Šampaňské

Nejprodávanější

Gauthier Brut 0,75 l
Gauthier Brut 0,75 l
Skladem
Kód: 1472970
 
720 Kč
Veuve Clicquot La Grande Dame Rosé 2008 0,75 l
 
7 125 Kč
Dom Perignon Vintage 1,5 l
Dom Perignon Vintage 1,5 l
Na dotaz
Kód: 1472030
 
11 999 Kč
Veuve Clicquot Brut Vintage 2012 0,75 l Box
 
1 790 Kč
Veuve Clicquot Rosé 0,75 l
Veuve Clicquot Rosé 0,75 l
Skladem
Kód: 1473158
 
1 399 Kč
Veuve Clicquot Magnet Message  0,75 l
 
1 429 Kč
Veuve Clicquot La Grande Dame 2008 0,75 l
 
3 799 Kč
Perrier Jouet Blason Rosé 0,75 l
Perrier Jouet Blason Rosé 0,75 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1472880
 
1 299 Kč
Perrier Jouet Grand Brut 0,75 l
Perrier Jouet Grand Brut 0,75 l
Skladem
Kód: 1472860
 
1 179 Kč
42 položek celkem
Gauthier Brut 0,75 l
720 Kč
Kód: 1472970
Moet&Chandon ICE Impérial 0,75 l
1 329 Kč
Kód: 1471830
Mumm Cordon Rouge Brut 0,75 l
969 Kč
Kód: 1474440
Dom Perignon Plénitude 2000 0,75 l Kód: 1472510
Dom Perignon Rosé Vintage 2006 0,75 l Kód: 1472300
Dom Perignon Vintage 1,5 l Kód: 1472030
Dom Perignon Vintage 2010 0,75 l
4 699 Kč
Kód: 1472006
Henri Giraud Dame-Jane Rosé 0,75 l
1 999 Kč
Kód: 1474110
Henri Giraud Esprit Brut Nature 0,75 l
1 189 Kč
Kód: 1474100
Joseph Perrier Cuvée Josephine 2008 0,75 l
3 990 Kč
Kód: 1473704
Joseph Perrier Cuvée Josephine 2008 dárkový box 0,75 l Kód: 1473706
Joseph Perrier Cuvée Royal Brut 0,75 l
1 299 Kč
Kód: 1473690
Joseph Perrier Cuvée Royal Brut 3 l
6 990 Kč
Kód: 1473692
Joseph Perrier Cuvée Royal Brut Blanc de Blancs 0,75 l Kód: 1473695
Joseph Perrier Cuvée Royal Vintage 2008 0,75 l Kód: 1473700
Krug Grande Cuveé 0,75 l
4 939 Kč
Kód: 1472800
Krug Vintage 1998 0,75 l
9 999 Kč
Kód: 1472805
Louis Roederer Cristal 2012 0,75 l
6 899 Kč
Kód: 1472700
Nahoru
Další produkty

Výraz Champagne označuje šumivé víno pocházející z přesně vymezeného stejnojmenného území v severovýchodní Francii. Vinařství produkující skvělé šampaňské je celá řada, mezi ty nejznámější velké značky se potom řadí například Dom Perignon, Louis Roeder Cristal, Krug, Möet&Chandon, Veuve Clicquot, Mumm nebo Taittinger.

#ShowMore#

Jak šampaňské podávat

Šampaňské se podává vychlazené, nejlépe na teplotu 6-8° Celsia. Ideální je vložit láhev na 20 minut do nádoby s chladnou vodou. Led by se - podle názoru odborníků - přidávat neměl (výjimkou je Moet Chandon ICE Impérial). Můžete také láhev uložit na půl hodiny do nejchladnějšího prostoru v lednici. Nikdy by se nemělo šampaňské chladit v mrazničce, ať jakkoli spěcháte. Zhoršuje se kvalita.

Vychlazenou láhev je třeba nejprve otevřít. Sejměte kryt zátky a korek se nesnažte násilně vytlačit. Stačí láhev zlehka nahnout, zátku přikrýt dlaní a láhví zlehka otáčet. Zátka se bude uvolňovat postupně a postupně se také bude uvolňovat plyn, takže víno jen zašumí. Už dávno neplatí, že šampaňské se nedolévá do poloprázdné skleničky. Právě naopak. Nejprve naplňte jen dno, a teprve po chvilce dolijte sklenku do dvou třetin. Nejvhodnější skleničkou je klasický tulipán, z něhož bublinky "neutíkají" příliš rychle, a přitom v něm mohou volně putovat (šampaňské si přece užíváme i očima). Poměrně malý povrch zase zaručí, že teplota zůstává co nejdéle konstantní. A protože se hrdlo sklenky zužuje, zachovává si víno i své typické aroma.

