České whisky
Česká whisky je dnes na trhu s destiláty zastoupena mnoha značkami a mnozí na ni nedají dopustit. Ačkoli to málokdo ví, první česká whisky se začala vyrábět již v roce 1973 v Likérce Dolany a místní ji pojmenovali Gold Cock. Kvalitou se samozřejmě nemohla srovnávat s desítkami let zrající skotskou, ale přinejmenším pitelná byla. V současné době jsou asi nejznámější tři značky: Gold Cock, Hammer Head a relativně nová značka Trebitsch.
#ShowMore#
Gold Cock
K velkému obrození značky Gold Cock došlo v roce 2006, kdy značku převzal do svého portfolia Rudolf Jelínek. V té době byla v nabídce pouze whisky tříletá a dvanáctiletá. Ve společnosti se rozhodli sortiment rozšířit, použít staré zásoby a stáčet ročníkové speciály v různých silách. Vzniklo tak několik edicí, a právě s ročníkem 1992 o sudové síle 61,2% uspěli u slovutného Jima Murraye, který ji ve Whisky Bibli ocenil 97 body. Tento fenomenální úspěch vizovické povzbudil a na trh začaly přicházet další speciály. V roce 2016 to byly například dvě úspěšné edice destilované v roce 1992, přičemž jedna dozrávala v sudu po jablkovici a druhá po slivovici. Vizovičtí se tak inspirovali u výrobců skotské whisky, kteří často pro zrání využívají použité po sherry nebo bourbonu.
Hammer Head
Palírna Prádlo se v osmdesátých letech specializovala na různé destiláty, v roce 1989 ale místní nadšenci zprovoznili litý mlýn, totožný s těmi, které se používají ve Skotsku a vydestilovali první single malt whisky. K výrobě používali výhradně český ječmen a místní křišťálovou vodu, whisky poté zrála v sudech z českého dubu. Ve víru listopadových událostí se na whisky zapomnělo a teprve o dvacet let později, to už byla destilerie ve vlastnictví Fernet Stock, byly sudy znovuobjeveny. Whisky byla stočena ve věku 23 let a nejprve uvedena na zahraniční trhy. Teprve později jsme si Hammer Head mohli vychutnat i v Čechách. Po dvou letech přibyla její pětadvacetiletá verze a po dalších letech v omezeném množství i nejstarší osmadvacetiletá.
Trebitsch
Nejmladší česká whisky z trojice, původem z Třebíče, se prodrala na trh poprvé v roce 2017 jako tříletá. Společnost Trebitsch old town distillery se úzce specializuje pouze na českou whisky, kdy používá výhradně české suroviny. Se svou whisky slaví úspěchy nejen na českém trhu, ale i v zahraničí. Zatím na trh uvedla pouze jeden typ whisky, ale v malém množství experimentovala se zráním v různých typech sudů, například po rumu. Tyto „vzorky“ však byly zatím určeny pouze do barů.
Ostatní značky
Další značkou, která se tlačí na trh, je Svach´s Old Well Whisky z jižních Čech. Destilerie se od roku 2016 specializuje na zrání whisky v různých typech použitých sudů jako je například sud po skotské Laphroaig nebo Tennessy whiskey Jack Daniel´s. Na trh česká whisky, konkrétně žitná, vstoupila také palírna U zeleného stromu, která je známá především produkcí Staré myslivecké. Na trh uvedla limitovanou edici Single Barrel 8 Y.O., která zrála v sudech po sherry a po bourbonu.