Irské whiskey
Stejně jako skotská whisky vděčí i irská whiskey za svůj název zeměpisné oblasti. Jde o whiskey, která byla destilována a následně zrála v Irsku. Často je nesprávně označována jako "irská whisky". Irská whiskey se ale kromě přidání „e“ do názvu od skotské liší v podstatě ve dvou věcech: je destilovaná třikrát a slad není sušen kouřem z rašeliny. Nápoj má pak obvykle jemnější chuť.
#ShowMore#
Palírny v Irsku
V současnosti existuje pouze pět palíren irské whiskey. V každé se však vyrábí množství různých značek.
- New Midleton (1843) – Old Dublin, Paddy, Jameson, Crested, Powers, Redbreast, Midleton, Dungourney, Old Midleton, Tullamore Dew, Green Spot
- Cooley (1989) – O'Hara’s, Locke’s, Inishowen, Millar’s Special Reserve, The Tyrconnell, Connemara
- Old Bushmills (1784) – Bushmills
- Kilbeggan (2007) – Kilbeggan
- Tullamore Dew Destillery - Tullamore Dew
Co je irská whiskey?
Irská whiskey (Irish pot-still whiskey) je tradiční irský destilát vyráběný kotlíkovým destilačním přístrojem. Od skotské se liší v tom, že v irských sladovnách se nepoužívá rašelinový oheň. To znamená, že v irských whiskey chybí kouřový tón. Původně byla irská whiskey vyráběna pouze destilováním sladu. Před 150 lety se však kvůli vysokým daním začal do sladu přimíchávat surový ječmen. Výsledkem tohoto míchání sladu vznikl specifický způsob nazývaný pot-still whiskey, jenž je značen i na etiketách. Dalším rozdílem mezi irskou a skotskou whisky je, že irská whiskey je třikrát pálená.
Aby mohla být whisky nazývána pravou irskou whiskey (pure pot-still whiskey), musí splňovat následující kritéria:
- Musí být vyrobena v Irsku.
- Musí být třikrát destilovaná.
- Nesmí být patrná rašelinová příchuť.
- Musí zrát minimálně 3 roky.
Pravdou ale je, že striktně se těmito pravidly řídí jen dvě značky – Green Spot a Redbreast. Roku 1989 vznikla společnost Cooley Distillery a uvedla na trh silně rašelinovou čistou sladovou whiskey Connemara, tedy single malt whiskey. Tato whiskey získala řadu ocenění a zlatých medailí, ačkoli není pravou pot-still whiskey.
Historie a současnost irské whiskey
O to, zda se před staletími dostalo umění destilace alkoholu do Skotska z Irska, se vedou spory. Nicméně Irové mohou tvrdit, že první palírna whiskey na světě vznikla v Bushmills již v roce 1608. Irská whiskey se stala populární od 16. století. Velká obliba vedla k zavedení daní v roce 1661 a v roce 1815 daň vyrostla až na 6 liber za galon (4,546 litrů) whiskey. Paradoxně bylo toto období dobou největšího rozmachu výroby irské whiskey. Předpokládá se, že v této době v Irsku existovalo více než 2000 palíren (většinou ovšem ilegálních). Postupně docházelo k dramatickému úpadku výroby whiskey. Podílelo se na tom několik faktorů: tíživá ekonomická situace nové nezávislé republiky, prohibice v USA a monopolizace ve výrobě whisky. V současné době se ale začíná výroba whiskey znovu obnovovat.