Ginataang Langka

Ginataang Langka je tradiční filipínské jídlo, které kombinuje nezralý jackfruit (česky chlebovník) s bohatou kokosovou omáčkou, česnekem, cibulí, chilli a dalšími aromatickými surovinami. Výsledkem je hustý, jemně pikantní pokrm se sladkými, ovocnými a krémovými tóny – vydatný, a přitom lehce exotický, ideální pro tropické klima. Tato pochoutka se vyskytuje v různých regionálních variacích a v každé filipínské rodině ji připravují trochu jinak. Někde ji podávají čistě vegetariánskou, jinde s kousky vepřového masa, sušenými krevetami nebo slanou rybou.

Jackfruit – náhražka masa

Jackfruit, hlavní složka jídla, je největší plod na světě rostoucí na stromě a nezralý má texturu podobnou masu. To z něj dělá ideální náhradu v bezmasých verzích. Když se vaří s kokosovým mlékem, vstřebá do sebe jeho sladkost a krémovost, což společně s chilli vytváří jedinečnou chuťovou rovnováhu mezi sladkým, pikantním a slaným.

Název ginataang (čti: gí-na-ta-ang) pochází ze slova gata, což znamená kokosové mléko, a označuje obecný způsob přípravy pokrmů dušených právě v tomto mléce. Podobně existují i jiná jídla s příponou „ginataang“, např. Ginataang Gulay (dušená zelenina v kokosovém mléce) nebo Ginataang Hipon.

Inspirace pro Don Papa Alon

V kulinářské kultuře Filipín je Ginataang Langka oblíbeným „comfort food“ – jídlem, které zahřeje a připomene domov. Mnozí Filipínci si ho spojují s rodinnými večeřemi, deštivými dny nebo s kuchyní svých babiček. Tento tradiční pokrm se tak stal inspirací pro nový rum Don Papa Alon. Při jeho výrobě se využívají stejné ikonické suroviny – jackfruit, kokos a chilli – k vytvoření lehkého, ale komplexního aromatického profilu. Právě díky této inspiraci má Don Papa Alon neobvykle kulinářský charakter, který spojuje svět rumu a tradiční filipínské kuchyně.