serum Ancon 10 Y.O. 0,7 l
1 320 Kč
Kód: 1340358
Zacapa Centenario Royal 0,7 l
6 599 Kč
Kód: 1251170
Coloma Single Cask 2007 0,7 l
1 999 Kč
Kód: 1338250
Centenario Edition Limitada 30 anos 0,7 l
2 999 Kč
Kód: 1311400
Ron Esclavo Gran Reserva 0,7 l
780 Kč
Kód: 1320468
Nahoru
Další produkty

Rumy mají obrovské množství značek. V České republice ale najdete na nápojovém lístku především rumy Zacapa nebo rumy Diplomático. Poměrně rozšířené jsou také kvalitní rumy El Dorado. V posledních letech si renomé na českém trhu vydobyla dánská destilérie s rumy A.H.Riise. Velice široký sortiment na našem trhu potom mají rumy Oliver & Oliver. U nás najdete velký výběr rumů z různých koutů světa a od známých i méně známých výrobců. Ať už ale vaše chuťové pohárky dávají přednost elixírům nebo spíše ostřejším rumům, u nás pro sebe najdete ten nejlepší rum.

#ShowMore#

Co je to rum

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Původ slova rum není jasný, nicméně existují dvě teorie o vzniku tohoto označení. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbellion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharumofficinarium“.Většina producentů rumu se nachází v oblastech, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, jako je Mauricius, IndieDominikánská republika či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). Jeho vlastí jsou Antily (souostroví, které představuje dominantní část Karibiku), kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu.

Existuje několik druhů rumů. Světlý rum (blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován především samotný či využíván pro vaření.

VÝROBA RUMU

Postup výroby rumu je poměrně složitou záležitostí. Skládá se z několika kroků, bez jejichž správného dodržení se výroba kvalitního rumu neobejde.

I. Zpracování cukrové třtiny

Sklizeň cukrové třtiny začíná tím, že se opálí spodní uschlé listy. Pak přijdou na řadu sklízecí stroje, v obtížně dosažitelných polohách rolníci s mačetami. Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Každá palírna se odlišuje specifickou výrobou od ostatních výrobců. Hlavním rozdílem je použití druhu cukrové třtiny a použití suroviny, ze které bude vyroben výsledný produkt. Většina výrobců používá pro výrobu rumu melasu z cukrové třtiny. Ostatní používají pro výrobu přímo vylisovanou šťávu z cukrové třtiny. Přímo z cukrové šťávy jsou vyráběny rumy ve francouzsky mluvících zemích, jako jsou Martinik nebo Guadalupe. Výrobce guatemalského rumu Zacapa Botran používá zahuštěný sirup, který je vyroben právě ze šťávy cukrové třtiny a výrobce jej označuje jako třtinový med.

II. Fermentace rumu

Fermentace v procesu výroby rumu probíhá tak, že se k základní surovině přidají kvasnice a voda. Vznikne hmota podobná kaši. Každý výrobce upřednostňuje jiný druh kvasinek. Některé kmeny kvasinek jsou velmi rychlé a kvašení může probíhat jen v průběhu několika hodin. Tyto rychlejší kmeny kvasinek jsou využívány pro výrobu jemných rumů. Naopak při využití přírodních kvasinek probíhá kvašení i několik dnů. Přírodní kvasinky jsou používány při výrobě silnějších rumů například na Jamajce.

III. Destilace rumu

Většina výrobců používá k výrobě rumu kontinuální destilaci za použití destilační kolony. Ta způsobuje několikanásobnou destilaci a výsledný produkt je charakterizován zejména jemností. Naopak rum, který je vyroben za pomoci destilačního přístroje alembik, je aromatičtější a chuťově plnější. Tato metoda je také označována jako „pot – still“. Exkluzivní rumy, které jsou destilovány touto metodou, jsou určené především k dlouhodobému zrání s potenciálem špičkových produktů.

IV. Zrání (staření) rumu

Právě vydestilovaný rum je průzračná tekutina s ne úplně jasně rozpoznatelným aroma. Sudy tradičně používané pro zrání rumu jsou vyrobeny z amerického dubu a mají opálený vnitřek. Mladý destilát časem proniká do pórů dřeva a tím z něj získává určité aroma, a naopak určité aroma dýcháním sudu ztrácí. Alkoholové výpary pronikají stěnou sudu a uvolňují se do vzduchu. Tím destilát získává na vyrovnanosti (ztrácí nestabilní části), stává se hutnějším a získává lepší aroma. V průběhu zrání destilát ztrácí alkohol, někdy až 10 % každý rok, a proto je výrobce nucen přidávat do sudů další destiláty stejného druhu. Tento fakt dokládá tzv. „andělská daň“. V Evropě při zrání koňaku dochází k odpaření dvou až čtyř procent destilátu za rok. V jižní části Střední Ameriky a zejména v karibské oblasti zraje rum až třikrát rychleji než například v Evropě. Dobrý rum zraje zejména v dubových sudech a o různém obsahu.

V. Filtrace

Filtrace rumů má dvojí význam. Za prvé se z rumu odstraní nečistoty vzniklé stařením v sudech. Druhý význam je charakterizován především blanco rumy. Pomocí speciálních metod filtrace se nejen ze stařeného rumu získá naprosto čistý produkt, ale také dochází k odstranění výrazných charakteristik aroma a chuti. Dochází k vytvoření jemného produktu, který se užívá především při tvorbě nejrůznějších koktejlů.

VI. Blending a lahvování

Mísení rumů mají na starosti specializovaní „Master Blenders“. Jejich hlavním úkolem je, aby pokaždé namíchali identický produkt stejné chuti i vůně.