Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Jameson The Deconstructed Series

The Deconstructed Series je nová řada irské whisky Jameson zaměřující se na tři klíčové charakteristiky - Pot-Still WhiskeyGrain Whiskey a Cask Contribution. Můžete tak ochutnat a především porovnat jednotlivé části této edice. Doporučujeme jak fanouškům této značky, tak i sběratelům.

Jameson Bold je část The Deconstructed Series, zaměřující se na tři klíčové charakteristiky - Pot-Still Whiskey, Grain Whiskey a Cask Contribution. Jameson Bold je nejvíce ovlivněná Pot-Still (kotlíkovou) destilací. Výsledkem je intenzivní a robusní whiskey plné chuti, se silným vlivem koření.

Jameson Lively je část The Deconstructed Series, zaměřující se na tři klíčové charakteristiky - Pot-Still Whiskey, Grain Whiskey a Cask Contribution. Jameson Lively je nejvíce ovlivněná Grain (obilnou) whisky. Výsledkem je whiskey elegantní a květinové chuti doplněné o lehkou citrusovou lehkost.

Jameson Round je část The Deconstructed Series, zaměřující se na tři klíčové charakteristiky - Pot-Still Whiskey, Grain Whiskey a Cask Contribution. Jameson Round je nejvíce ovlivněná typem sudu (Cask contrubution). Tedy toho, jak vybrané sudy dokáží ovlivnit výslednou chuť. V této whiskey můžeme cítit dokonalou souhru různých chutí, od sladké vanilky až po těžší dubové tóny. Ve středně dlouhém závěru můžeme cítit především plnější tóny. 

Pár slov o palírně Jameson

Palírna whiskey byla založená Johnem Jamesonem v roce 1780. O 40 let později se stala druhým největším výrobcem whiskey v Irsku. Začátkem 20. století zasadily palírně (stejně jako celému irskému whiskařskému průmyslu) ránu dvě události - vyhlášení prohibice v USA a osamostatnění Irska, které omezilo vývoz do zemí britského impéria. Jameson byl jednou ze čtyř palíren, které tuto krizi přežily a r. 1966 se spojily za vzniku Irish Distillers Group. V roce 1975 se výroba whiskey přesunula z původní Jamesonovy palírny v Dublinu do nové palírny Midleton v Corku na jihu Irska. Od roku 1989 IDG patří společnosti Pernod-Ricard.

Krásného jasného úterního rána 5. října 1740 se začala psát první kapitola příběhu legendární Jameson Irish whiskey. Jak víme, že bylo ráno krásné a jasné? Jaké jiné mohlo být, když se ten den John Jameson narodil? Spousta lidí předpokládá, že John byl Ir. Není divu, když s jeho jménem je spojena nejirštější z irských whiskey. Ve skutečnosti byl Skot a také se ve Skotsku narodil. S ohledem na renomé jeho whiskey mu to ale Irové už dávno odpustili a berou ho za svého.

Sine Metu (Beze strachu), rodinné motto Jamesonů, je připomínkou jejich chrabrosti v boji s piráty v 16. století. Toto motto bylo možná inspirací Johnova přestěhování do Dublinu. Rozjet se v sedmdesátých letech osmnáctého století do Dublinu vyrábět whiskey bylo upřímně řečeno stejné jako vypravit se v roce 1940 do Hollywoodu s plánem otevřít filmové studio. Irsko si drží pověst země, kde se whiskey zrodila a ta dublinská měla vždycky reputaci té nejlepší na ostrově. A do toho přijde John Jameson, skotský outsider, aby uchopil tuto tradici do svých rukou a propůjčil jí jednou provždy svoje jméno.

Brzy poté, co z jeho dublinské Bow Street Distillery zamířila do světa jeho whiskey, začal si budovat pověst a značce její image. Od začátku trval pouze na těch nejlepších ingrediencích. Základem jsou prvotřídní irské suroviny – voda, slad a ječmen, který se dodnes suší v uzavřených pecích, aby se ve finální chuti neobjevila ani stopa kouře.  John Jameson také osobně vybíral sudy k zrání a neváhal riskovat a připlatit za kvalitu.

Na konci osmnáctého století bylo zvykem destilovat whiskey nadvakrát. John ale chtěl víc. Přidal své speciální schopnosti a vsadil na trojitou destilaci. Objevil, že právě to je jedním z tajemství, jež činí whiskey dvakrát tak jemnou.