AOC

Zkratka "AOC" ve vinařství označuje "Appellation d'Origine Contrôlée", což je francouzský termín, který lze přeložit jako "Chráněné označení původu". Jedná se o systém regulace a klasifikace geografického původu vína ve Francii. Tento systém byl zaveden za účelem ochrany autenticity a kvality vín a také ochrany tradičních vinařských regionů. Systém AOC byl příkladem pro mnoho dalších systémů označení původu v různých zemích, které se snaží zavést podobnou ochranu pro své vinařské produkty.

Označení AOC a rum

Podle systému AOC mohou vinaři používat označení "Appellation d'Origine Contrôlée" na svých etiketách pouze tehdy, když jejich víno splňuje určité předepsané podmínky, které se týkají nejen výrobních metod, ale také geografického původu. Tyto podmínky se mohou týkat použitých odrůd hroznů, technik vinifikace, doby zrání, maximální výnosu na hektar vinic, a dalších kritérií. Obdobné označení můžeme nalézt na lahvích z jiných zemí, typickým příkladem může být šumivé víno z Itálie Prosecco, ale podobný systém převzali například i rumy z Martiniku