Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Prosecco

Italské šumivé víno Prosecco proslavilo oblast rozkládající se kolem města Veneto. Nedaleko odtud se také nacházejí Benátky, které jsou jedním z italských turistických center. Vinice se nalézají na kopcovitých stráních a ovlivněny jsou blízkým Jaderským mořem a současně strmými skálami nedalekých Dolomit. Tato výjimečná krajina se společně s vinařstvím podílela na zaslouženém zápisu na seznam UNESCO.

   #ShowMore#

Co je prosecco

Šumivé víno Prosecco má velmi dlouhou historii, první zmínky o něm pochází již z doby římské. Už v minulosti, stejně jako dnes, se k jeho výrobě využívaly výhradně hrozny odrůdy Glera z vinic blízké vesnice Prosecco na kopcích nad Terstem. Postupně se pěstování hroznů Glera rozšířilo i do nižších poloh oblastí Veneto a Friuli. Na začátku dvacátého století přišly nové technologie druhotného kvašení a začalo se produkovat prosecco takové, jak ho známe ze současnosti. 

Víno prosecco - výroba

V roce 1879 přišel italský vinař Antonio Carpene s novátorskou metodou výroby šumivého vína. Inspiroval se ve Francii, kde při výrobě šampaňského vína používají tradiční metodu, Méthode TraditionnelleCelou výrobu ale svým způsobem zjednodušil. Druhotné kvašení totiž neprobíhá v láhvích, ale v ocelových tancích. Odpadá tím velmi náročné otáčení láhví a setřásání kalů. Po přidání cukru a kvasinek již víno fermentuje v tlakových nádobách a získává tím jemné bublinky. Tomuto způsobu výroby se říká metoda Charmat-Martinottizkráceně Charmat. I to je důvod proč prosecco sud pro své zrání nepozná a sudové prosecco se nevyrábí.

Prosecco - rozdělení

Prosecco má podle původu (oblasti) označení buď DOC nebo DOCG.

DOC (DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA) - kontroluje se původ vína, výnos na hektar, doba zrání, technologie zpracování a kvalita. Celkem v této kategorii nalezneme více než 500 druhů. 

DOCG (DENOMINAZIO NE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA) - jedná se o nejvyšší kategorii vín (celkem asi 40 druhů), platí od roku 1980. Stejně jako u DOC platí velmi přísné podmínky, před lahvováním navíc ještě odborná komise přezkoumává kvalitu jednotlivých šarží.

Ročníkové prosecco

Pouze v opravdu výjimečných letech některá vinařství vyrábí ročníkové prosecco. Právě takové mimořádné prosecco je Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry Millesimato. Má krásně světle slámovou barvu s jemným dlouhotrvajícím perlením. 

Růžové prosecco

Od roku 2020 je podle legislativy možno produkovat i Prosecco rosé (růžové)Prosecco Rosé Ai Galli DOC Brut Millesimato má elegantní světle růžovou barvu s jemným dlouhotrvajícím perlením a bohatou pěnou. Květinová vůně je podbarvená vůní jahod, malin a jablek. 

Často se můžeme setkat také s výrazy freixenet proseccoprosecco mionetto (nebo mionetto prosecco), či bottega prosecco. V těchto případech se ale nejedná o zvláštní druh prosecco, pouze o označení značek, které jsou u nás nejznámější. Pokud někdo preferuje prosecco sladké, musí se poohlédnout po etiketě s označením prosecco dolce.

Prosecco - jak se pije

Prosecco je výtečné jako aperitiv, skvěle se také hodí i k dezertu. Velmi dobře se ovšem snoubí i s pokrmy. Nejúžasnější spojení je vždy s místními specialitami, skvělá je tedy pizza, těstoviny nebo saláty. Vynikne však i s mořskými plody, grilovanou rybou a není vůbec špatné ani s trochu exotickým sushi. Skleničky prosecco vyžaduje podobné jako šampaňské víno. Ideální jsou tedy flétny z tenkostěnného skla. Nejlépe chutná vychlazené na 5-7 °C.

Nejprodávanější

Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry
 
299 Kč
Prosecco Ai Galli DOC Brut
 
329 Kč
Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry MAGNUM
 
990 Kč
Bottega Gold DOC
Bottega Gold DOC 0,2 l
Skladem
Kód: 1481700
 
110 Kč
Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry 4+2 ZDARMA
 
1 196 Kč
Prosecco DOC 18K Gold Brut
 
440 Kč
Freixenet DOC Prosecco Extra Dry
 
379 Kč
12 položek celkem
Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry
299 Kč
Kód: 1480120
Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry Millesimato Kód: 1480125
Prosecco Rosé Ai Galli DOC Brut Millesimato Kód: 1480130
Bottega Gold DOC
110 Kč
Kód: 1481700
Freixenet DOC Prosecco Extra Dry
379 Kč
Kód: 1481820
Mionetto Prosecco DOC Treviso
129 Kč
Kód: 1481310
Mionetto Prosecco DOC Treviso 0,75 l
299 Kč
Kód: 1481305
Prosecco Ai Galli DOC Brut
329 Kč
Kód: 1480110
Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry 4+2 ZDARMA
1 196 Kč
Kód: 1480121
Prosecco Ai Galli DOC Extra Dry MAGNUM Kód: 1480122
Prosecco DOC 18K Gold Brut
440 Kč
Kód: 1481320
Prosecco Rosé Ai Galli DOC Brut Millesimato 4+2 ZDARMA Kód: 1480131