Region a historie šampaňského

Celá oblast Champagne leží z velké části na křídovém podloží a je rozdělena na 5 základních oblastí: Montagne de Reims, Valée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne a Aube.

Vinná réva se v kraji Champagne (z latinského slova Campus – pole) pěstovala již v roce 79, tedy mnohem dříve, než bylo vůbec objeveno šumivé víno (šampaňské). V římské době se v Champagne nejen pěstovalo víno, ale začal se zde těžit i vápenec. Opuštěné lomy s až 90 m hlubokými křídovými sklepy a chodbami, jež zbyly po těžbě, se později staly ideálním místem pro kvalitní šampaňské víno, jež zde dnes dozrává. Traduje se, že tajemství bublinek ve víně čili šampaňské objevil mnich Dom Pérignon. Druhá, pravděpodobnější verze však tvrdí, že se je naopak snažil z šampaňského vína dostat, když se v něm vytvořily přirozenou cestou druhotným kvašením (pravděpodobně při převozu „šampaňských“ vín z Francie do Anglie). Nepochybně však přispěl k historii a výrobě šumivého šampaňského vína.

Výroba šampaňského

Pro zpracování se smějí použít pouze tři základní odrůdy vinné révy: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. V malém množství se pak povoleny ještě odrůdy Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc a Gamay. Výtěžnost z hektaru v běžných ročnících by neměla překročit 50 hektolitrů.

Sklizeň probíhá obvykle během října a hrozny se rychle vylisují. V mnoha domech lisování probíhá tradičním vertikálním lisem. Vylisovaný mošt se zpracuje běžným způsobem a vyrobí se z něj základní bílé víno, většinou neharmonické a nevyrovnané. Fermentace probíhá obvykle v ocelových tancích a jen několik tradičních výrobců používá pro prvotní kvašení dubové sudy. Přes zimu vína prokvasí a v březnu až dubnu začne míchání jednotlivých typů tzv. „assemblage“. Míchání je velmi komplikovaná a delikátní operace a provádí ji zkušený sklepmistr, nazývaný „Chef de Caves“.

Druhotné kvašení probíhá ve sklepích při ideální teplotě mezi 10–12 °C, kdy láhve leží naskládané v horizontální poloze. Je ukončeno přibližně po dvou týdnech až několika měsících, podle teploty a množství přidaného tirážního likéru. Láhve se přemístí na speciálně uzpůsobené stojany, jež mají oválné díry, do kterých se láhev vloží hrdlem. Profil děr umožňuje měnit polohu láhví od kolmé po svislou a zároveň otáčet láhví kolem své osy. Nastupuje operace nazývaná „remuage“, jejímž cílem je postupným otáčením láhve kolem své osy a nakláněním až do polohy dnem vzhůru setřesení kvasinkových kalů k uzávěru hrdla. Trvá zhruba dva měsíce. Během této doby je nutné každou láhev vzít mnohokrát do ruky, což v současné době v mnoha společnostech nahrazuje počítačem řízená operace, která setřásá boxpalety s 500 láhví během 1-2 týdnů.

Po setřesení leží víno ještě na kvasinkách. U běžných champagne do další sklizně, minimálně 3 roky u ročníkových vín. Ročník se na etiketách uvádí pouze, pokud se jedná o mimořádně dobrou sklizeň a mísení se provádí výhradně z vín daného roku.

Odstřelení kvasinkového sedimentu je posledním krokem u „šampaňské metody“. Hrdlo láhve se ponoří do roztoku solanky, která zmrazí setřesený sediment až na -28 °C a po otevření láhve vnitřní tlak vystřelí zmrazený sediment ven. Obsah láhve je samozřejmě podchlazen, čímž se sníží vnitřní tlak, takže nedojde k větším ztrátám vína. Do láhve je přidána směs cukru, brandy a vína, která upraví chuťové vlastnosti budoucího champagne. Na závěr se láhev uzavře korkem ve tvaru hřibu a zajistí kovovou sponou.