Ostatní whisky
Velšská whisky
Whisky má ve Walesu opravdu dlouhou tradici. Velšané ji nazývali „gwirod“ a dle pověstí ji pálili již od 4. století. V současné době je jedinou palírnou whisky značka Penderyn, která roku 2008 získala od známého amerického časopisu Malt Advocate prestižní titul: „Mikropalírna whisky roku“. Produkce palírny je opravdu nepatrná – jeden soudek denně. Kvalita whisky je ale mimořádná a uznávaný Jim Murray ji ve své Whisky bibli vysoce oceňuje. V roce 2000 byl z jediného destilačního kotle do sudu stočen první destilát. O osm let později přibyl kotel druhý a destilerie byla za přítomnosti velškého knížete slavnostně otevřena. Později se kapacita zvýšila přidáním dalších kotlů a výroba single malt whisky se rozjela naplno. Základní řada značky Penderyn zahrnuje verze Legend, Peated a Myth, která zraje po celou dobu v sudech po bourbonu.
Indická whisky
Indie je jednoznačně největší spotřebitel whisky na světě. Za zrodem místní výroby stáli v 18. století britští kolonisté a pro místní destiláty jako je whisky nebo gin se prosadila zkratka IMFL („Indian Made Foreign Liguor“).
#ShowMore#
Výrobní postupy v Indii
Suroviny ani výrobní postupy pro místní destiláty nejsou striktně stanoveny, nicméně u výrobků z melasového lihu je v Evropě zakázáno používat název whisky. Většina IMFL se vyrábí ve velkých průmyslových lihovarech, ale existují i výjimky jako je rodinná společnost Amrut Distilleries. Roku 1948 ji založil Šrí J. N. Radhakrišna Jagdale a nejprve se zaměřili na dodávky whisky státní správě. Mnohem později, okolo roku 2002, se jim podařilo s miniaturami prorazit na britském trhu, zejména v Glasgow. Nyní se již whisky pravidelně objevuje na celém evropském trhu, kde úspěšně konkuruje skotským whisky i irským whiskey. Single malt whisky Amrut se vyrábí z pandžábského ječmene, sladuje se v Džáipúru a poté zraje v Banglore částečně v sudech po bourbonu a částečně v nově vypálených dubových sudech. Stáčí se nefiltrovaná a za studena.
Rozmanitost značek
Indie je obrovská země s více než miliardou lidí a palírny tu rostou jako houby po dešti. Ne každá se dokáže prosadit mimo místní trh, ale některým se to povede. Zajímavé jednosladové whisky produkuje společnost John Distilleries, která je vyrábí ve státě Goa v podhůří Himaláje. Vyrábí se tradiční destilací v měděných kotlích. Produkce palírny neustále roste a její značky Paul John se prodává okolo 10 miliónů beden ročně. V Indii se etablovaly také obří nadnárodní koncerny. Pernod Ricard zde produkuje whisky značek jako je RoyalStag, BlendersPride nebo Imperial blue, další gigant United Spirits zastupuje značky McDowell´s, Bagpiper či Antiquity. V každém případě se v Indii vyrábí whisky ve stále vyšší a vyšší kvalitě a za pár let uvidíme jaký krajíc si na globálním trhu indické whisky ukousnou.