Dárkové čokolády
Čokoláda je jedna z nejoblíbenějších sladkostí. Původ slova čokoláda pochází z aztéckého slova „xocolatl“ (šokolatl), což znamená hořké pití. Vyrábí se ze zrnek kakaových bobů, která se nechají kvasit, poté se praží a následně melou na jemný prášek. Z něho vzniká čistý čokoládový nápoj, známý jako hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření. Kakaové boby se nepoužívají jenom do čokolády, často je využívají i výrobci rumů, které je nechávají macerovat ve zrajícím destilátu, aby do něj předaly svou vůni a chuť.
#ShowMore#
Druhy čokolád
Hořká čokoláda se nazývá čokoláda bez přídavku mléka, v Evropské unii musí obsahovat alespoň 35% kakaové sušiny. Vysoce kvalitní je čokoláda typu couverture, jedná se o nejkvalitnější čokoládu, která obsahuje vysoké procento kakaového prášku (někdy i více než 70 %). V našem sortimentu ji zastupuje například značka Ajala, která již po několik let udivuje své konzumenty svou dokonalosti a harmonií chutí. V roce 2016 a 2018 navíc získala na prestižní soutěži Internationale Chocolate Awards stříbrné medaile. Zvláště mezi dětmi je oblíbená mléčná čokoláda, která již obsahuje kondenzované nebo sušené mléko. Nejméně kvalitní je potom čokoláda bílá, která je založena výhradně na kakaovém másle.