Madeira

Nejprodávanější

Justino’s Madeira Malvasia 10 Y.O. 0,75 l
 
790 Kč
Justino’s Madeira Fine Rich 3 Y.O. 0,75 l
 
390 Kč
3 položek celkem
Henriques & Henriques 3 Y.O. Medium Dry 0,75 l Kód: 1468080
Justino’s Madeira Fine Rich 3 Y.O. 0,75 l Kód: 1468115
Justino’s Madeira Malvasia 10 Y.O. 0,75 l Kód: 1468100

Víno madeira patří mezi exotická dezertní vína a je unikátní nejen svou chutí a geografickým původem, ale i způsobem výroby. Počátek produkce madeiry spadá zřejmě do 17. století. Výrobní postup byl objeven náhodou – traduje se, že mořeplavci při cestě z Evropy doplňovali na ostrově Madeira také víno, které bylo při průjezdu rovníkovými oblastmi zahříváno až na 45 stupňů Celsia. Tím získalo po následném zchlazení unikátní chuťové vlastnosti.

#ShowMore#

Vinice na ostrově Madeira jsou téměř výlučně malého rozsahu, nacházejí se na terasovitých políčkách až do nadmořské výšky 900 metrů. Vzhledem k vysoké propustnosti půdy je nutné je dodatečně zavlažovat ze systému levád navzdory vysoké vzdušné vlhkosti. Velcí výrobci vína obvykle vykupují vinné hrozny od menších pěstitelů.

Výroba vína madeira

Ohřátí ve speciálních „pecích“ estufas, jež následuje po procesu kvašení, je také dnes základním technologickým postupem – estufagem, používaným při výrobě tohoto vína. Sušší vína jsou dolihována před estufagem, sladší po něm. Asi 18 měsíců po zchlazení vstupuje víno do systému scelování solera, používaného také např. u vín typu sherry. Obvyklé je dlouholeté zrání v dubových sudech. Víno madeira je dodáváno na trh nejméně tříleté, obvykle však významně starší. Složitý proces scelování přináší vína, kde věk je určován spíše výpočtem.

Díky dolihování a procesu estufagem se dá madeira skladovat prakticky neomezeně dlouhou, a to i v láhvi, která již byla otevřena. Lahve se archivují ve svislé poloze, korek nemusí být smáčen.