Objem: 1 l | Druh destilátu nebo likéru: Krémové likéry |
% alkoholu: 18 |
Bombardino je smetanový likér charakteristické barvy na bázi rumu a vaječného likéru. Země původu je Itálie, zde se proslavil především díky italským sjezdovkám, kde se podává na zahřátí. Nejčastěji se servíruje ohřátý (cca 45°C) ve sklenici s čepicí ze šlehačky. Likér se vyrábí z mléka z regionu Trentino, žloutků, cukru a kvalitního rumu, je to vlastně takový italský vaječný koňak. Barva Bombardina je sytě žlutá, zlatá. Chuť je jemná, sametová, intenzivní a příjemná.
V létě je možné ho podávat v kombinaci se zmrzlinou, v mražených dezertech, přilévá se do vídeňské kávy. Další možností je podávat ho samotný jen s ledem.
Recept na Bombardino pocházi z 19. století, kdy se v domácnostech často používal vaječný žloutek s alkoholem jako posilující lék bohatý na proteiny a vitamíny.