Výroba
Destilérie Arran nemá vlastní sladovnu. Slad nakupuje z tzv. velkosladoven (Baird's Malt). Pro sladování je používán převážně ječmen odrůdy Optic. Při sladování se vůbec nepoužívá rašelinný kouř. Pro každou jednu dávku se použijí 2,5 tuny sladu, ze kterých je extrahováno za 7 hodin 13 000 litrů sladiny. Celý proces se opakuje 3x týdně. Kvasné kádě jsou vyrobeny ze dřeva oregonských borovic a každá pojme celou dávku sladiny. Po přidání 50 kg kvasinek probíhá kvašení, které v The Arran Malt trvá 52 hodin a jehož výsledkem je kvas o přibližné síle 9% alkoholu. Kvas poté prochází prvním pálením v kotli zvaném „wash still“. Po asi šestihodinovém pálení se získá zhruba 1 775 litrů alkoholu, který se smíchá s „úkapem“ z druhé destilace na celkových přibližně 23% alkoholu. Tato směs se nazývá „low wines“ a postupuje do druhé, konečné fáze destilace, probíhající v tzv. „spirit still“. Ty mají v The Arran Malt distillery objem 4 300 litrů a plní se přibližně na 3 700 litrů. Výsledkem je zhruba 750 litrů alkoholu o síle asi 68 %. Tento výsledný produkt destilace se naředí místní vodou na 63,5% a plní se do sudů, aby po letech dal vzniknout špičkové skotské single malt whisky. Pro stárnutí se používají sudy po americkém bourbonu nebo (pro speciální produkty) sudy po španělském sherry.