Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Bunnahabhain 25 Y.O.

Whisky jantarově zlaté barvy, ve vůni převládají tóny po sherry a karamelková nasládlost s nádechem evropského dubu a leštěné kůže. V chuti jsou zřetelné krémové tóny se stopou lesního ovoce, sladu, pražených oříšků a koření. Závěr je suchý s vibrací nasládlého koření a dubu. Na trh byl uveden v roce 2005.

Láhev je uložena v luxusním dřevěném boxu s mosazným kováním. Je k ní přiložen pergamen s údaji o stáří přímo od výrobce. Vystýlka, ve které je láhev uložena, je vyrobena z pytloviny, což jen zvýrazňuje výjimečnost této whisky.

The Bunnahabhain Distillery Company

Bunnahabhain leží na odlehlém severovýchodním cípu ostrova, blízko řeky Margadale. Palírnu Bunnahabhain založili v letech 1881 až 1883 bratři Greenleesovi jako Islay Distillery. V té době moře neposkytovalo zrovna nejsnazší přístup k tomuto odlehlému místu a tak muži zápasili s oceánem, aby sem přivezli svůj ječmen k vytvoření něčeho znamenitého. Od roku 1887 byla palírna v majetku Highland Distilleries. Nyní je v majetku CL Financial Ltd. Na ostrově Islay leží nejseverněji ze všech zde stojících palíren.

Palírna dodnes dodržuje tradiční výrobní postupy z konce 19. století, pouze přístup je nyní jednodušší, díky úzké silnici vedoucí drsnými horami. Bunnahabhain je zřetelně odlišná od ostatních single malt ostrova, který je znám svými nádherně jemnými whiskami. Existují proto dva důvody. Za prvé je to použitím lehce rašelinového sladovaného ječmene pro tradiční destilační proces, za druhé toto odlehlé pobřeží poskytuje výhodu v podobě čisté pramenité vody. Zajímavostí je, že whisky se ředí před stáčením ještě v sudech, kde pak 6 měsíců dozrává.

Standardními produkty jsou 12leté a 17leté whisky, o kterých se říká, že jsou suché s květinovým aroma a oproti ostatním téměř nemají charakter Islay malt. Je to nejlehčí rašelinová whisky, kterou lze pít kdykoliv a k čemukoli, používaný slad je totiž téměř nerašelinový. Palírna má šest kvasných kádí z oregonské borovice, z nichž každá má obsah 66 tisíc litrů, čtyři destilační aparatury (1963), které mají kapacitu přes 35 tisíc litrů a jsou jedny z největších ve Skotsku, vodu přivádí z Loch Staoinsha a říčky Margadale. Roční produkce je přes 2,5 milionu litrů whisky a z toho jen asi 5 % jde na trh jako single malt. Větší část produkce je určena pro na export, největší popularitu má v USA a ve Francii.