Ovocné pálenky

Ovocné destiláty neboli pálenky jsou oblíbené především pro svou příjemnou vůni a jemnou chuť. Obvykle se vyrábějí z ovoce, které je v daném kraji nebo zemi snadno dostupné. Asi nejrozšířenější ovocný destilát na našem území je proto slivovice, která se mimo komerční destilace často pálí i podomácku.

Calvados je destilát vyrobený z jablečného moštu, který později stárne v dubových sudech. Pochází z Normandie, která je pověstná svým přímořským podnebím, jemně zvlněnou krajinou a množstvím unikátních vodních zdrojů.

Grappa - tento italský destilát je pojmenován podle místa svého původu – městečka Grappa. Základní surovinou pro výrobu této speciality jsou vylisované slupky a jadérka z hroznů (matoliny). V Itálii tyto takřka do sucha vylisované hrozny vykupují od vinařů ve velkém palírny grappy, protože produkce z vlastních vinných sklepů jim zdaleka nestačí. Nákupčí dbají na to, aby výlisky pocházely ze zralých a zdravých hroznů, protože hniloba a plísně by mohly poškodit výsledný destilát. Ve výliscích je totiž stále ještě dost cukru, který tvoří základ přeměny na líh. Žádný další cukr se ovšem už přidávat nesmí.

#ShowMore#

Calvados: je chráněná značka a takto může být označen pouze jablečný destilát vyrobený ve výše uvedeném regionu. Tento jablečný destilát dostal název podle španělské válečné lodi, která se jmenovala El Calvador. Tato fregata španělské armády ztroskotala roku 1588 na francouzském skalnatém pobřeží a z El Calvador se rázem stalo Calvados. Nejdříve se tak říkalo skále, na které loď skončila, pak celému pobřeží a posléze celé oblasti.

Výroba calvadosu je pro francouzské výrobce vysoce prestižní záležitost. Při výrobě calvadosu se tak může používat až 40 odrůd sladkých, hořkých, hořkosladkých a kyselých jablek. Na proces míchání a zrání je kladen mimořádný důraz. Tajemství výroby se mezi sklepmistry dědí po celé generace. Špičkový calvados je jemný a vyvážený. Můžeme v něm vychutnat příchuť zralých jablek, vanilky, mandlí a dřeva, kterou získává během svého mnohaletého zrání v dubových sudech.

Grappa: v Itálii je 189 oficiálních palíren, 105 je sdruženo v Instituto Nazionale Grappa. Jednotlivé palírny se předhánějí, která z nich vyrobí jemnější a zajímavější destilát. Postup je podobný jako u nás při výrobě slivovice. Grappa může být odrůdová, pojmenovaná tedy po odrůdě révy vinné, z které byla vydestilovaná, nebo scelovaná z různých odrůd. Některé výrobky léta zrají v dubových sudech a mají potom barvu podobnou barvě koňaku.

Při precizní práci, kdy je důsledně oddělována první a poslední část, voní výsledný destilát odrůdové grappy velice jemňounce skutečně stejně jako odrůdové víno. Zvlášť na severu Itálie, kde je grappa domovem, si s tím v palírnách umějí doslova vyhrát. Můžete tak ochutnat grappu tramínovou, sauvignonovou, merlotovou, muškátovou a řadu dalších. V Itálii vyrábějí i speciální skleničky, ve kterých tento čirý destilát může dobře vyvinout svou vůni.

Mladá grappa se má podávat při 9 - 13°C, starší a odrůdová potom při 17 - 19° C, aby lépe vynikla její chuť.

Zahraniční výrobci ovocných pálenek

Na českém trhu se již před mnoha lety etablovala značka Fassbind, která přinesla do té doby u nás nepoužívaný postup. Na konci výrobního procesu přimíchává do svých destilátů trochu čerstvě vylisované šťávy. Ta dodá nápoji mírně nasládlou a příjemnou chuť, která někomu může připomínat likér. Má přitom poctivých 40% alkoholu. Výborné slivovice a hruškovice vyrábí italský výrobce Pircher, který pro své hruškovice používá odrůdu Williams vyšlechtěnou právě pro výrobu destilátů.

