Autentické víno
Tento termín, ačkoliv zatím není vázán na jakoukoliv legislativní vyhlášku či oficiální certifikaci, označuje obvykle vína vyrobená tradičními postupy, z odrůd historicky spjatých s danou lokalitou a vypěstovaných bez použití zemědělské chemie. Cílem je vytvořit co nejpravdivější víno s respektem k přírodním principům a krajině.
Ve sklepě, při samotné výrobě vína, se ctí filosofie co nejméně zasahovat do přirozených procesů. Kvašení moštu probíhá většinou spontánně, za účasti místních kvasinek z hroznů nebo sklepa, nepřidávají se žádná aditiva jako umělé kyseliny nebo taniny. Ke zrání vína se upřednostňují dřevěné nádoby a demižony, na úkor nerezových kvasných tanků s kontrolovanou teplotou. Použití síry se omezuje na nezbytné minimum, nebo se od něho zcela ustupuje, stejně tak jako od přílišné filtrace před lahvováním. Výsledná vína jsou živá, rozmanitá, často se mírně mění s přístupem vzduchu a působí neotřelým, selským dojmem. Pěkným příkladem moravských autentických vín, jsou například ta od Jaroslava Osičky z Velkých Bílovic.