Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Poslední kusy Metaxa Grande Fine a Metaxa Private Reserve

Metaxa Private Reserve je nejstarší z celé řady. Její stáří se pohybuje mezi 20 - 30 lety. Jedinečná chuť spočívá v destilaci tří druhů vinných hroznů, zrání v pryskyřičných sudech a smíchání s archivními ročníky muškátových vín. Výsledkem jedinečného spojení je temně medová barva, sladce kořeněná chuť a ovocné aroma a skvěle zaoblená plná chuť. Svoji absolutní vyzrálostí a neopakovatelnou vyvážeností se stane okrasou Vašeho domácího baru.

Metaxa Grande Fine je fantastický nápoj v nádherném malovaném decanteru. Pro její výrobu se používají ručně tříděné hrozny, následně se velmi pečlivě destiluje. Má velmi jemnou chuť a sametově delikátní buket.

Pár slov o značce Metaxa

Historie tradičního řeckého alkoholického nápoje Metaxa sahá až do roku 1888, kdy Spyros Metaxas přivedl na svět vůbec první láhev této jedinečné řecké brandy. Netrvalo dlouho a Metaxa si začala budovat své skvělé jméno také mimo své domovské území. Jedinečnost nápoje Metaxa podtrhuje také fakt, že tento alkoholický nápoj tvoří mezi ostatními zrajícími destiláty zcela zvláštní kategorii.

První část produkce Metaxy začíná dvojitou destilací několika různých vín (hlavně ze sušených hroznů odrůd Savatiano, Sultana a Rhoditis). Výsledný destilát je uložen ve sklepích, v relativně malých (300-350 L), zbrusu nových dubových sudech, obvykle francouzských. Tím se zpomaluje přenos chuti mezi sudem a alkoholem v něm obsaženým, výsledkem je jemnější a rafinovanější chuť konečného výrobku. Některé z destilátů jsou přesunuty pro další zrání do velkých sudů. Ty se pak používají k hlavní části směsi. Doba zrání může být od tří (tři hvězdičky) do 30 let (Grand Reserve).

Ve druhé části procesu, který se děje současně s první, zrají bílá vína v použitých sudech od Metaxy. To víno získá hlubokou karamelovou barvu s velmi bohatou vůní, charakteristických pro vína moschatto. Patří mezi ně vůně sušeného ovoce, levandule, bílých růží a náznaky různých koření. Výsledná chuť je bohatá a sladká.

Třetí část procesu je nejvíce střeženým tajemstvím společnosti a jen málo lidí zná přesný postup a přesný recept. Směs je připravena z různých koření, růžových lístků a dalších rostlinných látek určených k aromatizaci. Konečný produkt má velmi komplexní a aromatické znaky, skládající se z vůní růží, pepře, bobkového listu, skořice a muškátového oříšku. Takto připravené směsi je umožněno rozvíjet své chuti po dobu nejméně šesti měsíců. Pak je po ochlazení na -6 °C přefiltrována.

Tyto tři směsi jsou smíchány v konečné fázi procesu, tak aby byla co nejvěrněji udržena kvalita, chuť, barva a vůně brandy.