Slovník pojmů, Strana 11

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

small batch

Small Batch – označení metody zrání destilátu v malých sudech. Výsledný destilát je díky většímu kontaktu dřeva s tekutinou chuťově výraznější. Přestože nejde o příliš rozšíření proces zrání, nalezneme ho alespoň v minimální míře…

spiced rum - kořeněný zážitek

Spiced Rum – kořeněný rum. Rumy se nejčastěji dochucují vanilkou, muškátovým oříškem, zázvorem, skořicí a hřebíčkem. Mezi oblíbené kořeněné rumy patří Kraken Black Spiced, Captain Morgan a Sailor Jerry Spiced.

SPIRIT

Dle nařízení (EU) 2019/787 účinné od 25. května 2021 jsou destiláty z cukrové třtiny s obsahem sladidel vyšším než 20 gramů na jeden litr označovány jako SPIRIT DRINKS (často zkráceně pouze Spirit) nikoli RUM

SPIRIT DRINK

Dle nařízení (EU) 2019/787 účinné od 25. května 2021 jsou destiláty z cukrové třtiny s obsahem sladidel vyšším než 20 gramů na jeden litr označovány jako SPIRIT DRINK (často zkráceně pouze spirit) nikoli RUM

Spontánní fermentace

Neboli divoké kvašení, původní metoda výroby alkoholu, kdy se nepoužívá šlechtěných kmenů kvasinek, ale spoléhá se na ty přirozeně se vyskytující, ať už ve slupce kvašeného ovoce, nebo v prostorách sklepu či palírny. Na rozdíl od průmyslově…

Spumante

Plně šumivé víno. Mezinárodní označení jsou: Sparkling, Schaumwein, Vin Mousseux.

stout

Stout – neboli ležák, je označení pro tmavé pivo vyráběné z praženého ječmene, chmelu, sladu, vody a pivních kvasinek. Má hustou pěnu, tmavou barvu a v některých případech ovocnou chuť.

Sylvánské zelené

  Sylvánské zelené je starobylá odrůda, určená k výrobě bílých vín. Vznikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé a Tramín červený. Ještě počátkem 20. století patřila k nejrozšířenějším odrůdám ve Střední Evropě. Na rakouský…

Syrah

Syrah nebo také Shiraz je odrůda révy vinné, která slouží k výrobě červených vín. Odrůda Syrah byla vyšlechtěna ve Francii. Nyní rozšířena v Austrálii, Novém Zélandu, USA, JAR, Itálii, ale i Kanadě. 

Šampaňské - mistrné bublinky

Výraz Champagne neboli šampaňské označuje šumivé víno pocházející z přesně vymezeného stejnojmenného území v severovýchodní Francii. Vinařství produkující skvělé šampaňské je celá řada, mezi ty nejznámější velké značky se potom…

Tawny Portské

Portské víno typu Tawny je fortifikované víno, které získává svou charakteristickou barvu, chuť a aroma díky procesu zrání v dřevěných dubových sudech. Tawny portská vína jsou obvykle vyrobená z červených hroznů odrůd jako je Touriga…

Tempranillo

Tempranillo je nejčastější odrůda na španělských vinicích. Jde o modrou odrůdu vinné révy, v Portugalsku nazývanou Aragonez. Je nejčastější odrůdou ve španělské vinařské oblasti Rioja a je často nazývána „královnou španělských odrůd“. Díky…

Tennessee whiskey - americká klasika

Tennessee whiskey - je vyrobena ve státě Tennessee a před stařením musí projít speciální filtrací známou jako Lincoln County Process (jde o filtraci přes vrstvu dřevěného uhlí z cukrového javoru). Typickým zástupcem je Jack…

Tequila - chuť Střední Ameriky

Tequila se vyrábí z fermentované a destilované šťávy získávané z „piňas" z modré agáve. Druhů agáve je přes 300, ale pravá tequila se vyrábí jenom z Weberovy modré agáve. Ta je chudá na chlorofyl a výsledný produkt je proto méně…

Terroir

Termín "terroir" je francouzské slovo, které nemá přesné ekvivalenty v jiných jazycích, ale obecně se používá v souvislosti s vinařstvím a zemědělstvím k popisu celkového prostředí, v němž se pěstují hrozny pro víno. Terroir…

Textura

Textura je jedna z důležitých vlastností půdy. 4 základní typy textury jsou: písčitá, hlinitá, jílovitá či silt (jejich směs). Rozdělení je dle zrnitosti minerálních částic. Aromatickou a chuťovou stránku vína…

Tirážní likér

  Tirážní likér (liquer de tirage) je směs vína, vinného destilátu a kvasinek, který se přidává do šumivého vína po prvotním kvašení. Po jeho přidání se nastartuje druhotné kvašení, při kterém se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý.…

Tramín

Tramín červený je starobylá moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a je oblíbená při šlechtění nových odrůd. Původ odrůdy je však…

triple wood

Triple Wood – neboli Triple Cask, je zrání whisky ve třech různých typech sudů. Při triple wood či double wood finish se ve většině případů vždy použije k jednomu zrání klasický dubový sud. Poté je možné kombinovat sudy Butt (sudy…

Ugly Betty

Ugly Betty je přezdívka pro unikátní destilační kotel (tzv. lomond still), který používá skotská palírna Bruichladdich na ostrově Islay. Jde o poměrně raritní zařízení, které se od běžných destilačních kotlů (pot stills) liší svým…

UMAMI

Umami je 5. lidskou chutí. První čtyři chutě jsou: sladká, hořká, slaná a kyselá. Název je odvozený z japonštiny a znamená chutný a delikátní. Specifický chuťový receptor pro umami chuť byl objeven v roce 2000. Tento…

v.s.

V.S. – very special, koňak zrající nejméně dva roky v dubových sudech, až poté může být označen jako V.S.

V.S.O.P.

V.S.O.P. – very superior old pale je označení koňaku, který zraje minimálně čtyři roky. Termín V.S.O.P. může být někdy nahrazen pojmem Réserve. S označení V.S.O.P. se můžeme také setkat u rumu, případně u calvadosu či brandy.  

Vapour Infusion

Speciální postup používaný převážně při destilaci ginu, kdy jsou ve speciálním košíku nad destilovaným alkoholem umístěny další aromatické složky – botanicals – skrze které posléze během destilace prochází alkoholové páry a…

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je stará odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Pocházející z regionu Dolní Rakousko. Vznikla samovolným křížením odrůd Tramín a St. Georgen.

Nahoru