Prosecco
Vinařská oblast, kde se produkuje italské šumivé víno Prosecco se rozkládá v kopcovitém regionu Treviso a nachází se mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene. Klima zdejších vinic výrazně ovlivňují horské masivy nedalekých Dolomit a také masy vzduchu, které sem proudí od Jaderského moře. Nedaleko odtud také leží Benátky, nejznámější město oblasti Veneto. Vinice jsou rozprostřeny po všech místních kopcích a vytvářejí jedinečný ráz této impozantní krajiny. Krása tohoto regionu společně s výjimečným umem místních vinařů se zasloužila o zapsání do seznamu světového dědictví UNESCO.
#ShowMore#
Historie prosecca
Italské šumivé víno prosecco má velmi dlouhou historii a první zmínky o něm pochází již z doby římské. Už v minulosti, stejně jako dnes, se k jeho výrobě využívaly výhradně hrozny odrůdy Glera z vinic blízké vesnice Prosecco, víno z vinic na kopcích nad Terstem bylo totiž nejlepší. Postupně se pěstování hroznů Glera rozšířilo i do nižších poloh oblastí Veneto a Friuli. Na začátku dvacátého století přišly nové technologie druhotného kvašení a začalo se produkovat prosecco takové, jak ho známe ze současnosti.
Výroba prosecca
Výroba prosecca je odlišná než u šampaňského (Méthode Traditionnelle) a za její objev vděčí italští vinaři Antoniu Carpene, který ji v roce 1879 uvedl v život. Na samotném počátku výroby stojí šetrný sběr hroznů vybraných odrůd a poté jejich lisování, což je poměrně sofistikovaný proces. Vylisovaná zakalená šťáva se v nerezových tancích nejprve ochladí na 5–10 °C, vyčeří a získá se tak tzv. základní víno. Poté následuje druhotné kvašení. Jednotlivá vyčeřená vína se spolu smíchají, přidají se kvasinky a cukr a vše se přečerpá do tlakových ocelových nádob. Při následné fermentaci získává víno jemné bublinky a zhruba po 30 dnech kvašení se prosecco lahvuje. Prosecco frizzante je potom tradičně označována právě tato mírně šumivá varianta. Metoda se nazývá Charmat-Martinotti, většinou se používá pouze výraz Charmat.
Rozdělení podle původu
Prosecco má podle původu (oblasti) označení buď DOC nebo DOCG.
DOC (DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA) - kontroluje se původ vína, výnos na hektar, doba zrání, technologie zpracování a kvalita. Celkem v této kategorii nalezneme více než 500 druhů.
DOCG (DENOMINAZIO NE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA) - jedná se o nejvyšší kategorii vín (celkem asi 40 druhů), platí od roku 1980. Stejně jako u DOC platí velmi přísné podmínky, před lahvováním navíc ještě odborná komise přezkoumává kvalitu jednotlivých šarží.
Ročníkové proseccoPouze v opravdu výjimečných letech některá vinařství vyrábí ročníkové prosecco. Právě takové mimořádné prosecco je Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry Millesimato. Má krásně světle slámovou barvu s jemným dlouhotrvajícím perlením.
Růžové proseccoOd roku 2020 je podle legislativy možno produkovat i Prosecco rosé (růžové).
Prosecco Rosé Ai Galli DOC Brut Millesimato má elegantní světle růžovou barvu s jemným dlouhotrvajícím perlením a bohatou pěnou. Květinová vůně je podbarvená vůní jahod, malin a jablek.
Jak podávat Prosecco
Prosecco je výtečné jako aperitiv, skvěle se také hodí i k dezertu. Velmi dobře se ovšem snoubí i s pokrmy. Nejúžasnější spojení je vždy s místními specialitami, skvělá je tedy pizza, těstoviny nebo saláty. Vynikne však i s mořskými plody, grilovanou rybou a není vůbec špatné ani s trochu exotickým sushi. Velmi oblíbené jsou sladší varianty prosecco, alkohol tu je obsažen v hodnotě okolo 8 %, což je ideální pro letní odpoledne. Nejlépe chutná vychlazené na 5-7 °C.