Armaňaky

Nejprodávanější

48D409FD31104131BDBD9AC0D59ACC21
Armagnac Chabot Vintage 1971 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1210732
 
6 200 Kč
Armagnac Delord X.O. Magnum 1,5 l
 
3 499 Kč
Armagnac Prince D´Arignac X.O. 0,7 l
 
999 Kč
Armagnac Chabot Vintage 1981 0,7 l
 
2 999 Kč
Armagnac Chabot X.O. Coeur 0,5 l
 
1 799 Kč
Armagnac Delord X.O. 0,7 l
Armagnac Delord X.O. 0,7 l
Skladem
Kód: 1211020
 
1 979 Kč
Armagnac Prince D'Arignac V.S. 0,7 l
 
799 Kč
Armagnac Chabot Vintage 1990 0,7 l
Armagnac Chabot Vintage 1990 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1210713
 
2 779 Kč
Armagnac Chabot Vintage 1980 0,7 l
Armagnac Chabot Vintage 1980 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1210723
 
2 999 Kč
Armagnac Chabot Vintage 1970 0,7 l
Armagnac Chabot Vintage 1970 0,7 l
Skladem do 2 dnů
Kód: 1210733
 
5 799 Kč
90 položek celkem
Armagnac Delord X.O. 0,7 l
1 979 Kč
Kód: 1211020
Armagnac Chabot X.O. Coeur 0,5 l
1 799 Kč
Kód: 1210800
Armagnac Delord V.S.O.P. 0,7 l
1 099 Kč
Kód: 1210900
Armagnac Delord 1981 0,7 l
3 799 Kč
Kód: 1212600
Armagnac Delord 50 let 0,7 l
7 999 Kč
Kód: 1211400
Armagnac Gelas 12 Y.O. 0,7 l
1 759 Kč
Kód: 1210500
Armagnac Prince D´Arignac X.O. 0,7 l
999 Kč
Kód: 1210890
Armagnac Delord 25 Y.O. 0,7 l
2 800 Kč
Kód: 1211300
Armagnac Delord Authentique 0,7 l
3 699 Kč
Kód: 1211350
48D409FD31104131BDBD9AC0D59ACC21
6 200 Kč
Kód: 1210732
Armagnac Delord Hors d´Age 0,7 l
1 669 Kč
Kód: 1211000
Armagnac Delord X.O. Magnum 1,5 l
3 499 Kč
Kód: 1211100
Armagnac Delord 20 Y.O. 0,7 l
2 650 Kč
Kód: 1211200
Clés des Ducs X.O. 0,7 l
1 649 Kč
Kód: 1210850
Armagnac Delord 1900 0,7 l Kód: 1215850
Armagnac Delord 1914 0,7 l
79 900 Kč
Kód: 1215700
Armagnac Delord 1918 0,7 l
74 600 Kč
Kód: 1215500
Armagnac Delord 1924 0,7 l Kód: 1215250
Armagnac Delord 1925 0,7 l Kód: 1215200
Armagnac Delord 1926 0,7 l Kód: 1215150
Armagnac Delord 1928 0,7 l Kód: 1215050
Armagnac Delord 1929 0,7 l Kód: 1215000
Armagnac Delord 1930 0,7 l Kód: 1214950
Armagnac Delord 1933 0,7 l
44 559 Kč
Kód: 1214800
Nahoru
Další produkty

Armaňak nebo také armagnac je nejstarším francouzským vinným destilátem (brandy) příbuzným koňaku. Původ tohoto nápoje je v Gaskoňsku v jihozápadní Francii na území Armagnacu na úpatí Pyrenejí. Vyniká především lahodnou spletitou chutí zralého ovoce a jemným aroma. Armagnac je pálen jen jednou, takzvanou postupnou destilací. Zůstává tak zachována část vonných a chuťových látek. Obsah alkoholu nesmí překročit 63 %.

#ShowMore#

Kategorie armagnacu podle stáří a oblasti

Podle stáří je určován vždy podle nejmladší použité přísady (eau-de-vie):

  • Three Star nebo VS – minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 1 rok
  • VO, VSOP, Reserve - minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 4 roky
  • Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve - minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 5 let
  • Hors d’Age nebo 10 ans d’Age – armagnac nejméně desetiletý
  • Armagnac označený ročníkem (minimálně deset let stárnutí) - exkluzivní ročník sklizně

Každá oblast dává armaňaku charakteristický rys svého klimatu a struktury půdy:

  • Bas Armagnac (převládá půda bohatá na jíl a písky). Z této oblasti pochází vysoce kvalitní armaňaky s vůněmi ovoce.
  • Tenareze (křídovitá půda). Vynáší těžší a plnější armaňak s vůněmi připomínající fialky.
  • Haut Armagnac - na celkové výrobě armaňaku se podílí v malém poměru.

