Umění degustace podle Joty Tanaky
Celým večerem provázel Zdeněk Kortiš, uznávaný znalec a guru whisky. Svými postřehy a zkušenostmi doplňoval informace Joty Tanaky a obohatil tak degustaci o širší kontext a pohled na svět whisky i z perspektivy českého prostředí.
Jota Tanaka během večera vysvětloval rozdíly mezi jednotlivými druhy whisky i to, jak k jejich tvorbě přistupuje. Zajímavým momentem bylo například porovnání chutě a vůně single grain whisky v klasické menší "whisky sklenici" a ve speciálně vyvinuté větší sklenici podobné té, která se používá na sauvignon blanc. Právě tato sklenice byla navržena tak, aby co nejlépe zvýraznila jemné aroma a chuť této unikátní japonské whisky.
Součástí degustace bylo i přidání několika kapek vody do sklenice k jednotlivým typům whisky. Všichni jsme si tak mohli ověřit, jak dokáže voda výrazně změnit profil whisky – otevřít její vůni, zjemnit chuť a zvýraznit jednotlivé, především ovocné tóny.