Brandy
Každý milovník destilátů se už jistě někdy s brandy setkal, ovšem málokdo z nich přesně ví, co je brandy opravdu. O vzniku brandy koluje spousta legend. Původní název brandewijn (holandsky pálené víno) neboli brandy označoval destilát z vinné révy. Podle jedné historky přišel na proces výroby brandy v šestnáctém století kapitán holandské lodi. Aby ušetřil prostor na palubě, zahřál náklad vína a nechal vypařit vodu. Na konci cesty, když chtěl vodu zpátky doplnit, zjistil, že náklad je ještě lehčí. Jeho přátelé destilované víno okusili a velmi jim zachutnalo.
Italové mají o tom, jak vzniklo brandy, svoji vlastní legendu. Podle ní kdysi skladoval jeden alchymista svoji aqua vitae (živou vodu) v cedrových sudech. Jednoho dne vtrhli do města vojáci. Tento muž se pokusil zachránit mladé brandy a sudy zakopal. Než však mohl ušlechtilý nápoj znovu vyjmout, zemřel. Po letech někdo již takřka z poloviny vyschlé sudy vykopal. K velkému překvapení se mohl potěšit z brandy překrásné jantarové barvy a znamenité chuti.
#ShowMore#
Z čeho se vyrábí brandy?
Brandy znají po celém světě a tento destilát je vyráběn v mnoha zemích. U nás v Čechách máme brandy jednoznačně spojené s vinnou pálenkou, ve světě se však označení brandy vžilo i pro destiláty z jiného ovoce například jablek. Například ve francouzské Normadii calvados často nazývají právě brandy. Výroba brandy je podobná jako u mnoha jiných destilátů. Zkvašený vinný mošt se nejprve destiluje, poté je destilát přemístěn do dřevěných sudů, kde stárne a získává všechny nuance své chuti a barvy. Během tohoto procesu ztrácí část alkoholu, který se odpařuje, tomu se říká andělská daň.
Nejznámější brandy - koňak
Francouzi mají své nejznámější a z jejich pohledu také nejlepší brandy – koňak. Kromě známých výrobců koňaku jako je Hennessy, Martell nebo Rémy Martin (z oblasti Cognac), však existuje i mnoho menších výrobců – Chateau Montifaud, Bache Gabrielsen nebo Albert de Montaubert. Ve Francii nalezneme ještě jedno skvělé brandy – armagnac. Jeho domovem je oblast Gaskoňska, kde se nalézají palírny, které produkují špičkové pálenky. Za všechny můžeme jmenovat například společnost DeLord, která se specializuje na ročníkové armaňaky - ideální dárky k narozeninám.
Španělské brandy a další
Velkou tradici má brandy také ve Španělsku. Brandy de Jerez je jednou z nejstarších pálenek v Evropě. Při jednoduché destilaci se používá pouze střední část a ze 6–7 litrů vína se vyrobí jeden litr surového brandy. Následně dozrává v dubových sudech, již použitých pro výrobu sherry. Stejně jako u sherry je používán systém Soleras. Finální kvalita potom závisí na délce zrání. Jedním z nejznámějších španělských zástupců je značka Torres. Jak již bylo zmíněno, brandy se vyrábí v mnoha zemích. Mezi další známé patří arménská brandy a na Slovensku mají značku Karpatská brandy. Občas se můžeme také setkat s výrazem napoleon brandy, přičemž toto označení se hojně používalo spíše v minulosti, kdy se na český trh dodávalo francouzské brandy právě s názvem Napoleon.