Sekty a šumivá vína
Sekt neboli šumivé víno je vyráběn primárním, popřípadě sekundárním kvašením vína nebo moštu. Název sekt byl převzat z němčiny, první zmínky o něm pochází z osmnáctého století. Šumivé víno, sekt nebo také perlivé víno už neodmyslitelně patří k oslavám a významným událostem.
#ShowMore#
Šumivé víno je zjednodušeně víno s bublinkami oxidu uhličitého, který vznikl druhotným kvašením cukrů přidaných do prvotně vykvašeného vína tirážním likérem. Známe dva základní způsoby druhotného kvašení – v láhvi (šampaňská metoda) nebo metoda charmat (kvašení v tancích). Sekty jsou občas nesprávně označovány jako šampaňské, ale takové šumivé víno musí pocházet pouze z přesně vymezené oblasti ve Francii. Podobně jako italské prosecco, které musí kromě přesně vymezeného regionu v Itálii splňovat i podmínku určité odrůdy, v tomto případě Glera.
Šumivá vína se dělí také podle množství obsaženého cukru, stupnice obsahuje celkem 7 druhů:
brut nature – přírodně tvrdé (cukru méně než 3 g/l)
extra brut – zvláště tvrdé (cukr 0–6 g/l)
brut – tvrdé (cukru méně něž 12 g/l)
extra dry – zvláště suché (cukr 12-17 g/l)
dry – suché (cukr 17-32 g/l)
demi-sec – polosuché (cukr 32-50g/l)
doux/sweet – sladké (cukru více než 50 g/l)
Většina konzumentů však jednoduše rozlišuje pouze na sekt brut (brut sekt) a demi sekt. V České republice je více oblíbený sladký sekt, tedy demi nebo v italštině dolce. V poslední době na popularitě získává růžový sekt, který je ideální na letní party u bazénu. Zajímavou alternativou je takzvaný zlatý sekt – obvykle se ovšem jedná pouze o zlatou láhev s běžným obsahem. Výjimkou je ale sekt se zlatem, kde uvnitř láhve nalezneme skutečně šupinky zlata, které si tak můžeme vypít. Také moravští vinaři zaregistrovali rostoucí segment trhu, vycítili příležitost a moravský sekt se již stal neodmyslitelnou součástí na trhu šumivých vín.
Šumivé víno si nejlépe vychutnáme vychlazené na 8 - 12 °C, ideální jsou vyšší sklenice typu flétna, ve kterých bublinky déle vydrží. V poslední době se ale některé významné značky šampaňského jako je například Moet&Chandon přiklánějí k odlišnému typu sklenic. Jejich filosofie spočívá v tom, že naopak širší sklenice letité šampaňské dokáží správně „otevřít“ a vůně a chuť potom lépe vynikne. Nejznámější italský sekt, prosecco, je lahvován pod nižším tlakem, bublinky jsou tak jemnější, a proto je flétna pro jeho pití ideální. A to jak v případě běžného prosecca, tak i výjimečného Prosecco Millesimato (například Prosecco Ai Galli DOC extra dry Millesimato), které se lahvuje jen v nejlepších ročnících.