Historie armagnacu

Tuto brandy znali obyvatelé Gaskoňska již před 15. stoletím, kdy se odsud začalo díky rozvíjejícím obchodům šířit povědomí o tomto unikátním destilátu do celé Francie. Armaňak se tak brzy stal díky svému jemnému aroma a obdivuhodné chuti jednou z nejlepších brandy na světě. Armagnac je unikátní pěti faktory-podnebím, půdou, odrůdami vína, destilačním procesem a zráním. Zákonem bylo 25. května 1909 právně nařízeno, že armaňak může být vyráběn pouze ve třech oblastech Gaskoňska. 6. srpna 1936 byla pro tyto 3 regiony potvrzená Appellation d´Origine Controlée (AOC). Kontrolu Kvality a ostatních předpisů spojených s výrobou armaňaku spravuje instituce BNIA (Bureau National Interprofessionnel de l´Armagnac).

Odrůdy vína

Pro výrobu armaňaku se používají a jsou povoleny pouze některé odrůdy vína:

  • Ugni Blanc (taktéž zvaný Saint-Emilion) je odrůda „par excellence“ pro destilaci. Pěstuje se na vinicích plavých písků v Bas-Armagnacu. Je to odrůda výborně adaptovaná pro pálení jemných a aromatických vínovic. Armagnac pocházející z této odrůdy je pokládán za nejušlechtilejší.
  • Folle Blanche je odrůda, která produkuje velmi aromatické a elegantní vínovice. Vyznačuje se stálostí aroma s živými, suchými a ostrými tóny. Svůj opravdový buket vyjeví až po dlouhém, nejméně desetiletém stárnutí.
  • Bacco je typická odrůda pro stárnutí. Po dlouhém uložení nabízí starý ročníkový Armagnac vyznačující se plným, bohatým a intenzivním aroma, kde vyjadřuje plně svoji kulatost, krásnou chuť a délku v ústech.
  • Colombard, vyznačující se aromatem ovoce a koření, je odrůdou ceněnou hlavně v assemblážích (scelování odrůd). Existují další povolené odrůdy jako Blanc Dame (Clairette de Gascogne), Graisse, Jurançon blanc, Mauzac blanc a rosé, a konečně Meslier Saint-François. Jsou to vesměs staré odrůdy, které dnes již nejsou prakticky využívané.

Zpracování Armagnacu

Výroba armagnacu zůstala i v současnosti malovýrobní, řemeslnou aktivitou. Hrozny sklízené v průběhu měsíce října jsou zpracovány běžným způsobem: lehce se drtí, lisují a vkládají do kádí, kde proběhne fermentace bez chemických přídavků. Kvasný proces probíhá rychle a víno spočívá na kalech až do destilace.

Destilace probíhá v zimě, jakmile skončí fermentace. Musí být provedena v několika měsících po vinobraní. Destilace je nejdůležitější fáze ve zpracování autentického Armagnacu. Provádí se ve specifickém destilačním přístroji určeném pro tuto pálenku, zvaném alambic armagnacais, kde probíhá proces zvaný „simple chauffe“ (jednoduché pálení) nebo také chauffe continue (průběžné pálení).

Proces destilace spočívá v oddělení alkoholu a aromatických esencí obsažených ve víně. L’alambic armagnacais je „monument“ z mědi, zásobovaný studeným vínem jako „chladící směsí“ alkoholových par procházejících spirálou. Víno se začne zahřívat v chladicím válci, protéká skrz průběžný kondenzátor a teče na misky válce. Zde se alkoholové páry stoupající z kotle sytí o aroma vína. Nakonec teče víno do kotle, kde se alkohol a těkavé estery, které mu dávají svůj charakter, od sebe oddělí a stoupají spirálou do válce, kde se vše neustále opakuje.

Takto vzniklé pálenky, udávající 52 až 72 % alkoholu, jsou naprosto bezbarvé. Stárnutí probíhá od okamžiku, kdy pálenka opustí destilační přístroj a stáčí se do dubových sudů o objemu 400 až 420 litrů. Dubové dřevo pochází převážně z gaskoňských lesů nebo jiných regionů Francie. Dřevo dubu obohacuje armagnac o své taniny a aromatické substance, které se v pálence časem rozvinou. Stárnutím v sudu nabývá pálenka vanilkové aroma a svou nádhernou jantarovou barvu. Armagnac spočívá v nových sudech až do doby, kdy sklepmistr rozhodne o stočení do sudů starších, již použitých.

Armagnac, který dosáhl maximálního stárnutí (zpravidla po 30 letech), je posléze stáčen do skleněných nádob zvaných „dame-jeanne“ (demižón), aby si zachoval svou kvalitu. Mladý Armagnac může být zcelován. Provádí se tzv. „coup“ (kupáž), tj. harmonická assemblage více pálenek, pocházejících z různých apelací v oblasti a různého stáří.