Významní místní výrobci ovocných destilátů

Jedna z nejuznávanějších společností zaměřených na ovocné destiláty je pálenice Žufánek. Jejich produkty jsou skutečně pouze přírodní, nepoužívají žádná dochucovadla nebo aromata. Mají široké portfolio destilátů, pochopitelně nechybí slivovice, ale vyrábějí také skvělou meruňkovicihruškovici a ve svém portfoliu mají i borovičku nebo kontušovku. Nebojí se experimentovat, svou slivovici tak například nechávají zrát v sudu, kde dřevo dodá destilátu neobvyklou chuť. Destilují také vynikající jablkovici, které se u nás často nesprávně říká calvados. Tradiční pálenky společnosti Rudolf Jelínek zná asi opravdu každý. Málokdo už ale ví, že společnost má v sortimentu také košer slivovici, se kterou již kdysi dávno prorazili na trh nápojů v USA. Určitě se jim nepodařilo na americkém území předstihnout v prodeji bourbon, ale úspěch to byl ohromný. Dalším významným hráčem z českých výrobců je značka Baron Hildprandt, která má poměrně široký sortiment tradičních destilátů včetně těch dozrávajících v sudu. 

Jak pálenky pít

Doporučuje se menší sklenka tulipánového tvaru, která se používá třeba i pro pití karibského rumu, kdy její tvar nechá více vyniknout aroma. Z tohoto důvodu je také vhodnější pít destilát při běžné pokojové teplotě a nechat vůni a chuť lépe rozvinout, byť někteří konzumenti pálenku preferují vychlazenou. Rozhodně se hodí jak před jídlem jako aperitiv, tak i po jídle jako digestiv.

Nejprodávanější

Radlík Ananasovice 43%
Radlík Ananasovice 43% 0,5 l
Skladem
Kód: 1397060
 
790 Kč
Hombre's Houstouňská Hruškovice
Hombre's Houstouňská Hruškovice. 0,7 l
Již se neprodává
Kód: 1395760
 
790 Kč
Slivovice Žufánek
Slivovice Žufánek 0,5 l
Skladem
Kód: 1395999
 
569 Kč
Baron Hildprandt ze zralých švestek
 
730 Kč
Fassbind Hruškovice
 
1 599 Kč
Sejvovice Žufánek
Sejvovice Žufánek 0,5 l
Skladem
Kód: 1396001
 
690 Kč
Baron Hildprandt slivovice 50%
 
559 Kč
Baron Hildprandt ze zralých hrušek
 
730 Kč
Hruškovice Fassbind 0,7 l - Vieille Poire
 
1 089 Kč
104 položek celkem
Radlík Hruškovice z dubového sudu 43% Kód: 1397025
Hombre's Houstouňská Třešňovice L.E. Kód: 1395750
Agnes Hruškovice Muškatelka
579 Kč
Kód: 1397205
Agnes Jablkovice
479 Kč
Kód: 1397210
Agnes Mirabelkovice
479 Kč
Kód: 1397225
Agnes Pivní pálenka
479 Kč
Kód: 1397230
Agnes Slivovice
479 Kč
Kód: 1397200
Agnes Třešňovice
479 Kč
Kód: 1397220
Agnes Višňovice
479 Kč
Kód: 1397215
Anton Kaapl Hruškovice Williams 47% 0,5 l + 2 sklenky kazeta Kód: 1396320
Anton Kaapl Hruškovice Williams 47%
510 Kč
Kód: 1396310
Anton Kaapl Meruňkovice 47%
549 Kč
Kód: 1396315
Anton Kaapl Slivovice 47%
489 Kč
Kód: 1396300
Anton Kaapl Višňovice 47%
510 Kč
Kód: 1396305
Baron Hildprandt hruškovice
612 Kč
Kód: 1395870
Baron Hildprandt hruškovice 2006 limitovaná edice Kód: 1395916
Baron Hildprandt hruškovice 50%
559 Kč
Kód: 1395875
Baron Hildprandt slivovice
612 Kč
Kód: 1395903
Baron Hildprandt slivovice 2006 limitovaná edice Kód: 1395915
Baron Hildprandt slivovice 50%
559 Kč
Kód: 1395904
Baron Hildprandt ze zralých hrušek Kód: 1395900
Baron Hildprandt ze zralých malin
730 Kč
Kód: 1395909
Nahoru
Další produkty