Navy rum

Navy rum, neboli námořnický rum, patří do kategorie rumů spjatou hlavně s Britským námořnictvem a jeho válečnou expedicí po západní Indii (Antily, Bahamy), zejména pak s dobytím Jamajky Williamem Pennem v roce 1655. Tehdy se údajně britští vojáci s rumem poprvé ve větší míře seznámili a začali jím na svých lodích nahrazovat zásoby piva a brandy. Rum byl silnější, tudíž skladnější a hlavně snadno a levně dostupný.

Vzhledem k vysokému podílu alkoholu v těchto rumech, byl nápoj před podáváním posádce ředěn vodou, aby se předešlo úplnému rozkladu morálky. To se však setkalo s nelibostí námořníků, kteří údajně zkoušeli sílu rumu s pomocí střelného prachu, aby se rum vznítil, měl by mít minimálně 54,5% alkoholu. To je však jen příběh a vymezení stylu navy rumů je dodnes poměrně nejasné, obecně se jedná většinou o sušší, říznější rumy s vyšším procentem alkoholu a výrazným aroma podobným tradičním jamajským pot still rumům. Příklad za všechny je třeba řada rumů Pussers.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení